Αρχική | Χρηματιστήριο | Χρηματιστήριο Αθηνών | Μερίσματα: Η αμυντική στάση των εισηγμένων και οι κινήσεις του ΟΠΑΠ

Μερίσματα: Η αμυντική στάση των εισηγμένων και οι κινήσεις του ΟΠΑΠ

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Μερίσματα: Η αμυντική στάση των εισηγμένων και οι κινήσεις του ΟΠΑΠ

«Φειδωλές» είναι οι εισηγμένες επιχειρήσεις στο Χρηματιστήριο Αθηνών στη φετινή διανομή κερδών προς τους μετόχους τους. Με εξαίρεση ορισμένες επιχειρήσεις που διευρύνουν ουσιαστικά τα μερίσματα, οι περισσότερες φαίνεται κρατούν «αμυντική» στάση. Και αυτό συμβαίνει, παρά τη «έκρηξη» της κερδοφορίας τους μέσα στο 2021, όπου τα καθαρά κέρδη υπερτριπλασιάστηκαν.

Εξαιρέσεις στον κανόνα πάντα υπάρχουν. Έτσι ο ΟΠΑΠ επιμένει στις μεγάλες διανομές κερδών, ύψους άνω των 500 εκατ. ευρώ για  φέτος όπως έκανε και το 2020 όταν διένειμε περίπου 419 εκατ. ευρώ. Αυτή η διανομή ωστόσο γίνεται εκ του ασφαλούς, αφού σχεδόν το 50% της διανομής θα επανέλθει στα ταμεία του από το βασικό μέτοχο (Sazka Group), μέσω του προγράμματος scrip dividend με στόχο την αύξηση της συμμετοχής του στην επιχείρηση.

Ο βασικός μέτοχος, με τα κέρδη που αποκτά από τον ΟΠΑΠ, αυξάνει τη συμμετοχή του στην ίδια την εταιρεία. Με τον τρόπο αυτό η έμμεση και άμεση συμμετοχή του Sazka Group στον ΟΠΑΠ, ξεπέρασε το 48% που ήταν μετά την εξαγορά του ποσοστού του Γιώργου Μελισσανίδη. Και με την επανεπένδυση άλλων περίπου 250 εκατ. ευρώ από το μέρισμα που έρχεται στις επόμενες εβδομάδες, η συμμετοχή του δεν αποκλείεται να ξεπεράσει το 50%, από 48,1% που είναι σήμερα.

Η κίνηση του ΟΠΑΠ μαζί με την επαναφορά των μερισμάτων από τις ενεργειακές Motor-Oil και ΕΛΠΕ στα επίπεδα του 2019, δίνουν μια σημαντική ώθηση στα διανεμόμενα μερίσματα συγκρινόμενα με το  2021. Συνολικά 32 επιχειρήσεις θα διανείμουν 1,72 δισ. ευρώ έναντι 1,54 δισ. ευρώ που διένειμαν το 2021. Παρατηρείται  έτσι αύξηση κατά 12,2%.

Μειωμένα τα μερίσματα

Εξαιρουμένης, ωστόσο, της διανομής κερδών ΟΠΑΠ, τα συνολικά μερίσματα εμφανίζονται μειωμένα κατά 11%. Προς την κατεύθυνση αυτή ωστόσο θα πρέπει να σταθμιστούν δύο ακόμη παράγοντες:

πρώτον, επιχειρήσεις που έχουν ανακοινώσει αποτελέσματα και μερισματική πολιτική , δεν έχουν ακόμη αποσαφήσει τις προσθέσεις  τους για πρόσθετο  μέρισμα ή όποια άλλη διανομή κερδών και

δεύτερον, υπάρχουν επιχειρήσεις που δεν έχουν καν γνωστοποιήσει τη μερισματική τους πολιτική για εφέτος σε ότι αφορά τα αποτελέσματα του 2021.

Στη δεύτερη κατηγορία ανήκουν οι επιχειρήσεις Τέρνα Ενεργειακή, Elton Group, Space Hellas, Μοτοδυναμική, EpsilonNet, ΕΧΑΕ, Byte και Premia Properties. Οι εταιρείες αυτές έχουν γνωστοποιήσει ότι θα διανείμουν μέρισμα για τα κέρδη του 2021, αλλά το ύψος του θα γνωστοποιηθεί λίγο πριν τη διεξαγωγή της ετήσιας Τακτικής Γενικής Συνέλευσης των μετόχων που θα λάβει χώρα στους επόμενους μήνες.

Στην πρώτη κατηγορία ανήκουν σημαντικές επιχειρήσεις, όπως π.χ. η Jumbo. H τελευταία διένειμε μέρισμα ύψους 52,83 εκατ. ευρώ (0,385 ευρώ/μετοχή) στους μετόχους της τον περασμένο Ιανουάριο, αλλά η διοίκησή της υπόσχεται στις οικονομικές καταστάσεις ότι η μερισματική πολιτική που θα ακολουθηθεί θα είναι στο ακέραιο αντίστοιχη με εκείνη που ακολουθήθηκε το 2021 για τα κέρδη της προηγούμενης χρήσης.

Πέρυσι η εμπορική επιχείρηση είχε προχωρήσει σε δύο διανομές κερδών μια 63,95 εκατ. ευρώ  ή 0,47 ευρώ ανά μετοχή και μια δεύτερη, ύψους 40,82 εκατ. ευρώ ή 0,30 ευρώ/μετοχή. Το ίδιο ισχύει και για τα Πλαστικά Θράκης, που ενώ έχουν προχωρήσει στη διανομή προμερίσματος ύψους 4,75 εκατ. ευρώ, η διοίκηση της εταιρείας επιφυλάσσεται για το υπολειπόμενο προς διανομή μέρισμα του 2022.

Η αποσαφήνιση της μερισματικής πολιτικής στις επόμενες εβδομάδες, αναμένεται ότι θα αυξήσει το ύψος των διανεμόμενων μερισμάτων μέσα στο 2022. Ωστόσο, φαίνεται ότι η διανομή κερδών δεν ακολουθεί την αύξηση της κερδοφορίας η οποία για τις 32 επιχειρήσεις που διανέμουν μέρισμα φέτος, ανέρχεται στο 212%.

Σημαντικά μειωμένο μέρισμα φέτος διανέμουν οι εταιρείες ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ, ElvalHalcor, Sarantis και  ΑΔΜΗΕ. Ο ΟΤΕ περιορίζει τις διανομές λόγω της αύξησης του επενδυτικού προγράμματος στις οπτικές ίνες, ενώ η ΕΥΔΑΠ περιορίζεται από την καταβολή ύψους 157 εκατ. ευρώ για την λήψη αδιύλιστου ύδατος που συμφωνήθηκε πέρυσι και αφορά στα έτη 2013-2020. Η ElvalHalcor έχει σημαντικά μειωμένο μέρισμα, μετά την περυσινή έκτακτη διανομή σε είδος που αφορούσε σε μετοχές της εταιρείας Cenergy.

Από την άλλη πλευρά ο όμιλος Quest, διανέμει φέτος τετραπλάσιο μέρισμα σε σχέση με το 2021. Η εταιρεία διένειμε τον περασμένο Φεβρουάριο 44,26 εκατ. ευρώ ως προσωρινό μέρισμα από τα κέρδη της πώλησης της Cardlink και μένει να αποσαφηνιστεί αν θα υπάρξει άλλη διανομή από τα κέρδη της περασμένης χρήσης. Σημειώνεται ότι ο όμιλος εμφάνισε στο τέλος του 2021, κέρδη ύψους 125 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 80 προέρχονταν από την πώληση της Cardlink.

Επίσης για πρώτη φορά, ίσως μετά από δεκαετίες διανέμει μέρισμα η Ideal Holdings, ενώ σημαντικά αυξημένο είναι και το μέρισμα της Viohalco.

 

Πηγή:powergame.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text