Αρχική | Οικονομία | Ευρωπαϊκή Οικονομία | Βουλγαρία: Μαζί με την Ελλάδα θα τροφοδοτούμε με αέριο τα Βαλκάνια

Βουλγαρία: Μαζί με την Ελλάδα θα τροφοδοτούμε με αέριο τα Βαλκάνια

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Βουλγαρία: Μαζί με την Ελλάδα θα τροφοδοτούμε με αέριο τα Βαλκάνια

Κοινές παραδόσεις φυσικού αερίου στη νοτιοανατολική Ευρώπη θα επιδιώξουν Ελλάδα και Βουλγαρία προκειμένου να μειωθεί η εξάρτηση της περιοχής από το ρωσικό αέριο εν μέσω πολέμου στην Ουκρανία, όπως δήλωσε την Πέμπτη ο υπουργός Ενέργειας της Βουλγαρίας Αλεξάντερ Νικολόφ σύμφωνα με το Reuters.

Η Βουλγαρία, η οποία κάλυπτε πάνω από το 90% των αναγκών της σε φυσικό αέριο με ρωσικές εισαγωγές, είδε τις ροές της να διακόπτονται στις 27 Απριλίου, όπως και η Πολωνία, αφού οι δύο χώρες αρνήθηκαν να πληρώσουν σε ρούβλια.

Η γειτονική χώρα, με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, προωθεί την περιφερειακή συνεργασία που θα περιλαμβάνει καλύτερη χρήση των υποδομών φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας στο πλαίσιο κοινών ευρωπαϊκών πρωτοβουλιών με στόχο τη μείωση της εξάρτησης από τις ρωσικές εισαγωγές, συνεχίζει το Reuters.

Ειδική ομάδα της ΕΕ που φιλοξενείται στη Σόφια και παρακολουθεί την παροχή φυσικού αερίου στην ευρύτερη περιοχή πραγματοποίησε την πρώτη της συνάντηση την Πέμπτη. Επίσης, στη βουλγαρική πρωτεύουσα συνεδριάζει φόρουμ αξιωματούχων από την Ελλάδα, τη Ρουμανία, την Τουρκία, τη Σερβία, τη Βόρεια Μακεδονία, την Ουκρανία και το Αζερμπαϊτζάν.

Η Βουλγαρία, που αυτή τη στιγμή μεταφέρει ρωσικό αέριο στη Σερβία και την Ουγγαρία, μπορεί επίσης να μεταφέρει πάνω από 20 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως μέσω του βόρειου δικτύου της προς την υπόλοιπη Ευρώπη, δήλωσε ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Άσεν Βασίλιεφ.

«Με τις κοινές μας προσπάθειες, με τις υπάρχουσες υποδομές και με μικρές αναβαθμίσεις», είπε, «πιστεύω ότι μπορούμε να διαφοροποιήσουμε την περιοχή και να τερματίσουμε την εξάρτηση [από τη Ρωσία] μια για πάντα».

Η βουλγαρική εταιρεία παροχής φυσικού αερίου Bulgargaz και η ελληνική ΔΕΠΑ θα αναζητήσουν ευκαιρίες παράδοσης φυσικού αερίου στην ευρύτερη περιοχή, δήλωσε ο Βούλγαρος υπουργός Ενέργειας Αλεξάντερ Νικολόφ.

Η Ελλάδα σχεδιάζει να διπλασιάσει σύντομα τη χωρητικότητα του μοναδικού τερματικού της σταθμού στη Ρεβυθούσα, κατασκευάζοντας ταυτόχρονα έναν νέο τερματικό σταθμό (FSRU) έξω από την Αλεξανδρούπολη μέχρι το τέλος του 2023, πρόσθεσε.

Ο αγωγός IGB, που θα μεταφέρει φυσικό αέριο στη Βουλγαρία από τους ελληνικούς τερματικούς σταθμούς και από τον αζέρικο αγωγό, θα τεθεί σε λειτουργία τον Ιούλιο.

Τέλος, την Πέμπτη η Bulgargaz υπέγραψε συμβόλαιο με βουλγαρική εταιρεία για την έναρξη κατασκευής σύνδεσης με τη Σερβία.

 

Πηγή:euro2day.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text