Αρχική | Απόλυτο Σύστημα | Απόλυτο Σύστημα - Ελεύθερη Πρόσβαση | Το πρόβλημα της αγοράς και το πρόβλημα του "χαρτοφλακίου του απόλυτου συστήματος", σήμερα

Το πρόβλημα της αγοράς και το πρόβλημα του "χαρτοφλακίου του απόλυτου συστήματος", σήμερα

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Το παρόν άρθρο, διαβιβάζεται και με email στους συνδρομητές

Σήμερα αντιμετωπίζουμε δύο προβλήματα:

α) Το πρόβλημα της αγοράς.

Η αγορά συνεχίζει την υποχώρησή της. Την υποχώρηση αυτή την προβλέπαμε, κατά τη διάρκεια των μηνών Μαρτίου και Απριλίου, πριν το “απόλυτο σύστημα” μας δώσει “σήμα εισόδου”, λόγω της ανόδου που, για διάφορους λόγους, ακολούθησε την 8η Μαρτίου (ημέρα που σε όλες τις αγορές σημειώθηκε το “χαμηλό” του πολέμου στην Ουκρανία).

Έχουμε αναφέρει και σε άλλες περιπτώσεις για το “πρόβλημα του αναλυτή”. Ο αναλυτής -πολλοί αναλυτές και όχι μόνον εμείς- “βλέπουν” λίγο πιο πέρα από το σήμερα ή το αύριο. Όμως, αυτό πάντα δε το “βλέπει” η αγορά. Από την πρώτη μέρα του πολέμου, εκφράζαμε τις επιφυλάξεις μας για την περίοδο που έρχεται, μία περίοδο όπου θα κυριαρχούν προβλήματα οικονομικής, ενεργειακής, διατροφικής και γεωπολιτικής φύσης.

Θα θυμάστε που αναρωτιώμασταν “γιατί ανεβαίνει η αγορά”. Θεωρήσαμε ότι ανεβαίνει, επειδή τα εταιρικά κέρδη, λίγο έως πολύ, δε θα διαταραχθούν από τον πληθωρισμό. Αυτό εξακολουθούμε να το πιστεύουμε.

Όμως, σήμερα, βιώνουμε τις πρώτες αντιδράσεις των αγορών, από τη διαδικασία ανόδου των επιτοκίων, διαδικασία που έχει ξεκινήσει.

Η ελληνική αγορά, η οποία είχε αποφύγει τις μεγάλες απώλειες (όπως επίσης και οι αγορές της Ιταλίας, Ισπανίας και Πορτογαλίας, δηλαδή, το ευρωπαϊκού νότου) και, μέχρι προχθές, παρέμενε θετική για το έτος 2022.

Συγκριτικά με τις τρεις αυτές αγορές, η αγορά της Αθήνας, κατά τις 3 τελευταίες μέρες (συμπεριλαμβάνουμε και τη σημερινή) έχει υποστεί περισσότερες απώλειες και δείχνει ότι ίσως “κάτι συμβαίνει”.

Όντως συμβαίνει κάτι; Όσο και αν ψάξαμε και “ρωτήσαμε” δε πήραμε μία ικανοποιητική απάντηση. Στην Ελλάδα, όταν η αγορά πέφτει με τρόπο που ουδείς μπορεί να εξηγήσει, η απάντηση, συνήθως είναι πολιτικής φύσης. Όμως, ίσως τελικά να μη συμβαίνει κάτι και, η πτώση των ημερών αυτών να είναι απλά απότοκο της “ρηχής” αγοράς και της εξόδου διαφόρων επενδυτών.

 

β) Το πρόβλημα του συστήματος.

Πάντα τονίζουμε ότι, το “απόλυτο σύστημα” είναι ένα “τασικό” σύστημα συναλλαγών. Δηλαδή, “ανιχνεύει” την τάση και βασίζεται σ’ αυτή. Όταν δεν υπάρχει τάση, το σύστημα -και υποθέτουμε, όλα τα ανάλογα συστήματα- δε μπορεί να δουλέψει ικανοποιητικά.

Δείτε το διάγραμμα του Γενικού Δείκτη και του ΚΜΟ-200, των τελευταίων 3,5 μηνών (από την 24/1/2022). Βλέπουμε ότι, πρακτικά, η καμπύλη του ΚΜΟ-200 είναι μία ευθεία γραμμή.

Η διακύμανσή του κατά το διάστημα αυτό είναι ανάμεσα στις 897 και 902 μονάδες, δηλαδή, περίπου 0,50%.

 

 

Δείτε το διάγραμμα διαδραστικά εδώ.

 

 

Δείτε το διάγραμμα διαδραστικά εδώ.


Οι τιμές για το παραπάνω διάγραμμα υπολογίζονται μαθηματικά ως εξής, (MAX30 - MIN30) / KMO200, όπου το MAX30 υπολογίζει καθημερινά, την μέγιστη τιμή του ΚΜΟ200 ημερών τις τελευταίες 30 ημέρες και αντίστοιχα το MIN30 υπολογίζει καθημερινά, την ελάχιστη τιμή του ΚΜΟ200 τις τελευταίες 30 ημέρες. 
Ο προσδιορισμός αυτού του δείκτη ως "ταλαντωτης", δεν είναι απόλυτα ορθός, καθώς ένας δείκτης ονομάζεται ταλαντωτής, όταν προκύπτει από την αφαίρεση δύο κινητών μέσων όρων.
Τα παραπάνω διαγράμματα, θα αναλυθούν περισσότερο σε άρθρο του Σαββατοκύριακου.

 

Προσωπικά, έχω δαπανήσει τις τρεις τελευταίες μέρες (γι’ αυτό και η απουσία μου από το σχολιασμό) αναζητώντας τρόπο να ξεπεραστεί το πρόβλημα αυτό. Δεν ερευνούσα μόνο το παρελθόν, αλλά και το πώς, το πρόβλημα αυτό, αντιμετωπίζεται στη διεθνή βιβλιογραφία. Φοβάμαι ότι δεν αντιμετωπίζεται. Διερευνήσαμε τρόπους, αλλά διαπιστώνουμε ότι, πολύ δύσκολα μπορεί να παραχθεί ένας συγκεκριμένος κανόνας που μπορεί να έχει γενική και διαχρονική εφαρμογή. Στις δύο προηγούμενες τροποποιήσεις που κάναμε στην περασμένη διετία, οι δύο “κανόνες” που προσθέσαμε στη λειτουργία του συστήματος, μπορούν να έχουν γενική εφαρμογή.

 

Σε άρθρο μας κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, θα αναλύσουμε ευρύτερα το πρόβλημα, αλλά και το πώς προσπαθήσαμε, μάλλον αποτυχημένα, να βρούμε λύση. Όμως, θα καταγράψουμε τα “ευρήματά” μας και τον τρόπο που το ερευνήσαμε, ώστε, κάποιοι που ασχολούνται με την “αρχιτεκτονική” του συστήματος να τα έχουν  υπόψη τους. Παράλληλα, εκτιμούμε ότι έχουμε αναπτύξει τρόπους για να μπορούμε να διαπιστώνουμε, με μεγαλύτερη ορθότητα, το πότε βρισκόμαστε σε ατασική αγορά.

 

Τί κάνουμε σήμερα;

Σήμερα, αν ο Γενικός Δείκτης κλείσει κάτω από τις 879,45 μονάδες, τότε: α) θα έχει επιτευχθεί η πτωτική διάσπαση του ΚΜΟ-200 από την Γενικό Δείκτη και β) θα έχει καταγραφεί νέο Χαμηλό 20 ημερών. Με βάση τους κανόνες της παραλλαγής “ΚΜΟ200 - ΥΧ20”, θα έχει υπάρξει σήμα εξόδου.

 

Δεν θα έχει υπάρξει σήμα εξόδου για την παραλλαγή της 2ης τροποποίησης, αφού η κλίση της καμπύλης του ΚΜΟ-200 (στήλη 9 - εδώ) εξακολουθεί να είναι θετική. Δηλαδή, η παραλλαγή του “εξομαλυντή 3 ημερών” παραμένει εντός της αγοράς. Σημειώνουμε ότι, για να υπάρξει σήμα εξόδου στον “εξομαλυντή 3 ημερών” θα πρέπει, να έχει υπάρξει πτωτική διάσπαση του ΚΜΟ-200 και η τιμή του ΚΜΟ-200 να είναι μικρότερη από την τιμή του προ 3 ημερών.

Πότε μπορεί να συμβεί αυτό; Δύσκολα μπορεί να ευρεθεί η ακριβής ημερομηνία, αφού εξαρτάται από το συνδυασμό κλεισιμάτων του Γενικού Δείκτη. Αν όμως, μέσα στις επόμενες 8 έως 10 συνεδριάσεις, ο ΓΔ δεν ανέβει πάνω από τις 900 μονάδες, τότε, εκτιμούμε ότι θα υπάρξει σήμα εξόδου και από τον “εξομαλυντή 3 ημερών” και συνεπώς και από την παραλλαγή της 2ης τροποποίησης.

Σημειώνουμε ότι, είναι πολύ πιθανό -αλλά όχι βέβαιο- ότι, εάν υπάρξει σήμα εξόδου από τον “εξομαλυντή 3 ημερών”, αυτό να είναι σε χαμηλότερη τιμή από τη σημερινή.

 

Τί θα κάνει το χαρτοφυλάκιο;

Το χαρτοφυλάκιο θα πραγματοποιήσει πράξη, με βάση το σήμα του “εξομαλυντή 3 ημερών”. Δηλαδή όταν συντρέχουν και οι τρεις συνθήκες: α) έχει υπάρξει πτωτική διάσπαση του ΚΜΟ-200, β) έχει υπάρξει χαμηλό κλείσιμο 20 ημερών και γ) έχει υπάρξει σήμα εξόδου για τον “εξομαλυντή 3 ημερών”.

 

Το εάν και πότε θα ξαναμπούμε στην αγορά, είναι κάτι που θα το συζητήσουμε στις προσεχείς μέρες.

 

 

 


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text