Αρχική | Οικονομία | Ευρωπαϊκή Οικονομία | Ο ευρωπαϊκός σχεδιασμός για την αποκεντρωμένη οικονομία

Ο ευρωπαϊκός σχεδιασμός για την αποκεντρωμένη οικονομία

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Σε μια έκθεση δώδεκα σελίδων, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδειξε μια απροσδόκητη κατανόηση του τρόπου με τον οποίο λειτουργούν στην πραγματικότητα οι αγορές της αποκεντρωμένης οικονομίας (DeFi).

Οι αναλυτές θεωρούν πως είναι αρκετά διαφοροποιημένη από το παραδοσιακό χρηματοπιστωτικό σύστημα και αναγνωρίζουν ότι αυτό απαιτεί την επανεξέταση της προσέγγισης των ρυθμιστικών αρχών, που δεν θα μπορούσαν να την προσεγγίσουν με όρους των παραδοσιακών χρηματοοικονομικών αγορών.

Η έκθεση ορίζει το DeFi ως «μια πρόσφατα αναδυόμενη μορφή αυτόνομης χρηματοοικονομικής διαμεσολάβησης σε ένα αποκεντρωμένο ψηφιακό περιβάλλον που τροφοδοτείται από [...] «έξυπνα συμβόλαια» σε δημόσια δίκτυα blockchain». Αναγνωρίζει ότι τα έξυπνα συμβόλαια είναι «υποκατάστατα των ρυθμιζόμενων διαμεσολαβητών» και προτείνει ρυθμιστικές προσπάθειες για εστίαση στην επικοινωνία με τις συγκεκριμένες ομάδες DeFi που δημιουργούν αυτά τα συμβόλαια.

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ της αποκεντρωμένης οικονομίας DeFi και του παραδοσιακού χρηματοοικονομικού συστήματος;

Η έκθεση αναγνωρίζει τα βασικά πλεονεκτήματα του πρώτου:

«Σε σύγκριση με το παραδοσιακό χρηματοπιστωτικό σύστημα, τα αποκεντρωμένα DeFi πρωτόκολλα, αυξάνουν την ασφάλεια, την αποτελεσματικότητα, τη διαφάνεια, την προσβασιμότητα, το άνοιγμα και τη διαλειτουργικότητα των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών».

Οι αναλυτές δίνουν ιδιαίτερη προσοχή «στη δυνατότητα όταν αναφερόμαστε σε δημόσια blockchain, οι ερευνητές και ρυθμιστικές αρχές να μπορούν να έχουν δωρεάν πρόσβαση σε ολόκληρη τη χρονική σειρά ιστορικών και δεδομένων συναλλαγών σε πραγματικό χρόνο, τα οποία, με τη σειρά τους, θα μπορούσαν να διευκολύνουν την καλύτερη κατανόηση των κινδύνων που «συχνά παραμένουν στο κενό στο παραδοσιακό χρηματοπιστωτικό σύστημα».

Μεταξύ άλλων, η έκθεση υπογραμμίζει το δυνητικό χαμηλότερο κόστος οικονομικού ελέγχου των αγορών DeFi και τις σημαντικές ευκαιρίες για διασυνοριακή οικονομική συνεργασία.

Ποια είναι τα highlights της αναφοράς

  • Στο ερώτημα εάν το οικοσύστημα DeFi θα μπορούσε να υποκαταστήσει (..) το παραδοσιακό χρηματοπιστωτικό σύστημα, οι αναλυτές επισημαίνουν πως το οικοσύστημα DeFi φαίνεται να αναπαράγει πολλές από τις λειτουργίες (..), ωστόσο η συμβολή του στη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομικής δραστηριότητας είναι μέχρι στιγμής ελάχιστη, αν όχι εντελώς απούσα.
  • Η παρακολούθηση κεφαλαίων από κυβερνοεπιθέσεις έχει αποδείξει ότι η εγγενής διαφάνεια των δημόσιων blockchain μπορεί να χρησιμοποιηθεί με επιτυχία για τον εντοπισμό των χάκερ. Η ρυθμιστική συνεργασία με τις κύριες δικαιοδοσίες που σχετίζονται με το οικοσύστημα DeFi ενδέχεται να αποδειχθεί απαραίτητη.
  • Δεδομένου του γεγονότος ότι τα έξυπνα συμβόλαια είναι ουσιαστικά υποκατάστατα των ρυθμιζόμενων διαμεσολαβητών, μπορεί να φαίνεται σκόπιμο η ρύθμιση να επικεντρώνεται στα χαρακτηριστικά τέτοιων συμβάσεων.
  • Ωστόσο, τα έξυπνα συμβόλαια είναι απλώς λογισμικό που παράγεται από ανθρώπους. Έτσι, μια πιθανή προσέγγιση θα μπορούσε να είναι η ρύθμιση να στοχεύει την ομάδα έργου πίσω από τη συγκεκριμένη εφαρμογή DeFi.
  • Η Κομισιόν έχει ανακοινώσει ένα παγκοσμίως μοναδικό πιλοτικό πρόγραμμα, όπου η ΕΕ αναμένεται να δοκιμάσει μια άμεση μορφή εποπτείας και παρακολούθησης των πρωτοκόλλων της αποκεντρωμένης οικονομίας.

Η αναφορά προτείνει τη μετατόπιση της ρυθμιστικής πρωτοβουλίας από μια στρατηγική που βασίζεται στον έλεγχο των οντοτήτων, σε μια στρατηγική που βασίζεται σε επιμέρους δραστηριότητες στο πεδίο του Decentralised Finance:

«Είναι προφανές ότι η απλή αντιγραφή παραδοσιακών ρυθμιστικών προσεγγίσεων σε ένα αποκεντρωμένο περιβάλλον μπορεί να μην αποτελεί επιλογή, καθώς παραδοσιακά επικεντρώνονται σε μεσάζοντες που διαδραματίζουν κεντρικό ρόλο στο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Η προσαρμογή του ρυθμιστικού πλαισίου σε ένα αποκεντρωμένο περιβάλλον μπορεί να είναι πρόκληση και θα απαιτούσε επανεξέταση του τρόπου με τον οποίο προσεγγίζουμε τη ρύθμιση» καταλήγουν οι αναλυτές.

Νίκος Κωστόπουλος

 

Πηγή:liberal.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text