Αρχική | Οικονομία | Ευρωπαϊκή Οικονομία | Η Κομισιόν εξετάζει την έκδοση κοινού χρέους για την Ουκρανία

Η Κομισιόν εξετάζει την έκδοση κοινού χρέους για την Ουκρανία

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή φέρεται να εξετάζει να προχωρήσει σε κοινό δανεισμό για την Ουκρανία, σύμφωνα με το Politico.

Ειδικότερα, η Κομισιόν εξετάζει το ενδεχόμενο να προχωρήσει στην έκδοση νέου ευρωπαϊκού χρέους για να καλύψει τις βραχυπρόθεσμες χρηματοδοτικές ανάγκες της Ουκρανίας για τους επόμενους τρεις μήνες, αναφέρει το δημοσίευμα. Οι ανάγκες αυτές εκτιμάται ότι ανέρχονται σε περίπου 15 δισ. ευρώ.

Το σχέδιο της Κομισιόν για την Ουκρανία αναμένεται να παρουσιαστεί αυτό τον μήνα, ακόμα και στις 18 Μαΐου.

Σύμφωνα με την ουκρανική κυβέρνηση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η Ουκρανία χρειάζεται 5 δισ. ευρώ το μήνα για να καλύψει τις ανάγκες της, από την πληρωμή μισθών και συντάξεων μέχρι τη φροντίδα των εκτοπισμένων πληθυσμών και άλλα έξοδα που σχετίζονται με τον πόλεμο.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν δεσμευτεί να καλύψουν περίπου το ένα τρίτο του ποσού, κάτι που αφήνει ένα υπόλοιπο περίπου 10 δισ. ευρώ.

Η Επιτροπή ενημέρωσε τους πρεσβευτές της Ε.Ε. την Παρασκευή για ένα σχέδιο γεφύρωσης αυτού του κενού, το οποίο θα συνεπαγόταν την έκδοση χρέους από την Επιτροπή με βάση τις εγγυήσεις που παρέχονται από τις χώρες της ΕΕ. Αυτό είναι παρόμοιο με το λεγόμενο πρόγραμμα SURE που χρησιμοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας για τη συγκέντρωση κεφαλαίων.

Αν και το χρηματοδοτικό κενό της Ουκρανίας είναι πολύ μικρότερο, η Κομισιόν δεν έχει δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για το ύψος των κεφαλαίων που θα χρειαστεί και πώς θα μοιραστούν τα ποσά μεταξύ των χωρών.

Λίγες χώρες, μεταξύ των οποίων η Γερμανία, η Αυστρία και η Ελλάδα, ζήτησαν από την Κομισιόν να παρουσιάσει εναλλακτικές χρηματοδοτικές επιλογές ενόψει της επίσημης παρουσίασης του σχεδίου στις 18 Μαΐου, σύμφωνα με το Politico.

Παράλληλα, εάν εξασφαλιστεί η συμμετοχή χωρών εκτός της Ε.Ε. όπως η Ιαπωνία, η Νορβηγία και άλλες, αυτό θα περιορίσει το ποσό που θα πρέπει να καλυφθεί από την Ε.Ε. Έτσι το ποσό που θα απομένει θα μπορεί να καλυφθεί με διμερείς συμφωνίες.

 

Πηγή:capital.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text