Αρχική | Απόλυτο Σύστημα | Απόλυτο Σύστημα - Ελεύθερη Πρόσβαση | Μια πιο κοντινή ματιά στο "εσωτερικό" του "απόλυτου συστήματος". Πώς μπορούμε να προβλέπουμε τις "ατασικές" φάσεις της αγοράς;

Μια πιο κοντινή ματιά στο "εσωτερικό" του "απόλυτου συστήματος". Πώς μπορούμε να προβλέπουμε τις "ατασικές" φάσεις της αγοράς;

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

(Το παρόν άρθρο, δημοσιεύεται σε "ευρύ" πλαίσιο, λόγω του μεγάλου μεγέθους του πίνακα που τον συνοδεύει. Παρακαλούμε, περιμένετε 8 έως 10 δευτερόλεπτα για να "φορτώσει" ο πίνακας)

 

Σε προηγούμενο άρθρο (της 9/5/2022 - δείτε εδώ) εξετάσαμε τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ένα “τασικό σύστημα συναλλαγών”, όπως είναι το “απόλυτο σύστημα”, σε μία “ατασική αγορά”, δηλαδή σε μία αγορά χωρίς συγκεκριμένη τάση, όπως αυτή που διανύουμε σήμερα.

 

Στο σημερινό σημείωμα, θέλουμε να δείξουμε, το πώς ένας επενδυτής που παρακολουθεί την εξέλιξη των παραμέτρων του “απόλυτου συστήματος”, μέσα από τον (απλό) πίνακα σημάτων του συστήματος, που σας παρέχουμε σε καθημερινή βάση (εδώ), μπορεί από μόνος του, να αξιολογήσει τις συνθήκες και να αντιληφθεί, τις περιόδους που α) η επικρατούσα τάση εκδηλώνεται με επάρκεια και β) τις περιόδους που η αγορά  ενδέχεται να υπάρξουν προβλήματα στην αναγνώριση της κίνησης της αγοράς.

 

Κυρίως όμως, θέλουμε να καταλάβει ο κάθε ένας που παρακολουθεί το “απόλυτο σύστημα”, τί ακριβώς συμβαίνει σήμερα. Και να αποκτήσει μία εμπειρία που θα τον βοηθήσει να λειτουργήσει καλύτερα, σε αντίστοιχες περιπτώσεις στο μέλλον.

 

Στο παρακάτω πλαίσιο, έχουμε ενδέσει ένα αρχείο, που αποτελείται από έναν Πίνακα και διάφορα άλλα φύλλα εργασίας.

Καθώς η περιήγηση σε έναν τόσο μεγάλο πίνακα, ίσως είναι κοπιώδης, μπορείτε να δείτε τον πίνακα (αλλα και τα υπόλοιπα αρχεία) από τους συνδέσμους που υπάρχουν κάτω από αυτόν.
Μπορείτε να μετακινηθείται πάνω-κάτω και αριστερά-δεξιά στον πίνακα, μέσα από την κάτω και τη δεξιά "μπάρα", όπως ακριβώς κινείστε σε ένα αρχείο excel.

 

Ο παραπάνω πίνακας περιέχει στοιχεία σχηματισμού και σημάτων του "απόλυτου συστήματος" από το 1988 μέχρι την 9/5/2022. Δεν ενημερώνεται σε καθημερινή βάση.

-----

Καθώς η πλοήγηση σε έναν τόσο μεγάλο πίνακα είναι δύσκολη, δείτε τα "φύλλα εργασίας" του αρχείου, διαδραστικά σε περιβάλλον excel:

ΓΔ-Σήματα πράξεων - Έρευνα,(εδώ)Στατιστικά στοιχεία ετών,(εδώ)
ΓΔ - ΚΜΟ (5ετία),(εδώ)
ΓΔ - ΚΜΟ 200 από 24/1/2022,(εδώ)
Απόσταση ΓΔ από ΚΜΟ200 - Δεκαετία 1990, (εδώ)
Απόσταση ΓΔ από ΚΜΟ200 - Δεκαετία 2000, (εδώ)
Απόσταση ΓΔ από ΚΜΟ200 - Δεκαετία 2010, (εδώ)
Απόσταση ΓΔ από ΚΜΟ200 - Δεκαετία 2020, (εδώ)
Απόσταση ΓΔ από ΚΜΟ200 - 24/1/2022 έως σήμερα, (εδώ
)
Max/Min 30 - Δεκαετία 1990, (εδώ)
Max/Min 30 - Δεκαετία 2000, (εδώ)
Max/Min 30 - Δεκαετία 2010, (εδώ)
Max/Min 30 - Δεκαετία 2020, (εδώ)
Μαχ/Min 30 από 24/1/2022, (εδώ)

-----

Τί σημαίνουν οι στήλες του πίνακα που εμφανίζεται παραπάνω, εξηγείται, στο αρχείο που δημοσιεύουμε καθημερινά (εδώ). Διατηρούμε την ίδια αρίθμηση.

 

Στο νέο πίνακα που δημοσιεύουμε στην παρούσα σελίδα, έχουμε ενθέσει 3 νέες στήλες. Τις έχουμε αριθμήσει με τα στοιχεία Ν-1, Ν-2 ΚΑΙ Ν-3.

 

Η στήλη Ν-1 καταγράφει την ανώτερη τιμή (max) του Κινητού Μέσου Όρου 200 ημερών (δηλαδή, της στήλης 4) για τις τελευταίες 30 μέρες.

Η στηλη Ν-2 καταγράφει την κατώτερη τιμή (min) του Κινητού Μέσου Όρου 200 ημερών (δηλαδή, της στήλης 4) για τις τελευταίες 30 μέρες.

Η στήλη Ν-3 υπολογίζει το πηλίκο της διαίρεσης (max-min)/μέσο όρο του ΚΜΟ-200 των τελευταίων 30 ημερών. Στην ουσία, στη στήλη Ν-3, δημιουργούμε κάτι σαν έναν “ταλαντωτή” της διαφοράς μεταξύ της μέγιστης και της ελάχιστης τιμής που παίρνει ο ΚΜΟ-200, κατά τις τελευταίες 30 μέρες. Το κάνουμε αυτό για να δούμε το μέγεθος της διακύμανσης της διαφοράς αυτής. Αν η διαφορά είναι μεγάλη, αυτό σημαίνει ότι η διακύμανση είναι μεγάλη. Αν η διαφορά είναι μικρή, σημαίνει ότι η διακύμανση είναι μικρή.

Όμως, ας μη μας ταλαιπωρούν τα αριθμητικά μοντέλα και ας μείνουμε στο νόημα των αριθμών αυτών.

 

Στον πίνακα αυτόν, ας δώσουμε προσοχή σε 3 στήλες:

 

Στη στήλη Ν-3, που εξηγήσαμε τί δείχνει.

Στη στήλη 5, δηλαδή την απόσταση, σε ποσοστό, μεταξύ της τιμής του Γενικού Δείκτη και της καμπύλης του ΚΜΟ-200. Αυτό είναι ένα νούμερο που παλιά, όταν η τιμή αυτή διακυμαινόταν ικανοποιητικά, χρησιμοποιούσαμε συχνά.

Στη στήλη 7, δηλαδή την καθημερινή μεταβολή, σε ποσοστό, της τιμής της καμπύλης του ΚΜΟ-200.

 

Τί παρατηρούμε; Παρατηρούμε ότι, επί πολλές μέρες τώρα, όλα αυτά τα νούμερα, στις στήλες Ν-3 και 7, κινούνται γύρω από το μηδέν (0). Στις στήλη 7, δε μας ενδιαφέρει αν το νούμερο είναι αρνητικό ή θετικό. Μας ενδιαφέρει ότι κινείται γύρω στο μηδέν.

 

Παράλληλα, στη στήλη 5 (απόσταση ΓΔ από καμπύλη ΚΜΟ-200), τα ποσοστά που καταγράφονται, είτε θετικά, είτε αρνητικά, είναι πολύ μικρά. Καμία σχέση με αυτά που βλέπαμε στο παρελθόν.

 

Τί σημαίνουν όλα αυτά; Σημαίνουν ότι, αφ’ ενός μεν, η διακύμανση της καμπύλης του ΚΜΟ-200 είναι μικρή (ή καλύτερα, είναι πολύ μικρή έως ανύπαρκτη), ενώ παράλληλα, η απόσταση της καμπύλης του Γενικού Δείκτη από την καμπύλη του ΚΜΟ-200, είναι πολύ μικρή, τότε υπάρχει ο κίνδυνος να γίνονται διαρκείς ανοδικές και πτωτικές διασπάσεις.

 

Αυτός είναι ο λόγος που, όπως γράφαμε στο κείμενο της “2ης τροποποίησης” (εδώ), σε τέτοιες περιπτώσεις, προσπαθούμε να βρούμε μία πιο αργή παραλλαγή, που κινείται πιο αργά και που αποφεύγει, όσο είναι δυνατό, αυτή την “παγίδα”, ή καλύτερα, αυτή την εγγενή αδυναμία του “απόλυτου συστήματος”, καθώς και όλων των τασικών συστημάτων.

 

Τις ημέρες αυτές, προσπαθήσαμε πολύ να επινοήσουμε ένα γενικό κανόνα συμπεριφοράς. Όμως, όπως εξηγήσαμε, για να υπάρξει κανόνας συμπεριφοράς, πρέπει το ίδιο φαινόμενο να επαναλαμβάνεται συχνά (ή να υπάρχει ικανοποιητικός αριθμός παρατηρήσεων) και να οδηγεί πάντα (ή σχεδόν πάντα) στο ίδιο αποτέλεσμα.

Η ατασική αγορά, στο βαθμό που συμβαίνει σήμερα, είναι ένα σπάνιο φαινόμενο. Συνεπώς, σ’ αυτή τη φάση, με βάση τη μέχρι στιγμής έρευνα και δοκιμές που έχουμε κάνει, δε μπορούμε να “εκδώσουμε” έναν γενικό κανόνα συμπεριφοράς.

 

Εν τούτοις, μπορούμε να κάνουμε μερικές “άτυπες” παρατηρήσεις. Η βασικότερη, που μπορούμε να κάνουμε στην παρούσα φάση είναι ότι, είναι χρήσιμο να παρακολουθούμε, αν όχι σε καθημερινή βάση, αλλά τουλάχιστον σε αραιά διαστήματα, την εξέλιξη των στηλών που αναφέραμε πιο πάνω: Κατά την άποψή μας, οι πιο βασικές είναι οι στήλες (7), δηλαδή, η καθημερινή μεταβολή, σε ποσοστό, της τιμής της καμπύλης του ΚΜΟ-200 και (5), δηλαδή, η απόσταση, σε ποσοστό, μεταξύ της τιμής του Γενικού Δείκτη και της καμπύλης του ΚΜΟ-200.

 

Αν η στήλη 7 πλησιάζει προς το μηδέν (0%), αυτό σημαίνει ότι σύντομα μπορεί να γίνει ανοδική ή πτωτική διάσπαση του ΚΜΟ-200. Όμως, αν η τιμή της παραμένει κοντά στο μηδέν (άσχετο αν είναι αρνητική ή θετική) αυτό σημαίνει ότι η τάση της αγοράς είναι ασθενής και δυσδιάκριτη. Αν αυτή η κατάσταση συνεχίζεται για αρκετές μέρες, τότε συμβαίνει κάτι όπως αυτό που παρατηρούμε στους τελευταίους μήνες: η αγορά δεν έχει τάση.

 

Αν η στήλη 5 υποχωρει κάτω από το + ή - 5,0%, τότε ο ΓΔ βρίσκεται κοντά στην καμπύλη του ΚΜΟ-200 και μπορεί να γίνει (ανοδική ή πτωτική) διάσπαση, ανά πάσα στιγμή. Αν όμως παραμένει στο εύρος του +/- 5,0% για μεγάλο χρονικό διάστημα, τότε επίσης η αγορά δεν έχει τάση και ο ΓΔ “γυρίζει” διαρκώς γύρω από τον ΚΜΟ-200 ημερών.

 

Ο συνδυασμός τιμών κοντά στο μηδέν για τη στήλη 7 και τιμών ανάμεσα στο +/- 5,0% για τη στήλη 5, είναι ιδιαίτερα δυσχερής και κουραστικός. Δηλώνει ότι η αγορά δεν έχει τάση και ότι μπορούν να υπάρχουν επαναλαμβανόμενα σήματα.

 

Eκτιμούμε ότι, αν κινηθείτε λίγο, πάνω και κάτω στον πίνακα για κάποια χρονικά διαστήματα, θα κατανοήσετε ακριβώς τί εννοούμε.

 

Όταν αναφέρουμε (το κάνουμε και στο “απόλυτο σύστημα”) ότι τα συστήματα συναλλαγών, συχνά κάνουν λάθη, αυτές ακριβώς τις περιπτώσεις εννοούμε.

Βέβαια, τα λάθη είναι μικρά και δεν καταστρέφουν τον επενδυτή.

Όμως, όταν αυτά είναι συνεχόμενα, τότε δημιουργείται μεγάλο πρόβλημα απόδοσης και προκαλείται δυσπιστία προς το σύστημα. Στην ουσία όμως, κανένα τασικό σύστημα δε μπορεί να διορθώσει αυτή την αδυναμία.

Από την πλευρά μας, το προσπαθήσαμε, επινοώντας τους “εξομαλυντές”. Αυτοί, όπως έχουμε δει αρκετές φορές, επιβραδύνουν την κίνηση (πράξη) που δίνουν οι άλλες παραλλαγές. Μερικές φορές την αναβάλλουν και άλλες φορές καταλήγουν να τη ματαιώνουν.

 

Όπως θα δείτε, στον παραπάνω πίνακα, σας παραθέτουμε τα στοιχεία των σημάτων και των σχέσεων του “απόλυτου συστήματος”, από την έναρξη λειτουργίας του Γενικού Δείκτη, δηλαδή από το 1988. Δεν είχαμε δώσει ποτέ όλα τα αρχεία του απόλυτου συστήματος. Θεωρούμε όμως υποχρέωσή μας να το κάνουμε, τώρα, καθώς το “σύστημα” είναι πιθανό να οδηγήσει στην πρώτη του ζημιά.

 

Περιηγηθείτε στον πίνακα (ή στο σχετικό αρχείο που έχουμε κάτω από τον Πίνακα). Θα επιβεβαιώσετε ότι, η ατασική εικόνα της σημερινής αγοράς, είναι ένα πρωτόγνωρο φαινόμενο. Θα θυμάστε ότι το υποψιαζόμασταν ότι θα συμβεί, εδώ και μήνες. Εκτιμούσαμε όμως ότι, στο μεταξύ, ο Γενικός Δείκτης θα κινούνταν ανοδικά και θα ξεπερνούσαμε το πρόβλημα. Όμως, τα πράγματα ήρθαν διαφορετικά.

 

Δε γνωρίζουμε πώς μπορεί να κινηθεί η αγορά στο επόμενο διάστημα. Μετά την έκδοση του τεύχους (που, λόγω του χρόνου που αφιερώσαμε στην αναζήτηση των αιτιών και της λύσης του σημερινού προβλήματος, ίσως καθυστερήσει λίγο ακόμη), θα ξαναδούμε το θέμα.

 

Προς το παρόν, περιμένουμε την εξέλιξη του “εξομαλυντή 3 ημερών” (στήλη 18). Το πλέον πιθανό είναι ότι δε θα “αντέξει” και ότι θα δώσει σήμα εξόδου, μέσα στις επόμενες 5 μέρες (κάτι που το είχαμε επισημάνει πριν από μερικές μέρες). Για να αποφευχθεί το σήμα εξόδου, ο ΓΔ θα πρέπει να “ανέβει” γρήγορα, προς τις 900 μονάδες.

 

Γιάννης Σιάτρας

 

Σημείωση: Για την καλύτερη κατανόηση της λειτουργίας του “απόλυτου συστήματος συναλλαγών”, ο αναγνώστης θα πρέπει να γνωρίζει την ορολογία και τον τρόπο λειτουργίας του συστήματος. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσα από την ανάγνωση (και την κατανόηση) του βιβλίου “Το απόλυτο σύστημα συναλλαγών - Ο κινητός μέσος όρος 200 ημερών” - Δείτε εδώ.

Προτρέπουμε τον αναγνώστη να προμηθευτεί το βιβλίο. Είναι μία μικρή “επένδυση” που βοηθά, όχι μόνον στην κατανόηση του “απόλυτου συστήματος συναλλαγών”, αλλά και σε βελτίωση των γνώσεων για τη χρηματιστηριακή αγορά και την αντιμετώπιση διαφόρων περιστάσεων προς τις οποίες συχνά βρισκόμαστε αντιμέτωποι.

Μπορείτε να αγοράσετε το βιβλίο εδώ (τιμή € 15,00)

 

 


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα: