Αρχική | Χρηματιστήριο | Χρηματιστήριο Αθηνών | Οι 40 εισηγμένες με discount στις αποτιμήσεις

Οι 40 εισηγμένες με discount στις αποτιμήσεις

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Οι 40 εισηγμένες με discount στις αποτιμήσεις

Με βάση τα οικονομικά αποτελέσματα του 2021 και το κλείσιμο τιμών της 6ης Μαΐου 2022, υπήρχαν στο ΧΑ 40 εισηγμένες -περίπου οι τρεις στις δέκα- που τελούσαν υπό διαπραγμάτευση κάτω από τη λογιστική τους αξία (P/BV μικρότερη του ένα) και παράλληλα σημείωσαν κερδοφόρο αποτέλεσμα.

Επιπλέον, από τις 40 αυτές εταιρείες, οι 23 τελούν υπό διαπραγμάτευση με δείκτη P/E μονοψήφιο και πάνω από τις μισές είτε προχώρησαν είτε αναμένεται να προχωρήσουν φέτος σε κάποιους είδους χρηματική διανομή προς τους μετόχους τους (μέρισμα, ή/και επιστροφή κεφαλαίου).

Είναι ίσως από τις ελάχιστες φορές κατά τα τελευταία σαράντα χρόνια που βλέπουμε τόσο ελκυστικούς δείκτες σε τόσες πολλές και κερδοφόρες εταιρείες του ΧΑ και αυτό γιατί συνήθως οι εταιρείες με P/BV μικρότερο της μονάδας συνοδεύονται είτε από ζημιογόνο αποτέλεσμα είτε από ζητήματα ρευστότητας, οπότε δεν προχωρούν σε διανομές μερισμάτων.

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, η προαναφερθείσα κατάσταση θα μπορούσε να ερμηνευθεί από:

α) Το γεγονός ότι κάποιες εταιρείες εμφάνισαν έκτακτα θετικά αποτελέσματα (π.χ. Χαϊδεμένος, Intracom, Λανακάμ), ή μη λειτουργικά κέρδη (π.χ. Lamda Development, Centric), ή έστω τα κέρδη τους επηρεάστηκαν ως ένα βαθμό θετικά από την αποτίμηση των αποθεμάτων τους (π.χ. Viohalco, ElvalHalcor, Ελληνικά Πετρέλαια, Ελινόιλ, Revoil).

β) Το ότι η αγορά προβλέπει πως αρκετές εισηγμένες εταιρείες δεν είναι σε θέση να επαναλάβουν τα ίδια υψηλά κέρδη στο ορατό μέλλον (π.χ. Πλαστικά Θράκης).

γ) Τους φόβους πολλών επενδυτών ότι η κατάσταση στην ελληνική και στην ευρωπαϊκή οικονομία θα επηρεαστεί έντονα αρνητικά, λόγω των παρενεργειών που προκαλούν ο πόλεμος στην Ουκρανία, η εκτίναξη του ενεργειακού κόστους και η εμφάνιση ισχυρών πληθωριστικών πιέσεων.

Παράγοντες ωστόσο της αγοράς έχουν ήδη στρέψει το ενδιαφέρον τους σε επιλεγμένες μετοχές από αυτές που διαπραγματεύονται με πολύ ελκυστικούς δείκτες και προσπαθούν να εκτιμήσουν για το αν φέτος είναι σε θέση να επαναλάβουν ή έστω να προσεγγίσουν σε σημαντικό βαθμό τις περυσινές τους οικονομικές επιδόσεις, οπότε σε μια τέτοια περίπτωση θα μπορούσαν να αποτελέσουν αγοραστικές ευκαιρίες.

Μεταξύ των κερδοφόρων εισηγμένων εταιρειών που διαπραγματεύονται κάτω από τη λογιστική τους αξία, συγκαταλέγονται μεταξύ άλλων:

Οι δύο εταιρείες παροχής ύδατος ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ.

Οι ΑΕΕΑΠ BriQ Properties και Intetcontinental.

Η βορειοελλαδίτικη ασφαλιστική εταιρεία Interlife.

«Παραδοσιακά» κερδοφόρες επιχειρήσεις, όπως π.χ. οι Τιτάν, Fourlis, ΕΛΙΝΟΙΛ, ΕΛΤΟΝ Χημικά, Πλαίσιο, ΑS Company, Κλουκίνας-Λάππας, Κτήμα Λαζαρίδη, ΕΛΒΕ Ενδυμάτων, Βογιατζόγλου Systems.

Μια ευρεία σειρά εταιρειών που επλήγη από την κρίση της προηγούμενης δεκαετίας και πέρυσι σημείωσε αξιοσημείωτη κερδοφορία (π.χ. Έλαστρον, Τζιρακιάν, Αφοί Κορδέλλου, Μινέρβα, Fieratex, Mevaco, Moda Bagno, Αττικές Εκδόσεις).

 

Πηγή:euro2day.gr


Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text