Αρχική | Εταιρίες | Ελληνικές Εταιρίες | SABO: Άνοιγμα σε ναυτιλία και κατασκευές, πάνω από 50 εκατ. ο τζίρος

SABO: Άνοιγμα σε ναυτιλία και κατασκευές, πάνω από 50 εκατ. ο τζίρος

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
SABO: Άνοιγμα σε ναυτιλία και κατασκευές, πάνω από 50 εκατ. ο τζίρος

Ο όμιλος SABO έχει έξι κύριους τομείς δραστηριοποίησης, εδρεύει στο Βασιλικό Ευβοίας και εξάγει σε πάνω από 50 χώρες. Επενδύει στις ναυτιλιακές υπηρεσίες με εξαγορά κτηρίου στον Πειραιά. Δυναμική αύξηση κύκλου εργασιών στις κατασκευές.

Άνοιγμα στις κατασκευές, όπου το ανεκτέλεστο αυξάνεται διαρκώς, ενώ «τρέχει» στρατηγική συνεργασία με τον όμιλο Τέρνα για τα ενεργειακά projects στην Κάρυστο, αλλά και στη ναυτιλία, όπου μέσω της SABO Marine Services ήδη υλοποιεί σημαντικά έργα, κάνει ο όμιλος SABO, όπως τόνισαν στο BusinessDaily.gr οι κυρίες Ευγενία και Ματίνα Κοίλιαρη, επικεφαλής της εταιρείας, κατά τη διάρκεια roadshow που πραγματοποίησε η πρωτοβουλία ΕΛΛΑ-ΔΙΚΑ ΜΑΣ.

Ο όμιλος SABO εδρεύει στο Βασιλικό Ευβοίας και εξάγει σε πάνω από 50 χώρες, ενώ μαζί με τις θυγατρικές όπως την κατασκευαστική Sicap Α.Τ.Ε., τη Sabo Filiere S.A. και τις υπόλοιπες σε Βραζιλία, Ρουμανία και Ιταλία, απασχολεί συνολικά 350 εργαζομένους.

Ο όμιλος έχει έξι κύριους τομείς δραστηριοποίησης, όμως οι κατασκευές παρουσιάζουν ιδιαίτερο momentum, ενώ η SABO Marine Services ιδρύθηκε μόλις τον Αύγουστο του 2021 και ήδη έχει υλοποιήσει περίπου 40 έργα στο χώρο της ναυτιλίας και των ναυπηγείων σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Όπως τόνισε η κα Ματίνα Κοίλιαρη, CEO του ομίλου, η εταιρεία ετοιμάζει επένδυση με την εξαγορά κτηρίου στον Πειραιά ώστε να στεγάσει τις δραστηριότητες της SABO Marine Services, η οποία έχει πολύ ισχυρή ισχυρή δυναμική, θέλοντας να «βρίσκεται μέσα στην καρδιά της ελληνικής ναυτιλίας που χτυπά στον Πειραιά», όπως σημειώνει.

H SABO Marine Services παρέχει λύσεις τεχνικής υποστήριξης στο χώρο της ναυπηγοεπισκευής και στην επίλυση των τεχνικών ζητημάτων για ολόκληρο τον τεχνολογικό εξοπλισμό του μηχανοστασίου και του καταστρώματος. Υποστηρίζει ηλεκτρολογικές λύσεις, ηλεκτρονικούς πίνακες στα μηχανουργία, ενώ βοηθάει στην «επικοινωνία» διαφόρων μηχανολογικών τμημάτων των βαποριών.

Σ’ ό,τι αφορά τις κατασκευές, όπως σημειώνει η κα Ευγενία Κοίλιαρη, CEO της εταιρείας, η τεχνική εταιρεία του ομίλου Sicap Α.Τ.Ε. συνεχίζει την αναπτυξιακή της πορεία για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά, καθώς ο κύκλος εργασιών το 2021 έφτασε στα 13,5 εκατ. ευρώ, αυξημένος κατά 30% έναντι του 2020, με το περιθώριο EBITDA σχεδόν να διπλασιάζεται προσεγγίζοντας το 10% του τζίρου.

Παράλληλα, όπως η ίδια εκτίμησε, ο κύκλος εργασιών για το 2022 θα ξεπεράσει τα 20 εκατ. ευρώ δεδομένο ότι υπάρχουν πολλά έργα εν αναμονή. Μάλιστα, το υπογεγραμμένο ανεκτέλεστο έργων φτάνει τα 40 εκατ. ευρώ, ήτοι τρεις φορές τον κύκλο εργασιών του 2021, κάτι που επιβεβαιώνει το «μπουμ» στο χώρο που δραστηριοποιείται η εταιρεία.

Η Sicap ATE αποτελεί την τεχνική εταιρεία του ομίλου SABO και διαθέτει εργοληπτικό πτυχίο 4ης Τάξης. Δραστηριοποιείται στο τομέα των Έργων Υποδομής (Λιμενικά, Οδοποιίας, Υδραυλικά), των Έργων που αφορούν Περιβάλλον – Ενέργεια, καθώς και στην παραγωγή και εμπορία Ασφαλτομίγματος. Παράλληλα, εξειδικεύεται στην ανέγερση Βιομηχανικών Εγκαταστάσεων, καθώς και Οικοδομικών Έργων.

Όπως σημειώνει η κα Ευγενία Κοίλιαρη, η Sicap ΑΤΕ εδώ και περίπου πέντε χρόνια έχει στρατηγική συνεργασία με τον όμιλο ΓΕΚ Τέρνα αναλαμβάνοντας για τον ενεργειακό όμιλο τα κατασκευαστικά μέρη για τον κεντρικό υποσταθμό ανεμογεννητριών στην Κάρυστο, τη διάνοιξη των δρόμων και τα υπόλοιπα οικοδομικά μέρη.

Το επενδυτικό πρόγραμμα και τα μεγέθη

Σύμφωνα με τις κυρίες Κοίλιαρη, ο όμιλος SABO ολοκληρώνει φέτος ένα επενδυτικό πρόγραμμα 8 εκατ. ευρώ που ξεκίνησε το 2017 και αφορούσε επέκταση κτηριακών εγκαταστάσεων, μηχανολογικό εξοπλισμό, εκσυγχρονισμό γραμμών παραγωγής, ενώ ένα τμήμα αυτών των κεφαλαίων θα δοθεί για την αγορά κτηρίου στον Πειραιά που θα γίνει το κέντρο επιχειρήσεων της SABO Marine Services.

Ο όμιλος SABO κατάφερε μέσα στην πανδημία να συνεχίσει αναπτυξιακά τη βεντάλια των επιχειρησιακών μονάδων του, πετυχαίνοντας ιστορικά υψηλά μεγέθη το 2021 με τον κύκλο εργασιών να ξεπερνά τα 50 εκατ. ευρώ για πρώτη φορά από την ίδρυσή του, αυξημένος κατά 33% έναντι του 2020.

Λόγω του ρεκόρ των μεγεθών και θέλοντας να ανταμείψει τους εργαζομένους της, η εταιρεία έδωσε bonus - μέρισμα 1 εκατ. ευρώ στο προσωπικό για τη χρήση του 2021, πλέον των σταθερών ετήσιων απολαβών ενώ, ταυτόχρονα, προχωρά σε σημαντικές αυξήσεις στον μισθό των εργαζομένων. Για το 2022 είναι προγραμματισμένες πενήντα νέες προσλήψεις που θα ανεβάσουν σε 400 τους εργαζόμενους στον όμιλο.

Οι κύριοι τομείς δραστηριοποίησης του ομίλου

Ο όμιλος SABO S.A. αποτελείται από τη μητρική η οποία πέτυχε πωλήσεις ύψους 36 εκατ. ευρώ το 2021 αυξημένες κατά 38% σε σχέση με το 2020 ενώ το EBITDA αυξήθηκε κατά 50%, κάτι που επιτεύχθηκε από τη διαφοροποίηση υπηρεσιών, τη γεωγραφική διασπορά και την εξωστρέφεια. Το ανεκτέλεστο υπόλοιπο των συμβασιοποιημένων έργων ξεπερνάει τα 40 εκατ. ευρώ.

Η Sabo Filiere, δραστηριοποιείται στην κατασκευή ανταλλακτικών για την κεραμοποιία είχε κύκλο εργασιών 2 εκατ. ευρώ.

Η κατασκευή μηχανημάτων κεραμοποιίας - τουβλοποιίας αποτελεί την καρδιά του ομίλου, καθώς όπως τονίζουν οι κυρίες Κοίλιαρη, βρίσκεται μέσα στις τρεις κορυφαίες του είδους παγκοσμίως. Έχει ολοκληρώσει έργα κατασκευής εργοστασίων σε δεκάδες χώρες σε βόρεια και νότια Αμερική (ΗΠΑ, Μεξικό, Κολομβία, Περού, Βολιβία, Βραζιλία, Αργεντινή), καθώς και σε όλη την Ευρώπη αλλά και χώρες όπως Ρωσία, Καζακστάν, Τουρκία, Ιράκ, Ιράν, Υεμένη, Ουζμπεκιστάν, Κίνα, Μαλαισία κ.α.

Στον τομέα ανακύκλωσης απορριμμάτων (Environmental) έχει ολοκληρώσει σημαντικά έργα στην Ελλάδα σε συνεργασία με εταιρείες όπως ΗΛΕΚΤΩΡ, Τέρνα, Μεσόγειος, Intrakat, Θαλής κ.α., ενώ έχει παραδώσει σημαντικά έργα και στο Καζακστάν.

Επίσης διαθέτει τμήμα βαριάς βιομηχανίας (Heavy Industry), δηλαδή το στήσιμο γραμμών παραγωγής για τρίτους, μεταφορές γραμμών παραγωγής στο εσωτερικό και εξωτερικό, και το πιο σημαντικό, συντηρήσεις βαρέων μηχανημάτων. Παράλληλα εξειδικεύεται στην κατασκευή αυτοματισμών και ρομποτικών συστημάτων για τη διακίνηση και συσκευασία προϊόντων όλων των κλάδων, έχοντας περισσότερους από 400 ρομποτικούς βραχίονες εγκατεστημένους σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Το ιστορικό

Η εταιρεία SABO S.A., ιδρύθηκε το 1984 από τον κ. Δημήτρη Κοίλιαρη, έχει έδρα το Βασιλικό της Εύβοιας και πλέον έχει εξελιχθεί σε έναν πολυσχιδή όμιλο που αναπτύσσει και κατασκευάζει ρομποτικές εφαρμογές, συστήματα αποθήκευσης και διακίνησης προϊόντων, ηλεκτρολογικές λύσεις και βιομηχανικούς αυτοματισμούς για τους κλάδους τροφίμων, ποτών, φαρμάκων, υλικών συσκευασίας κ.α..

Ταυτόχρονα, ειδικεύεται σε εγκαταστάσεις και μετεγκαταστάσεις γραμμών και υπηρεσίες συντήρησης για κάθε τύπου βιομηχανία, παρέχει συστήματα και ολοκληρωμένες γραμμές διαχείρισης στερεών αποβλήτων, ενώ στον ιδιαίτερο τομέα της κεραμοποιίας αποτελεί μία εκ των κορυφαίων εταιρειών παγκοσμίως έχοντας υλοποιήσει έργα σε περισσότερες από πενήντα χώρες.

Από τον Απρίλιο του 2021 η SABO S.A. είναι μέλος της πρωτοβουλίας ΕΛΛΑ-ΔΙΚΑ ΜΑΣ, καθώς έχει την παραγωγή της στην Ελλάδα και απασχολεί τη συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων της στη χώρα μας.

Η μεγάλη άνοδος του κατασκευαστικού τομέα, του τομέα της ναυτιλίας αλλά και τα έργα βιώσιμης ανάπτυξης (απορρίμματα κ.α.) έχουν αλλάξει το μείγμα αποτελεσμάτων του ομίλου SABO, καθώς μεγάλωσαν πολύ οι εργασίες στην Ελλάδα.

Έτσι, παρ’ ότι έως προ δύο – τριών ετών έφερνε άνω του 90% του κύκλου εργασιών και των κερδών από το εξωτερικό, πλέον το επίπεδο του διεθνούς τζίρου έχει πέσει στο 60%, καθώς αυξήθηκαν τα κατασκευαστικά έργα και τα έργα κυκλικής οικονομίας (στερεά απόβλητα). Βεβαίως, παραμένει αμετάκλητη η στρατηγική στόχευση του management για άπλωμα σε όλο τον κόσμο με επόμενο στόχο την αγορά της Αυστραλίας.

 

Πηγή:businessdaily.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text