Αρχική | Οικονομία | Ευρωπαϊκή Οικονομία | ΕΚΤ: «Πρόσω ολοταχώς» για αύξηση επιτοκίων τον Ιούλιο;

ΕΚΤ: «Πρόσω ολοταχώς» για αύξηση επιτοκίων τον Ιούλιο;

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
ΕΚΤ: «Πρόσω ολοταχώς» για αύξηση επιτοκίων τον Ιούλιο;

Το ενδεχόμενο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να αυξήσει τα επιτόκια στη συνεδρίασή της τον ερχόμενο Ιούλιο φαντάζει όλο και πιο ορατό, καθώς σχεδόν σε καθημερινή πλέον βάση αξιωματούχοι της τάσσονται υπέρ της κίνησης αυτής.

Ο πληθωρισμός τον Απρίλιο σημείωσε νέο ιστορικό υψηλό ρεκόρ στο 7,5% τον Απρίλιο και έκτοτε τα αποκαλούμε «γεράκια» της ΕΚΤ, απευθύνουν συχνότερα εκκλήσεις για αύξηση των επιτοκίων τον Ιούλιο, προκειμένου να χαλιναγωγηθεί ο πληθωρισμός. Σήμερα ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Λουίς ντε Γκίντος, σε συνέντευξή του στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο, TVE, σημείωσε ότι ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη θα παραμείνει στα επίπεδα του 4% με 5% έως το τέλος του 2022, όταν ο επίσημος στόχος της ΕΚΤ είναι ποσοστό στο 2%.

Τα μέχρι τώρα δεδομένα έχουν ως εξής: η ΕΚΤ τον Ιούλιο βάζει τέλος στην ποσοτική χαλάρωση (QE), το πρόγραμμα αγορά ομολόγων και όπως έχει προαναγγείλει μετά την τελευταία της συνεδρίαση, η αύξηση των επιτοκίων θα έρθει σε κάποιο χρονική διάστημα μετά το τέλος του QE.

Το «κάποιο χρονικό διάστημα», είναι που καλύπτει με πέπλο μυστηρίου μέχρι σήμερα τις προθέσεις της ανώτατης ευρωπαϊκής τραπεζικής αρχής, από τη στιγμή που είναι εντελώς αφηρημένος σαν ορισμός.

Σήμερα ωστόσο, η επικεφαλής της ΕΚΤ από τη Σλοβενία που παραβρέθηκε με αφορμή τη συμμετοχή της σε συνέδριο, έγινε κάπως πιο συγκεκριμένη.

«Η προσδοκία μου είναι ότι οι αγορές ομολόγων πρέπει να τερματιστούν το γ΄ τρίμηνο. Η πρώτη αύξηση των επιτοκίων, βάσει της καθοδήγησης της ΕΚΤ για τα επιτόκια, θα λάβει χώρα σε κάποιο διάστημα μετά το τέλος των αγορών, αυτό μπορεί να σημαίνει και μια περίοδο μόλις λίγων εβδομάδων», δήλωσε η Κριστίν Λαγκάρντ.

Πέραν της επικεφαλής της ΕΚΤ, σε δηλώσεις προέβησαν και άλλα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της. Χθες ο διοικητής της Bundesbank, Γιοακίμ Νάτζελ, δήλωσε ότι η ΕΚΤ πρέπει να βάλει τέλος στο QE στο τέλος του Ιουνίου και έτσι στη συνεδρίαση του Ιουλίου να αυξήσει τα επιτόκια. Να σημειωθεί ότι της περιβόητης όπως έχει εξελιχθεί συνεδρίασης του Ιουλίου προηγείται μια συνεδρίαση στις 9 Ιουνίου.

«Αν τα εισερχόμενα δεδομένα και τα στοιχεία επιβεβαιώσουν τις προβλέψεις μας (για ακόμη περαιτέρω πιέσεις, αν και δειλά δειλά υπάρχουν φωνές που λένε ότι ο πληθωρισμός ίσως και να έχει φθάσει στην κορύφωσή του), τότε θα επιδιώξω το πρώτο βήμα ομαλοποίησης των επιτοκίων να γίνει τον Ιούλιο», τόνισε κατά τη διάρκεια συνόδου που διοργάνωσε η κεντρική τράπεζα της Γερμανίας.

Υπενθυμίζεται, ότι το βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ βρίσκεται στο -0.50% και αν προχωρήσει σε αύξησή του, θα είναι η πρώτη μετά από οκτώ χρόνια αρνητικών επιτοκίων, κλείνοντας παράλληλα ένα μεγάλο κύκλο φθηνού χρήματος.

Από τη μεριά του ο υπεύθυνος χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ και κεντρικός τραπεζίτης της Εσθονίας, Μάντις Μίλερ, επανέλαβε σήμερα τα λόγια του ομόλογού του της Αυστρίας, για σταδιακή αύξηση των επιτοκίων, προκειμένου έως το τέλος του τρέχοντος έτους να έχουν περάσει σε θετικό έδαφος για πρώτη φορά μετά το 2014.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο κεντρικός τραπεζίτης της Γαλλίας, Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκολό, ο οποίος κι αυτός σήμερα σε συνέντευξη στο γαλλικό ραδιοφωνικό δίκτυο, Inter, υποστήριξε ότι η ΕΚΤ πρέπει να αρχίσει να αυξάνει τα επιτόκια σταδιακά, αρχής γενομένης από το ερχόμενο καλοκαίρι.

Πιο μετρημένος εμφανίσθηκε ο κεντρικός τραπεζίτης της Ολλανδίας, Φρανκ Έλντεσον, ο οποίος δήλωσε ότι η ΕΚΤ θα πρέπει να αρχίσει να εξετάζει την αύξηση των επιτοκίων από τον Ιούλιο.

Με την Τράπεζα της Αγγλίας, την Ομοσπονδιακή Τράπεζα της Αγγλίας, την αντίστοιχη της Αυστραλίας μεταξύ άλλων να έχουν αυξήσει τα δικά τους επιτόκια, ο Ιούλιος μάλλον σηματοδοτεί την πρώτη αύξηση επιτοκίων για την ΕΚΤ.

 

Πηγή:moneyreview.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text