Αρχική | ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ | Διαβάσαμε | Διαβάσαμε - Τετάρτη 11 Μαΐου 2022

Διαβάσαμε - Τετάρτη 11 Μαΐου 2022

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Διαβάσαμε - Τετάρτη 11 Μαΐου 2022

Στο λιανεμπόριο νέα ονόματα βολιδοσκοπούν την αγορά λόγω των νέων projects με επίκεντρο τους εμπορικούς χώρους στη μεγάλη επένδυση του Ελληνικού, την ίδια στιγμή που στα γραφεία η «ψαλίδα» στα ενοίκια μεταξύ των χώρων υψηλών προδιαγραφών, με πράσινα χαρακτηριστικά και των παλιότερων χώρων στις δευτερεύουσες περιοχές μεγαλώνει. Στα logistics  ως προς τις τιμές και τους διαθέσιμους δεν έχει καμία σχέση με το σήμερα, ούτε φυσικά και το κατασκευαστικό κόστος, ενώ στα ξενοδοχεία το ‘’θερμό’’ καλοκαίρι δημιουργεί αισιοδοξία στον κλάδο, ο οποίος συνεχίζει να αναβαθμίζεται και να ανεβαίνει κατηγορία.(εδώ)

Οι χαμηλότερες προοπτικές ανάπτυξης και οι κρατικές παρεμβάσεις για την ενεργειακή κρίση οδηγούν σε μικρότερη μείωση του ελλείμματος του προϋπολογισμού της Ελλάδας για το 2022 απ’ ό,τι προβλεπόταν προηγουμένως, επισημαίνει ο οίκος αξιολόγησης Fitch Ratings. Σε ό,τι αφορά το ελληνικό χρέος εκτιμά πως θα παραμείνει βιώσιμο παρά την εκτόξευση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων και εξακολουθεί να αναμένει μείωση του δείκτη χρέους τα επόμενα δύο χρόνια στο 182%.Η Fitch αναμένει ότι η ανάκαμψη της Ελλάδας θα συνεχιστεί φέτος, υποστηριζόμενη από την περαιτέρω βελτίωση στον τουρισμό και την ώθηση από το Ταμείο Ανάκαμψης.(εδώ)

Το ποσό στο οποίο καταλήγει η ΡΑΕ ως αυξημένο μεικτό περιθώριο κέρδους των καθετοποιημένων εταιριών ηλεκτρικής ενέργειας στη χονδρεμπορική αγορά ανέρχεται σε 591,45 εκατ. ευρώ, αφού έχουν πρώτα αφαιρεθεί εκπτώσεις ύψους 335,99 εκατ. ευρώ στις οποίες προχώρησε η ΔΕΗ προς τους πελάτες της. Αυτό τονίζει σε διευκρινιστική ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο περιβάλλοντος και ενέργειας με αφορμή τους ισχυρισμούς της αντιπολίτευσης για τη φορολόγηση των κερδών των εταιριών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.(εδώ)

Το 50% προσεγγίζει ήδη η μέση πληρότητα στα ανοικτά ξενοδοχεία συνεχούς λειτουργίας (το ποσοστό των οποίων φτάνει το 90%) για τον Απρίλιο, ενώ η μέση τιμή διάθεσης δίκλινου δωματίου τον ίδιο μήνα ανέβηκε στα 62 ευρώ από 53 ευρώ που ήταν το Μάρτιο. Πρόκειται για τα στοιχεία που δημοσιεύει το Ινστιτούτο Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, το οποίο διενεργεί έρευνα αποκλειστικά για τα ξενοδοχεία συνεχούς λειτουργίας ορεινού όγκου και πόλεων, για την αποτύπωση των βασικών παραμέτρων μέσης τιμής και πληρότητας σε αυτό το τμήμα του ξενοδοχειακού κλάδου.(εδώ)

Η Ελλάδα είναι μία από τις λίγες χώρες της ζώνης του ευρώ που είδε το ΑΕΠ της να επιστρέφει σε προπανδημικά επίπεδα το 2021, καθώς η οικονομία επωφελήθηκε από την επαναλειτουργία των συνόρων της στον τουρισμό το καλοκαίρι του 2021. Η οικονομική ανάκαμψη ήταν ευρεία σε όλες τις κατηγορίες, με την ιδιωτική κατανάλωση, τις επενδύσεις καθώς και τις εξαγωγές που αυξήθηκαν απότομα πέρυσι. «Αναμένουμε ότι η ελληνική οικονομία θα διατηρήσει την ανάπτυξη φέτος, εξακολουθώντας να υποστηρίζεται από τις ανοδικές τάσεις μετά την επαναλειτουργία της πανδημίας. Ωστόσο, λόγω του απότομα αυξανόμενου πληθωρισμού, αναμένουμε ότι η επιβράδυνση της εγχώριας ζήτησης θα ξεκινήσει από το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους και θα συνεχιστεί έως το 2023», εξηγεί η MS.(εδώ)

Την αισιοδοξία της για τη μεσομακροπρόθεσμη πορεία του ομίλου εξέφρασε η διοίκηση της Flexopack, στo πλαίσιo της χθεσινής ενημέρωσης των αναλυτών για τα οικονομικά αποτελέσματα του 2021. Σύμφωνα με τον Β’ αναπληρωτή διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρίας Σπύρο Γκινοσάτη, το 2021 ήταν ένα έτος πολλών προκλήσεων, καθώς πέραν της πανδημίας Covid-19, η εισηγμένη κλήθηκε να αντιμετωπίσει τη μεγάλη αύξηση του κόστους σε ό,τι αφορά την ενέργεια, τις πρώτες ύλες και τα μεταφορικά.(εδώ)

Οι πωλήσεις του Ομίλου Πετρόπουλος αυξήθηκαν κατά 10% και ανήλθαν σε €31,9εκ (€29 εκ. το 2021). Το ΕΒΙTDA του Ομίλου ανήλθε σε €1,6εκ έναντι €2,8εκ το 2021. Τα κέρδη προ φόρων μειώθηκαν κατά 45,8% και ανήλθαν σε €1,3εκ έναντι €2,4εκ το 2021. Tα κέρδη μετά τους φόρους και τα δικαιώματα μειοψηφίας επίσης μειώθηκαν κατά 50% σε €0,9εκ έναντι €1,8εκ το 2021. Ο συνολικός τραπεζικός δανεισμός μειώθηκε στα €12,8εκ από €13,2εκ το 2021 και ο καθαρός τραπεζικός δανεισμός ανήλθε στα €-1,9εκ από €-2,7εκ. Τα μετρητά και ισοδύναμα μειώθηκαν σε €14,7εκ. από €15,9εκ. στις 31.12.2021.(εδώ)

Μια παγκοσμίως πρωτοποριακή επένδυση στον Αλμυρό του Βόλου, που θα καταστήσει την περιοχή σημείο αναφοράς της ευρωπαϊκής αγοράς πλωτών αιολικών πάρκων προωθεί η Βιοχάλκο. Πρόκειται για επένδυση ύψους 70 με 100 εκατ. ευρώ της Cenergy Holdings, που θα «παντρέψει» την τεχνογνωσία της «Ελληνικά Καλώδια» και της «Σωληνουργεία Κορίνθου» για να δημιουργήσει την πρώτη βιομηχανοποιημένη παραγωγή πλωτών ανεμογεννητριών στον κόσμο.(εδώ)

Η Autohellas ανακοινώνει τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου του 2022, παρουσιάζοντας αύξηση 12,4% σε επίπεδο ενοποιημένου κύκλου εργασιών, ο οποίος ανήλθε σε €144,8εκ. έναντι €128,8εκ. το 2021. Τα λειτουργικά κέρδη (ΕΒΙΤ) του πρώτου τριμήνου διαμορφώθηκαν σε €13,4εκ. έναντι €10,4εκ. το 2021, καταγράφοντας αύξηση 29,9%. Τα κέρδη μετά από φόρους (ΕΑΤ) του Ομίλου για το πρώτο τρίμηνο 2022, που λόγω εποχικότητας του τουρισμού είναι πάντα το πιο αδύναμο του έτους, ανήλθαν στα €8εκ. έναντι €4,5εκ. την αντίστοιχη περσινή περίοδο παρουσιάζοντας αύξηση 79,3%.(εδώ)

Η εταιρία «IDEAL Holdings Α.Ε.» σε συνέχεια της από 19.04.2022 ανακοίνωσής της, ενημερώνει το επενδυτικό κοινό ότι την 10.05.2022 ολοκληρώθηκε η συναλλαγή της εξαγοράς του 100% της εταιρίας Netbull ΕΠΕ, έναντι τιμήματος 6,3 εκατ. ευρώ μέσω της θυγατρικής της εταιρίας ADACOM Α.Ε., η οποία  αποτελεί πλέον τον μοναδικό της εταίρο.(εδώ)

Άνοιγμα στις κατασκευές, όπου το ανεκτέλεστο αυξάνεται διαρκώς, ενώ «τρέχει» στρατηγική συνεργασία με τον όμιλο Τέρνα για τα ενεργειακά projects στην Κάρυστο, αλλά και στη ναυτιλία, όπου μέσω της SABO Marine Services ήδη υλοποιεί σημαντικά έργα, κάνει ο όμιλος SABO, όπως τόνισαν στο BusinessDaily.gr οι κυρίες Ευγενία και Ματίνα Κοίλιαρη, επικεφαλής της εταιρίας, κατά τη διάρκεια roadshow που πραγματοποίησε η πρωτοβουλία ΕΛΛΑ-ΔΙΚΑ ΜΑΣ.Ο όμιλος SABO εδρεύει στο Βασιλικό Ευβοίας και εξάγει σε πάνω από 50 χώρες, ενώ μαζί με τις θυγατρικές όπως την κατασκευαστική Sicap Α.Τ.Ε., τη Sabo Filiere S.A. και τις υπόλοιπες σε Βραζιλία, Ρουμανία και Ιταλία, απασχολεί συνολικά 350 εργαζομένους.(εδώ)

Αυξήθηκε περαιτέρω τον Απρίλιο ο ετήσιος πληθωρισμός στη Γερμανία, σκαρφαλώνοντας στο υψηλότερο επίπεδο από το 1981, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η γερμανική στατιστική υπηρεσία Destatis. Οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 7,4% σε ετήσια βάση, όπως ανακοίνωσε η Destatis επιβεβαιώνοντας την αρχική μέτρηση. Με βάση την εναρμονισμένη μέτρηση της Ε.Ε. οι τιμές εμφάνισαν άνοδο 7,8%.(εδώ)

Η ενίσχυση των ανανεώσιμων πηγών και η εξοικονόμηση ενέργειας βρίσκονται στο επίκεντρο του σχεδίου ύψους 195 δισ. δολαρίων της Κομισιόν για την απεξάρτηση της Ευρώπης από τους ρωσικούς υδρογονάνθρακες έως το 2027. Η Κομισιόν θα προτείνει την αύξηση του στόχο του 2030 για την καθαρή ενέργεια στο 45% από 40% όταν στις 18 Μαΐου θα παρουσιάσει το πακέτο για την εφαρμογή της στρατηγικής RePowerEU, σύμφωνα με πηγές τις οποίες επικαλείται το Bloomberg.(εδώ)

Οι ΗΠΑ με μία κίνηση που προκαλεί αίσθηση, επιχειρεί να στηρίξει όσο περισσότερο μπορεί το Κίεβο, δίνοντας ποσό – μαμούθ για στρατιωτικό εξοπλισμό. Μπορεί ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν να μην θέλει σε καμία περίπτωση να εμπλακεί άμεσα η χώρα του στον πόλεμο της Ουκρανίας, ωστόσο με τις κινήσεις του δείχνει ότι θα στηρίξει μέχρι τέλος τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, παρέχοντάς του υποστήριξη σε όλα τα επίπεδα.(εδώ)

Περισσότερο από ότι αναμενόταν αυξήθηκαν οι τιμές καταναλωτή και παραγωγού της Κίνας τον Απρίλιο, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η εθνική στατιστική αρχή της χώρας.Συγκεκριμένα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε κατά 2,1% τον περασμένο μήνα σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι, λόγω αύξησης του κόστους ενέργειας και των τιμών στα φρέσκα λαχανικά.(εδώ)

To sell off των μετοχών δεν έχει τελειώσει ακόμα, σύμφωνα με τους αναλυτές της Morgan Stanley, οι οποίοι βλέπουν περιθώρια περαιτέρω διόρθωσης τόσο των αμερικανικών όσο και των ευρωπαϊκών μετοχών εν μέσω αυξανόμενων ανησυχιών για επιβράδυνση της ανάπτυξης. Ο αναλυτής στατηγικής Μάικλ Ουίλσον, ο οποίος ήταν από καιρό σκεπτικιστής με την ανοδική πορεία των αμερικανικών μετοχών εδώ και μια δεκαετία, εκτίμησε ότι ακόμη και μετά από πέντε εβδομάδες πτώσης, ο S&P 500 εξακολουθεί να μην είναι σωστά αποτιμημένος στο τρέχον περιβάλλον της αυστηρότερης πολιτικής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ εν μέσω επιβράδυνσης της ανάπτυξης.(εδώ)


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text