Αρχική | ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ | ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡA | Ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ, συντηρεί τις ανησυχίες των αγορών

Ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ, συντηρεί τις ανησυχίες των αγορών

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ, συντηρεί τις ανησυχίες των αγορών

Όπως είναι γνωστό, με τη χρήση της στατιστικής, κάποιος μπορεί να προβάλει το συμπέρασμα που τον συμφέρει. Έτσι, μέσα απ’ αυτή την οπτική, η σημερινή -κρισιμότατη για τις χρηματοοικονομικές αγορές- ανακοίνωση του δείκτη πληθωρισμού στις ΗΠΑ, μπορεί να έχει πολλές αναγνώσεις και να οδηγήσει σε πολλά συμπεράσματα.

 

Το πρώτο συμπέρασμα, είναι αυτό που γράφουν τα ΜΜΕ και αυτό που θα προβάλλει η αμερικανική κυβέρνηση, στο δικό της ακροατήριο: Ο ρυθμός πληθωρισμού στις ΗΠΑ, κατά το μήνα Απρίλιο, αυξήθηκε κατά 8,3%, σε ετήσια βάση. Ο ρυθμός αυτός είναι μειωμένος, σε σχέση με τον πληθωρισμό κατά το μήνα Μάρτιο (του 2022), οπότε είχε αυξηθεί κατά 8,5% (εδώ).

 

Όμως, ο πληθωρισμός για τον οποίο ανησυχούν οι αναλυτές, είναι ο δομικός πληθωρισμός (core inflation). Αυτός υπολογίζεται εάν από τον “γενικό” πληθωρισμό (όλων των αντικειμένων και υπηρεσιών) αφαιρεθεί ο πληθωρισμός που προκαλεί η ενέργεια και ο τομέας των τροφίμων.

Ο δομικός πληθωρισμός στις ΗΠΑ, κατά το μήνα Απρίλιο, αυξήθηκε κατά 6,2%, σε ετήσια βάση (εδώ), έναντι αύξησης κατά 6,5% το μήνα Μάρτιο.

 

Το πρόβλημα θα εμφανιστεί, αν δούμε τις μηνιαίες μεταβολές. Στον “γενικό” πληθωρισμό, η μεταβολή από το μήνα Μάρτιο, στο μήνα Απρίλιο, ήταν +0,3% (εδώ). ‘Ηταν η χαμηλότερη αύξηση από το Σεπτέμβριο του 2021.

Στο “δομικό” πληθωρισμό όμως, η μηνιαία μεταβολή ήταν +0,6% (εδώ).

 

Τα παραπάνω σημαίνουν ότι, ο πληθωρισμός, σταδιακά, παύει να προκαλείται από “εξωγενείς” παράγοντες, όπως είναι η ενέργεια και τα τρόφιμα -και γενικότερα, παράγοντες που έχουν να κάνουν με τις χρηματιστηριακές τιμές εμπορευμάτων- και μεταφέρεται “μέσα” στην οικονομία (τιμές βιομηχανίας και υπηρεσιών).

Την πλήρη ανάλυση των παραγόντων που συνθέτουν τον πληθωρισμό, μπορεί κάποιος να τη διαβάσει εδώ. Παράλληλα, αν θέλει να δει και τις ανακοινώσεις προηγούμενων μηνών ή ετών, μπορεί να τις βρει εδώ.

 

Πολλοί θα θεωρήσουν ότι ο ρυθμός πληθωρισμού στις ΗΠΑ, έφτασε στον υψηλότερο ρυθμό του κατά το μήνα Μάρτιο και ήδη, από τον Απρίλιο έχει αρχίσει να υποχωρεί. Μπορεί να είναι έτσι. Όμως, είναι πολύ πιθανό να μην είναι. Θα εξαρτηθεί από την εξέλιξη των τιμών στην ενέργεια και σε άλλα εμπορεύματα και κυρίως, από το πόσο, οι αυξητικές τάσεις, έχουν επηρεάσει τη δομή της οικονομίας και την ψυχολογία των παραγόντων της παραγωγής και των καταναλωτών.

Γενικά, την περίοδο αυτή, τα ίδια ισχύουν σχεδόν για όλες τις χώρες.

 

Σε πρωινό μας άρθρο (εδώ), αναφερόμασταν στις προβλέψεις των αναλυτών και, γενικότερα, στην επίδραση που θα μπορούσε να έχει η σημερινή ανακοίνωση στις χρηματοοικονομικές αγορές.

 

Αμέσως μετά την ανακοίνωση των δεικτών πληθωρισμού (στις 3:30 μμ), η πρώτη αντίδραση των αγορών, ήταν αρνητική. Τα παράγωγα του Dow Jones, από το +1,10%, έφτασαν, μέσα σε ελάχιστα λετπά, να υποχωρούν έως και -0,50%. Στη συνέχεια, μέσα σε ένα 10λεπτο, κυμαίνονταν γύρω από το χθεσινό κλείσιμό τους.

Πριν από λίγο, στις 6:45 μμ, κινούνταν θετικά, γύρω στο +1,20%, κοντά στο υψηλό της ημέρας, μέχρι στιγμής. Από την άλλη πλευρά, ο δείκτης Nasdaq, δεν κατόρθωσε να ξαναβρεθεί σε θετική περιοχή και υστερεί σημαντικά του Dow Jones και του S&P. Βέβαια, οι αγορές είναι ιδιαίτερα “νευρικές” αυτή την περίοδο και πολλά μπορούν να αλλάξουν, μέσα σε λίγα λεπτά της ώρας.

 

Οι αγορές, οι οποίες κατά τις τελευταίες μέρες, σφυροκοπήθηκαν άγρια, συνδυάζουν μία μικρή αισιοδοξία που -από μία οπτική γωνία- μπορεί να αναδύει η σημερινή ανακοίνωση για τον πληθωρισμό, με μία “τεχνική αντίδραση”, μετά από πολυήμερη πτώση.

Όμως, κατά τα φαινόμενα, οι ανησυχίες που προκαλεί ο πληθωρισμός, δεν έχουν τελειώσει και ίσως αργήσουν να τελειώσουν. Προς τα παρόν, η κατάσταση εξακολουθεί να είναι πολύ ανησυχητική. Και όλοι οι επενδυτές, έχουν στο μυαλό τους, ένα διάγραμμα που δημοσιεύσαμε και το πρωί:

 

 

Το διάγραμμα αυτό δείχνει την ιστορική εξέλιξη της σχέσης μεταξύ του επιτοκίου του 10ετούς ομολόγου και του πληθωρισμού στις ΗΠΑ. Βλέπουμε ότι, ιστορικά, το επιτόκιο του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου, τείνει να κινείται υψηλότερα από τον δείκτη του πληθωρισμού. Σήμερα, εξακολουθεί να παραμένει σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα, σε σχέση με τον πληθωρισμό. Αν, ο πληθωρισμός δεν υποχωρήσει σύντομα και επαναληφθεί η ιστορική τάση των προηγούμενων περιόδων, τότε θα πρέπει να ανησυχούμε πάρα πολύ.

 

Γιατί έχει τόση μεγάλη σημασία, για μας και για όλο το κόσμο, ο δείκτης πληθωρισμού των ΗΠΑ; Έχει, επειδή οι ΗΠΑ είναι το μεγαλύτερο χρηματοοικονομικό κέντρο του κόσμου και το δολάριο είναι το μεγαλύτερο αποθεματικό νόμισμα, με το οποίο πραγματοποιείται μεγάλο μέρος των διεθνών συναλλαγών και με το οποίο προσδιορίζονται οι τιμές των εμπορευμάτων. Όταν κάτι συμβαίνει στον χρηματοοικονομικό τομέα των ΗΠΑ, μας αφορά και μας επηρεάζει όλους, άσχετα του εάν ασχολούμαστε με τις αγορές ή όχι.

 

Γιάννης Σιάτρας

 


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text