Αρχική | Εταιρίες | Εισηγμένες Εταιρίες | Prodea: Νέες επενδύσεις με στόχο χαρτοφυλάκιο αξίας 600 εκατ.

Prodea: Νέες επενδύσεις με στόχο χαρτοφυλάκιο αξίας 600 εκατ.

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Prodea: Νέες επενδύσεις με στόχο χαρτοφυλάκιο αξίας 600 εκατ.

Την ανάπτυξη ενός χαρτοφυλακίου ακινήτων συνολικής αξίας 600 εκατ. ευρώ μέχρι το 2026 προωθεί αυτή την περίοδο η Prodea Investments, εστιάζοντας κυρίως στους τομείς των πράσινων γραφείων και των logistics. Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με πρόσφατη ανάλυση της Axia Ventures, η συνολική αξία του ενεργητικού της εταιρείας πρόκειται να αυξηθεί από τα περίπου 2,3 δισ. ευρώ σήμερα σε 3,15 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2025, μια αύξηση της τάξεως του 36%.

Το 62% των νέων επενδύσεων αφορά τη δημιουργία πράσινων χώρων γραφείων, ενώ ένα επιπλέον 25% τη δημιουργία υποδομών logistics, με τον στόχο της εταιρείας να είναι να τριπλασιάσει το μερίδιο του συγκεκριμένου τομέα (ως ποσοστό του χαρτοφυλακίου της) τα επόμενα χρόνια. Είναι χαρακτηριστικό ότι μέχρι το 2025 η εταιρεία στοχεύει να διαθέτει ένα χαρτοφυλάκιο logistics μεικτής αξίας 150 εκατ. ευρώ, από 70 εκατ. ευρώ που ήταν στο τέλος του 2021. Αντίστοιχα, περίπου το 9% των νέων επενδύσεων θα αφορά τον τομέα των ξενοδοχείων και των κατοικιών, ενώ το 4% θα αφορά κτίρια μεικτής χρήσης, συνδυάζοντας κυρίως εμπορικά καταστήματα και γραφειακούς χώρους.

Αύξηση των εσόδων και της κερδοφορίας της εταιρείας για το 2022 προβλέπει η Axia Ventures.

Σύμφωνα με τον υφιστάμενο σχεδιασμό, μέχρι το τέλος του 2022 η μεικτή αξία των πράσινων κτιρίων γραφείων με σχετική πιστοποίηση θα αυξηθεί από περίπου 300 εκατ. ευρώ σε 505 εκατ. ευρώ, ή 38% της συνολικής αξίας των κτιρίων γραφείων της Prodea. Εκτός από τις νέες προσθήκες σχεδιάζονται και παρεμβάσεις ενεργειακής αναβάθμισης υφιστάμενων ακινήτων. Υπενθυμίζεται ότι η Prodea αναμένεται να αποκτήσει δύο νέα συγκροτήματα γραφείων σε Μαρούσι και Θεσσαλονίκη, τα οποία κατασκευάζει η Dimand Real Estate, ενώ σχεδιάζει και την ανακατασκευή κτιρίου γραφείων, επιφάνειας 5.466 τ.μ., που έχει αποκτήσει η εταιρεία στη Λ. Συγγρού 44, κοντά στους Στύλους του Ολυμπίου Διός. Το συγκεκριμένο ακίνητο θα πιστοποιηθεί για τα πράσινα χαρακτηριστικά του και θα φέρει την επωνυμία «The Wave».

Σύμφωνα με την ανάλυση της Axia, για το 2022 προβλέπεται αύξηση των εσόδων της εταιρείας από ενοίκια κατά 10,6% σε 148,4 εκατ. ευρώ, λόγω της προσθήκης νέων ακινήτων στο χαρτοφυλάκιο αλλά και των αυξήσεων των ενοικίων σε υφιστάμενα συμβόλαια. Σημειώνεται ότι οι ΑΕΕΑΠ έχουν εξαιρεθεί από την πρόσφατη ρύθμιση, βάσει της οποίας καθορίζεται ανώτατο όριο 3% στις αναπροσαρμογές ενοικίων επαγγελματικών μισθώσεων για το 2022. Για την περίοδο 2022-2025 προβλέπεται μέση ετήσια αύξηση των εσόδων από ενοίκια της Prodea κατά 7,8%, τα οποία θα ανέλθουν σε 181 εκατ. ευρώ κατά τη χρήση του 2025.

Παράλληλα, σύμφωνα με τους αναλυτές, η εισηγμένη πρόκειται να καταγράψει κέρδη ύψους 287 εκατ. ευρώ από την αναπροσαρμογή των ακινήτων στην εύλογη αξία τους, κατά το διάστημα από το 2022 έως το 2025. Ως εκ τούτου, η καθαρή αξία του ενεργητικού (χωρίς να υπολογίζονται βάρη και δανεισμός) της εταιρείας προβλέπεται ότι θα αυξηθεί από το 1,4 δισ. ευρώ το 2021 σε 1,7 δισ. ευρώ το 2025. Για το 2022 τα καθαρά κέρδη της Prodea (χωρίς να υπολογίζονται κέρδη από την αναπροσαρμογή των ενοικίων στην εύλογη αξία) θα ανέλθουν σε 69,6 εκατ. ευρώ, ενώ συνολικά μέχρι το 2025 προβλέπεται μέσος ετήσιος ρυθμός αύξησης κατά 4,6%.

 

Πηγή:kathimerini.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text