Αρχική | Εταιρίες | Εισηγμένες Εταιρίες | Ασφαλιστικές: Σε χαμένη χρονιά εξελίσσεται το 2022

Ασφαλιστικές: Σε χαμένη χρονιά εξελίσσεται το 2022

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Ασφαλιστικές: Σε χαμένη χρονιά εξελίσσεται το 2022

Συνέχισε και το Μάρτιο να κινείται πτωτικά η φετινή παραγωγή, με παράγοντες της αγοράς να εκτιμούν ότι και το 2022 θα αποτελέσει μια ακόμη «χαμένη χρονιά» για τον ασφαλιστικό κλάδο.

Ειδικότερα, με βάση τα στοιχεία της έκθεσης της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος (ΕΑΕΕ, βλέπε παρατιθέμενο πίνακα) τον Μάρτιο η συνολική παραγωγή υποχώρησε κατά 0,7%, με αποτέλεσμα η πτώση του πρώτου τριμήνου να διαμορφωθεί συνολικά στο -1,3%, επηρεασμένη από τις εξελίξεις στον κλάδο ζωής.

Χαρακτηριστικά είναι τα όσα δηλώνει στο Euro2day.gr στέλεχος του κλάδου: «Το 2022 θα αποτελέσει μια ακόμη χρονιά χαμηλής ασφαλιστικής παραγωγής, παρά το γεγονός ότι η χώρας μας βρίσκεται στον πάτο της Ευρώπης σε ότι αφορά το μέγεθος της αγοράς της ως ποσοστό του ΑΕΠ.

Η περυσινή άνοδος της παραγωγής οφειλόταν κυρίως στα επενδυτικά προϊόντα του κλάδου ζωής, τα οποία αποτέλεσαν εναλλακτική επιλογή για τους αποταμιευτές που δεν ικανοποιούνταν από τα μηδενικά τραπεζικά επιτόκια. Φέτος ωστόσο, οι ασφαλίσεις ζωής ξεκίνησαν το πρώτο τρίμηνο με πτώση που προσεγγίζει το 10%, αφ’ ενός γιατί οι αυξήσεις τιμών επηρέασαν τα πορτοφόλια των νοικοκυριών και αφ’ ετέρου γιατί επικρατεί κλίμα ανησυχίας για τις εξελίξεις στις διεθνείς αγορές.

Δεν βλέπω κάποιο παράγοντα που θα μπορούσε να διαφοροποιήσει ριζικά την πορεία της παραγωγής κατά τους επόμενους μήνες της χρονιάς, καθώς από τη μια πλευρά ο κόσμος ζητάει να ασφαλιστεί περισσότερο από το παρελθόν, πλην όμως η εκτίναξη του πληθωρισμού που δεν λέει να κοπάσει, αποτελεί τροχοπέδη στην επιθυμία του.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, το μεγάλο ζητούμενο προκειμένου η εγχώρια ασφαλιστική αγορά να ανακάμψει ουσιαστικά είναι η προώθηση θεσμικών αλλαγών σε μια σειρά από κρίσιμα πεδία, όπως η θέσπιση φορολογικών κινήτρων και η ουσιαστική συνεργασία της Πολιτείας με τον κλάδο σε ζητήματα φυσικών καταστροφών και υγείας. Κάτι τέτοιο όμως, δεν αναμένεται ούτε φέτος, αλλά ούτε και το 2023».

Πάντως, στα θετικά στοιχεία για τον κλάδο καταγράφονται:

Η συνέχιση της αύξησης της παραγωγής στον κλάδο της υγείας με διψήφιο ποσοστό (σε σημαντικό βαθμό προέρχεται από την άνοδο των τιμολογίων).

Η περιορισμένη ανάκαμψη της παραγωγής στον κλάδο αστικής ευθύνης οχημάτων (+1,6% στο τρίμηνο, +3% το Μάρτιο μετά από πολυετή πτώση), που οφείλεται στην εν γένει σταθεροποίηση των τιμολογίων και σε μια περιορισμένη αύξηση του καλυπτόμενου στόλου (νέα οχήματα, πιθανόν κάποιος περιορισμός των ανασφάλιστων οδηγών μετά τα μέτρα του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης).

Η συνεχιζόμενη αύξηση (+15,8%) στα προγράμματα ζωής που είναι συνδεδεμένα με επενδύσεις και παράλληλα οι λήξεις παλαιών συμβολαίων του κλάδου ζωής που προσέφεραν υψηλές εγγυημένες αποδόσεις στους πελάτες και ζημίες στις ασφαλιστικές εταιρείες.

Γενικότερα, μετά τις πολύ υψηλές κερδοφορίες των τελευταίων οκτώ ετών, οι ασφαλιστικές εταιρείες καλούνται να αντιμετωπίσουν φέτος προκλήσεις, όπως τα αδυνατισμένα πορτοφόλια πολλών νοικοκυριών, η επιδείνωση των συνθηκών στις διεθνείς κεφαλαιαγορές (με ό,τι αυτό σημαίνει για την πορεία των επενδυτικών του αποτελεσμάτων) και η αυξητική επίδραση στις αποζημιώσεις λόγω της ανόδου του πληθωρισμού.

 

Πηγή:euro2day.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text