Αρχική | Οικονομία | Ευρωπαϊκή Οικονομία | Makhlouf (ΕΚΤ): Είναι ώρα να αναλάβει δράση το Δ.Σ. της Τράπεζας

Makhlouf (ΕΚΤ): Είναι ώρα να αναλάβει δράση το Δ.Σ. της Τράπεζας

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Makhlouf (ΕΚΤ): Είναι ώρα να αναλάβει δράση το Δ.Σ. της Τράπεζας

Ο διοικητής της ιρλανδικής κεντρικής τράπεζας, Gabriel Makhlouf, ένωσε και αυτός τη φωνή του με τα μέλη της ΕΚΤ που καλούν το δ.σ. να αναλάβει δράση για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού, αν και όχι απαραίτητα με τον ίδιο ρυθμό που ακολουθεί η αμερικανική κεντρική τράπεζα.

Η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκαρντ, μίλησε τελικά χθες για μια αύξηση των επιτοκίων, εν μέσω προσδοκιών ότι θα αναλάβει δράση τον Ιούλιο.Οι περισσότερες από τις υπόλοιπες μεγάλες κεντρικές τράπεζες έχουν ήδη αυξήσει τα επιτόκια αλλά η ΕΚΤ, η οποία πάλευε με τον χαμηλό πληθωρισμό για μια δεκαετία, διοχετεύει ακόμη ρευστό στο χρηματοπιστωτικό σύστημα μέσω των αγορών ομολόγων.

"Έχουμε φτάσει στο σημείο όπου εμείς στο δ.σ. της ΕΚΤ, πρέπει να δράσουμε", τόνισε σε ομιλία του ο Makhlouf.

"Στόχος μας είναι ο πληθωρισμός να διαμορφωθεί στο 2% μεσοπρόθεσμα –ενώ τώρα βρίσκεται σημαντικά υψηλότερα από αυτό το επίπεδο, και είναι καιρός το δ.σ. να προχωρήσει στην ολοκλήρωση των καθαρών αγορών assets στο πλαίσιο του προγράμματος αγοράς assets, τον επόμενο μήνα ή τον Ιούλιο", τόνισε.

Ο ίδιος δεν διευκρίνισε πότε θα αυξηθούν τα επιτόκια, αλλά τόνισε πως "ήταν ρεαλιστικό να περιμένει ότι η πρώτη κίνηση για τα επιτόκια από την ΕΚΤ θα έρθει αμέσως μετά τη λήξη της αγοράς assets και ότι τα επιτόκια είναι πιθανό να βρεθούν σε θετικό έδαφος μέχρι τις αρχές του επομένου έτους".

"Η εποχή των αρνητικών επιτοκίων φτάνει στο τέλος της", τόνισε.

"Θα είναι κρίσιμες οι ενέργειες που αποδεικνύουν τη δέσμευση της ΕΚΤ για τη σταθερότητα των τιμών, προκειμένου να σταθεροποιηθούν και οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό", πρόσθεσε.

 

Πηγή:capital.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text