Αρχική | Οικονομία | Διεθνής Οικονομία | Ακριβή ενέργεια και στασιμοπληθωρισμός

Ακριβή ενέργεια και στασιμοπληθωρισμός

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Ακριβή ενέργεια και στασιμοπληθωρισμός

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και η συνεπακόλουθη αύξηση των τιμών ενέργειας και τροφίμων διατηρούν την Ευρωζώνη σε συνθήκες στασιμοπληθωρισμού. Ενώ η ανάπτυξη παρουσιάζει στασιμότητα, ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη τώρα υπερβαίνει τις εκτιμήσεις που είχαμε κάνει πριν από την έναρξη του πολέμου κατά τουλάχιστον 3 ποσοστιαίες μονάδες. Αναμένουμε ο στασιμοπληθωρισμός να δώσει τη θέση του σε φρέσκια ανάπτυξη κατά το τρίτο τρίμηνο.

Ωστόσο, ο πόλεμος θέτει σε μεγάλο κίνδυνο το μεσοπρόθεσμο outlook σε συνδυασμό και με μεμονωμένους κινδύνους που εκπέμπονται από την Κίνα και τις ΗΠΑ. Ως οικονομολόγοι δεν μπορούμε να κρίνουμε πλήρως την κατάσταση στην Ουκρανία. Μπορούμε ωστόσο να παρατηρήσουμε τις εξελίξεις, όπως περιγράφονται από τους ειδικούς και να τις συγκρίνουμε με τις εκτιμήσεις πάνω στις οποίες βασίζονται οι οικονομικές μας προβλέψεις. Ετσι, στα τέλη Φεβρουαρίου όταν προσαρμόσαμε τις προοπτικές της οικονομίας μετά την εισβολή των Ρώσων, καταλήξαμε σε 3 υποθέσεις: πρώτον, θα υπάρχει μεγαλύτερη σαφήνεια για το τέλος του πολέμου έως τα τέλη Απριλίου ή στις αρχές Μαΐου. Δεύτερον, ο πόλεμος δεν θα κλιμακωθεί οδηγώντας σε άμεση σύγκρουση τη Ρωσία και το ΝΑΤΟ και τρίτον, οι τιμές πετρελαίου Brent δεν θα υπερβούν τα 125 δολ. το βαρέλι σε συνεχή βάση τον Μάρτιο και τον Απρίλιο. Επίσης, εκτιμούσαμε ότι θα αρχίσουν οι τιμές να υποχωρούν σταδιακά από τον Μάρτιο και μετά στα 90 δολ. το βαρέλι έως τις αρχές του 2023.

Αναμένουμε ο στασιμοπληθωρισμός να δώσει τη θέση του σε φρέσκια ανάπτυξη κατά το τρίτο τρίμηνο.

Oσον αφορά το μέτωπο της ενέργειας, η Ε.Ε. αποφάσισε τον Απρίλιο να καταργήσει σταδιακά τις εισαγωγές άνθρακα από τη Ρωσία, ώστε να σταματήσουν τελείως έως τα μέσα Αυγούστου, παρέχοντας έτσι μια μεταβατική περίοδο 4 μηνών. Ενώ η εισαγωγή άνθρακα μπορεί εύκολα να γίνει από άλλες πηγές, ένα τέτοιο εμπάργκο προβλέπουμε πως δεν θα έχει σημαντική επίπτωση τόσο στην Ε.Ε. όσο και στις οικονομίες της Ευρωζώνης. Οσον αφορά τις εισαγωγές πετρελαίου, η Ε.Ε. επιθυμεί να καταργήσει σταδιακά το μεγαλύτερο μέρος των εισαγωγών πετρελαίου από τη Ρωσία, ήτοι εντός 6 μηνών τις εισαγωγές αργού πετρελαίου και εντός 8 μηνών τις εισαγωγές κατεργασμένων προϊόντων πετρελαίου. Ενώ όμως η Ε.Ε. έχει προσφέρει πολλές εξαιρέσεις –παρέχοντας μεταβατικές περιόδους ως προς την προμήθεια ρωσικού πετρελαίου, έως τα τέλη του 2024 για την Ουγγαρία και τη Σλοβακία και έως τα μέσα 2024 για την Τσεχία (ενδεχομένως και τη Βουλγαρία)–, ακόμη η Ουγγαρία αντιτίθεται στην επιβολή ενός τέτοιου εμπάργκο. Εμείς εκτιμούμε ότι τελικά η Ουγγαρία θα αποδεχθεί αυτό το εμπάργκο, ενδεχομένως μαζί με γενναιόδωρες εξαιρέσεις ή και μαζί με κάποιου είδους αποζημίωση. Σε περίπτωση που η Ε.Ε. δεν συμφωνήσει με την Ουγγαρία, η πλειονότητα των κρατών-μελών είναι πιθανόν να επιβάλει εμπάργκο στη Ρωσία.

 

Πηγή:kathimerini.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text