Αρχική | Εταιρίες | Τράπεζες | Μικρό καλάθι κρατούν οι τράπεζες για το "buy now, pay later"

Μικρό καλάθι κρατούν οι τράπεζες για το "buy now, pay later"

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Μικρό καλάθι κρατούν οι τράπεζες για το "buy now, pay later"

Ανώτατα στελέχη του τραπεζικού κλάδου κατεβάζουν τον πήχη των προσδοκιών για το νέο trend του Fintech, εξηγώντας ότι δεν πρόκειται για κάτι περισσότερο από τις γνωστές αγορές με άτοκες δόσεις.

Διχάζει τα στελέχη του χρηματοπιστωτικού κλάδου η νέα, ανερχόμενη τάση αγορών επί πιστώσει, γνωστή διεθνώς ως "buy now, pay later", η οποία σύντομα αναμένεται να εισέλθει και στην ελληνική αγορά.

Ανώτατα στελέχη του τραπεζικού κλάδου, με τα οποία συνομίλησε το Business Daily, κατεβάζουν τον πήχη των προσδοκιών για το νέο trend του Fintech, εξηγώντας ότι δεν πρόκειται για κάτι περισσότερο από τις -γνωστές στη χώρα μας- αγορές με άτοκες δόσεις.

Στην Ελλάδα, αναφέρουν, η πρακτική των αγορών άτοκες δόσεις, μέσω πιστωτικής κάρτας, είναι διαδεδομένη εδώ και δεκαετίες, σε αντίθεση με τις περισσότερες χώρες του εξωτερικού όπου δεν παρέχεται η ίδια δυνατότητα. Στην ερώτηση κατά πόσο η έκδοση πιστωτικής κάρτας αποτελεί «αγκάθι» για τις αγορές με πίστωση, οι ίδιες πηγές εξηγούν ότι πλέον οι περισσότερες τράπεζες προσφέρουν τη δυνατότητα online έκδοσης πιστωτικής κάρτας.

«Όσοι πελάτες μας δεν δικαιούνται πιστωτική κάρτα, καλύτερα να μην κάνουν χρήση ούτε της υπηρεσίας BNPL γιατί θα δυσκολευτούν πολύ να αποπληρώσουν», αναφέρει στο BD υψηλόβαθμο τραπεζικό στέλεχος με αντικείμενο την ψηφιοποίηση των τραπεζικών υπηρεσιών. Όπως αναφέρει, μάλιστα, μέσω των νέων υπηρεσιών  Embedded Finance, πολλοί έμποροι παρέχουν λύσεις χρηματοδότησης στους πελάτες τους μέσω του δικού τους περιβάλλοντος. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι η έκδοση καταναλωτικού δανείου μέσα σε λίγα μόλις λεπτά χωρίς να μεσολαβήσει το πιστωτικό ίδρυμα στη διαδικασία.

Με BNPL πληρώνουν το ρεύμα οι Βρετανοί

Την ίδια ώρα, η υπηρεσία BNPL έχει γνωρίσει τεράστια απήχηση στη Βρετανία εν μέσω αυξανόμενου ενεργειακού κόστους. Οι Financial Times αναφέρουν σε πρόσφατο άρθρο ότι τα βρετανικά νοικοκυριά δελεάζονται από την ιδέα του "buy now, pay letter" για να πληρώσουν τους λογαριασμούς ενέργειας, γεγονός που έχει εγείρει έντονες ανησυχίες μεταξύ των καταναλωτικών οργανώσεων.

Οι καταναλωτές που δυσκολεύονται να ανταπεξέλθουν στο εκτινασσόμενο κόστος ζωής, και δη των λογαριασμών ρεύματος, αναβάλλουν την εξυπηρέτηση των υποχρεώσεών τους αξιοποιώντας τις υπηρεσίες που προσφέρουν αρκετές Fintechs στο ΗΒ. Ειδικοί του κλάδου αναφέρουν, μάλιστα, ότι η πληρωμή των ειδών πρώτης ανάγκης -όπως είναι η ηλεκτρική ενέργεια- επί πιστώσει κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς υποδηλώνει σοβαρά οικονομικά προβλήματα για έναν ιδιώτη ή ένα νοικοκυριό και, εν τέλει, υποδηλώνει ότι η ενεργειακή ακρίβεια εξελίσσεται σε σοβαρό κοινωνικό ζήτημα.

 

Πηγή:businessdaily.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text