Αρχική | Εταιρίες | Εισηγμένες Εταιρίες | ΤΙΤΑΝ: Διαδοχικές αυξήσεις τιμών

ΤΙΤΑΝ: Διαδοχικές αυξήσεις τιμών

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
ΤΙΤΑΝ: Διαδοχικές αυξήσεις τιμών

Με διαδοχικές αυξήσεις τιμών επιχειρεί να αντιμετωπίσει η διοίκηση του ομίλου ΤΙΤΑΝ τα υψηλότερα κόστη παραγωγής λόγω των τιμών της ενέργειας, αλλά και συνολικά της εφοδιαστικής αλυσίδας (μεταφορικά, αποθήκευση, προμήθειες κτλ.). Μόνο στην ελληνική αγορά, έχουν γίνει δύο διαδοχικές αυξήσεις τιμών κατά 20% συνολικά, από το τέταρτο τρίμηνο του 2021 και μέχρι σήμερα. Η τελευταία αύξηση ήταν της τάξεως του 10% και πραγματοποιήθηκε στο τέλος του πρώτου τριμήνου.

Τα παραπάνω ανέφερε χθες η διοίκηση του ομίλου, στο πλαίσιο της παρουσίασης των αποτελεσμάτων για το πρώτο τρίμηνο. Ανάλογη αύξηση τιμών κατά 10%-15% έχει γίνει και στον γεωγραφικό τομέα της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, ενώ στις ΗΠΑ στις αρχές Ιουνίου θα ξεκινήσει η εφαρμογή της δεύτερης φετινής αύξησης (η πρώτη είχε γίνει στις αρχές του 2022). Την ίδια στιγμή, βέβαια, μόνο οι τιμές της ενέργειας το φετινό πρώτο τρίμηνο κατέγραψαν άνοδο της τάξεως του 70% σε σχέση με πέρυσι, αν και, όπως τονίστηκε στην τηλεδιάσκεψη με τους αναλυτές, τα μεγέθη είναι δύσκολο να συγκριθούν, καθώς κατά το περυσινό αντίστοιχο διάστημα το ενεργειακό κόστος ήταν ιδιαίτερα χαμηλό.

Ο όμιλος επιχειρεί να αντιμετωπίσει τα υψηλότερα κόστη παραγωγής – Σε άνοδο ο τζίρος το α΄ τρίμηνο.

Σε κάθε περίπτωση, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Δημήτρης Παπαλεξόπουλος, διευθύνων σύμβουλος του ομίλου, «οι αυξήσεις των τιμών που έχουμε υιοθετήσει σε τσιμέντο και αδρανή υλικά έχουν καλύψει ή πρόκειται σύντομα να καλύψουν τις αντίστοιχες αυξήσεις στο κόστος της ενέργειας». Πάντως, κατά τον ίδιο, ενώ το αυξημένο κόστος των θαλάσσιων μεταφορών (που επηρεάζει τις εξαγωγές) αναμένεται να αποκλιμακωθεί το επόμενο διάστημα και να επιστρέψει σε πιο φυσιολογικό επίπεδο, παραμένει άγνωστο το τι θα συμβεί με τις τιμές της ενέργειας σε βάθος χρόνου και το κατά πόσον αυτές θα υποχωρήσουν κάποια στιγμή στο επίπεδο που βρίσκονταν πριν από τη μεγάλη άνοδό τους. Αυτός είναι και ο λόγος που οι επενδύσεις που έχει σε εξέλιξη ο όμιλος για τη μείωση του περιβαλλοντικού του αποτυπώματος και την υιοθέτηση εναλλακτικών πηγών ενέργειας και καυσίμων αναμένεται να συνδράμουν καθοριστικά και στη μείωση του κόστους παραγωγής.

Κατά τη διάρκεια του φετινού πρώτου τριμήνου, ο κύκλος εργασιών του ομίλου ΤΙΤΑΝ αυξήθηκε κατά 22,6%, σε 454,6 εκατ. ευρώ, σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, ως αποτέλεσμα της σταθερής ζήτησης και των υψηλότερων επιπέδων τιμών σε όλα τα προϊόντα και σε όλες τις αγορές όπου δραστηριοποιείται η εισηγμένη. Ωστόσο, τα λειτουργικά κέρδη EBITDA μειώθηκαν κατά 9,7 εκατ. ευρώ, ή 17,3%, σε 46,4 εκατ. ευρώ, κυρίως λόγω της ανόδου των τιμών της ενέργειας, παράγοντας που επιχειρείται να αντισταθμιστεί με αυξήσεις των τιμών πώλησης. Αντιστοίχως, τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας υποχώρησαν σε 1,3 εκατ. ευρώ, από 15,3 εκατ. ευρώ κατά το αντίστοιχο περυσινό τρίμηνο, τόσο λόγω της μειωμένης λειτουργικής κερδοφορίας όσο και λόγω αρνητικών συναλλαγματικών ισοτιμιών, κυρίως εξαιτίας της υποτίμησης της αιγυπτιακής λίρας. Στην ελληνική αγορά, ο συνολικός κύκλος εργασιών κατά τους πρώτους τρεις μήνες σημείωσε αύξηση κατά 23%, σε 70 εκατ. ευρώ, ενώ άνοδο της τάξεως του 4,7% σημείωσαν και τα λειτουργικά κέρδη EBITDA, σε 6,3 εκατ. ευρώ.

 

Πηγή:kathimerini.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text