Αρχική | ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ | Διαβάσαμε | Διαβάσαμε - Παρασκευή 13 Μαΐου 2022

Διαβάσαμε - Παρασκευή 13 Μαΐου 2022

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Διαβάσαμε - Παρασκευή 13 Μαΐου 2022

Ένα ακόμη βήμα προς την ολοκλήρωση του διαγωνισμού για την 35ετή παραχώρηση της Εγνατίας Οδού κάνει το ΤΑΙΠΕΔ. Το Ταμείο αναζητά τεχνικό σύμβουλο για την εκπόνηση ανάλυσης επικινδυνότητας των σηράγγων του άξονα, μήκους 883 χλμ., χωρίς εμπλοκή οχημάτων που μεταφέρουν επικίνδυνα εμπορεύματα. Η πιστοποίηση των σηράγγων αποτελεί ένα από τα δεσμευτικά μονοπάτια που θα οδηγήσουν στο «κλείσιμο» μιας από τις πιο μακροχρόνιες διαγωνιστικές διαδικασίες του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων. Προτιμητέος επενδυτής έχει ανακηρυχθεί η ένωση ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – EGIS Projects, με τίμημα 1,49 δισ. ευρώ.(εδώ)

Καμπανάκι για αύξηση του κόστους δανεισμού λόγω ανόδου των επιτοκίων και μείωσης του διαθέσιμου εισοδήματος κρούει η Τράπεζα της Ελλάδος, στην Έκθεση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Όπως αναφέρει η ΤτΕ, η ενεργειακή κρίση, σε συνδυασμό με τον πόλεμο στην Ουκρανία, αυξάνει τους κινδύνους για την ελληνική οικονομία, τις επιχειρήσεις, τα νοικοκυριά και το τραπεζικό σύστημα. Αν και η ελληνική οικονομία θα συνεχίσει να αναπτύσσεται, πληθωρισμός και πόλεμος θα περιορίσουν τον ρυθμό ανάπτυξης, με επίπτωση στα δημοσιονομικά μεγέθη.(εδώ)

Με μείωση του όγκου πωλήσεων της τάξης του 7%-8% εκτιμάται ότι έκλεισε ο Απρίλιος για τον κλάδο των σούπερ μάρκετ, στοιχείο που δείχνει την εντεινόμενη αρνητική επίδραση των πληθωριστικών πιέσεων στις καταναλωτικές συνήθειες. Στην παραπάνω εκτίμηση προέβη χθες ο κ. Αριστοτέλης Παντελιάδης, επικεφαλής της METΡΟ ΑΕΒΕ στο περιθώριο εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε χθες το μεσημέρι με αφορμή την έναρξη του 2ου κύκλου του προγράμματος «Πόλη με Ποδήλατα» των My Market, που υλοποιείται από τον φορέα «Πόλεις για Ποδήλατο» με την αιγίδα της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας. Πτώση εκτιμάται ότι καταγράφηκε και στην αξία πωλήσεων, μικρότερη, ωστόσο, λόγω των ανατιμήσεων.(εδώ)

Η εξέλιξη των Δεικτών Τιμών Εισροών και Εκροών με έτος βάσης 2015=100,0 για τον μήνα Μάρτιο 2022, σύμφωνα με προσωρινά στοιχεία, έχει ως εξής: Ο Γενικός Δείκτης Τιμών Εκροών στη Γεωργία – Κτηνοτροφία του μηνός Μαρτίου 2022, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Μαρτίου 2021, παρουσίασε αύξηση 19,7%. Ο αντίστοιχος δείκτης του Μαρτίου 2021, σε σύγκριση με τον Μάρτιο 2020, είχε παρουσιάσει αύξηση 3,7% . Η αύξηση του Γενικού Δείκτη Τιμών Εκροών κατά 19,7%, τον μήνα Μάρτιο 2022, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Μαρτίου 2021, οφείλεται στην αύξηση κατά 22,6% του δείκτη τιμών της φυτικής παραγωγής και κυρίως στη μεταβολή της ομάδας φρούτα.(εδώ)

Ο Γενικός Δείκτης Τιμών Εισαγωγών στη Βιομηχανία, με έτος βάσης 2015=100,0 και μήνα αναφοράς τον Μάρτιο 2022, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη Μαρτίου 2021, παρουσίασε αύξηση 34,6% έναντι αύξησης 24,6% που σημειώθηκε κατά τη σύγκριση των αντίστοιχων δεικτών του έτους 2021 με το 2020. Ο Γενικός Δείκτης κατά τον μήνα Μάρτιο 2022, σε σύγκριση με τον δείκτη Φεβρουαρίου 2022, παρουσίασε αύξηση 5,2% έναντι μείωσης 0,6% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση των δεικτών του έτους 2021.Ο μέσος Γενικός Δείκτης του δωδεκαμήνου Απριλίου 2021 - Μαρτίου 2022, σε σύγκριση με τον μέσο Γενικό Δείκτη του δωδεκαμήνου Απριλίου 2020 - Μαρτίου 2021, παρουσίασε αύξηση 26,2% έναντι μείωσης 7,8% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση των προηγούμενων δωδεκαμήνων.(εδώ)

Η ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ Συμμετοχών Α.Ε. ανακοίνωσε τα ενοποιημένα οικονομικά αποτελέσματα Α' Τριμήνου 2022, με τα Συγκρίσιμα Κέρδη EBITDA να διαμορφώνονται σε €99 εκατ., αυξημένα κατά 54% σε σχέση με το αντίστοιχο Τρίμηνο του 2021, ενώ τα αντίστοιχα Καθαρά Κέρδη ανέρχονται σε €4 εκατ.. Τα θετικά αποτελέσματα αντικατοπτρίζουν κυρίως τη βελτίωση επιδόσεων του κλάδου Διύλισης, Εφοδιασμού & Εμπορίας, λόγω των υψηλότερων διεθνών περιθωρίων διύλισης και της αυξημένης ζήτησης καυσίμων στην εγχώρια αγορά, που αντιστάθμισε την αρνητική επίπτωση της ενεργειακής κρίσης στο λειτουργικό κόστος.(εδώ)

Την εκτίμησή του ότι η Profile θα σημειώσει στο πρώτο φετινό εξάμηνο ισχυρό διψήφιο ποσοστό αύξησης κύκλου εργασιών, εξέφρασε ο διευθύνων σύμβουλος της εισηγμένης Ευάγγελος Αγγελίδης, στο πλαίσιο της χθεσινής τακτικής γενικής συνέλευσης των μετόχων. Ο CEO της εταιρείας αφού αναφέρθηκε στο ιστορικό ρεκόρ εργασιών που σημειώθηκε το 2021 και στην ισχυρή κεφαλαιακή διάρθρωση του ομίλου (θετικό καθαρό ταμείο 8,7 εκατ. ευρώ), σημείωσε ότι το 2022 ο όμιλος της Prοfile.(εδώ)

Η Διοίκηση της Εταιρείας «ΕΛΤΟΝ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΚΑΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ» σε συνέχεια της από 09/05/2022 σχετικής απόφασης του Διοικητικού Συμβουλίου αυτής, ανακοινώνει ότι την Πέμπτη 12/05/2022 υπογράφηκε μονοετές (με δυνατότητα ανανέωσης για δύο επιπλέον έτη), κοινό ομολογιακό δάνειο συνολικής ονομαστικής αξίας (κεφαλαίου) ΕΥΡΩ Επτά Εκατομμυρίων (7.000.000,00) («Ομολογιακό Δάνειο»), με κάλυψη αυτού από την Ανώνυμη Τραπεζική Εταιρεία «ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Α.Ε.».(εδώ)

Κοντά τέσσερις μήνες από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και τρεις από την ημέρα που η The Coca Cοla Company ανακοίνωσε ότι αναστέλλει τις δραστηριότητές της στη Ρωσία, η Cοca Cola HBC ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι από τις 8 Μαρτίου σταμάτησε τις παραγγελίες συμπυκνωμένης πρώτης ύλης στη Ρωσία και διέκοψε τις επενδύσεις στην αγορά. Σε συνέχεια της απόφασης αυτής, η εταιρεία δηλώνει ότι διατηρεί μια πολύ μικρότερη παρουσία στην αγορά, επικεντρωμένη σε τοπικά εμπορικά σήματα. Παράλληλα αξιολογεί όλες τις σχετικές επιλογές, με τις σχετικές αποφάσεις να ανακοινώνονται το επόμενο διάστημα όπως και ποιες θα είναι οι οικονομικές επιπτώσεις που θα προκύψουν από την όποια απόφαση στις επιδόσεις για το 2022 καθώς και στο επίπεδο των μη ταμειακών εξόδων.(εδώ)

Στον δείκτη MSCI Greece εισήλθαν οι μετοχές της Εθνικής και του Μυτιληναίου, σύμφωνα με την εξαμηνιαία αναθεώρηση που ανακοινώθηκε τα μεσάνυχτα της 13ης Μαΐου 2022. Οι αλλαγές θα πραγματοποιηθούν στο τέλος της συνεδρίασης της 31ης Μαΐου.(εδώ)

Διχάζει τα στελέχη του χρηματοπιστωτικού κλάδου η νέα, ανερχόμενη τάση αγορών επί πιστώσει, γνωστή διεθνώς ως "buy now, pay later", η οποία σύντομα αναμένεται να εισέλθει και στην ελληνική αγορά. Ανώτατα στελέχη του τραπεζικού κλάδου κατεβάζουν τον πήχη των προσδοκιών για το νέο trend του Fintech, εξηγώντας ότι δεν πρόκειται για κάτι περισσότερο από τις -γνωστές στη χώρα μας- αγορές με άτοκες δόσεις.(εδώ)

Είκοσι ευρωπαϊκές εταιρείες φυσικού αερίου άνοιξαν λογαριασμούς στην Gazprombank και ετοιμάζονται να πληρώσουν σε ρούβλια για το ρωσικό αέριο, όπως ζήτησε ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, σύμφωνα με το Bloomberg. Αλλες δεκατέσσερις έχουν κινήσει τις διαδικασίες και ζητούν τα έγγραφα που χρειάζονται για να τους δημιουργήσουν, είπε στο πρακτορείο πηγή, χωρίς ωστόσο να τις κατονομάσει.(εδώ)

Για μείωση της ρευστότητας σε αγορές-κλειδί λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, του πληθωρισμού και της σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής προειδοποιεί η Fed σε πρόσφατη ανάλυσή της. «Σύμφωνα με νέα στοιχεία, παρατηρούμε πως η ρευστότητα της αγοράς έχει καταγράψει πτώση από το 2021, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τις αγορές νεοεκδοθέντων αμερικανικών ομολόγων δημοσίου και αυτές των futures (ΣΜΕ).(εδώ)

Σημαντικές πιθανότητες νέας διεύρυνσης των spreads της περιφέρειας βλέπει η Société Générale λόγω του risk-off περιβάλλοντος και της αλλαγής πολιτικής της ΕΚΤ. Όπως σημειώνει, το πρόσφατο trade που πρότεινε στα ελληνικά ομόλογα "έβγαλε" κέρδη και έτσι ρευστοποιεί τις θέσεις της.  Όπως σημειώνει η γαλλική τράπεζα, το risk-off κλίμα βοήθησε στη μείωση της πρόσφατης διεύρυνσης των spreads των ομολόγων της περιφέρειας, καθώς οι προσδοκίες για τα επιτόκια διορθώθηκαν και το γερμανικό ομόλογο σημείωσε ράλι.(εδώ)

 


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text