Αρχική | Εταιρίες | Εισηγμένες Εταιρίες | Mytilineos: Τα άμεσα οφέλη από την είσοδο στον MSCI – Οι βασικοί λόγοι της αξιολόγησης

Mytilineos: Τα άμεσα οφέλη από την είσοδο στον MSCI – Οι βασικοί λόγοι της αξιολόγησης

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Mytilineos: Τα άμεσα οφέλη από την είσοδο στον MSCI – Οι βασικοί λόγοι της αξιολόγησης

Σε σημαντικά άμεσα οφέλη αναμένεται να «μεταφραστεί» σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις η είσοδος στις 12 Μαΐου της μετοχής της Mytilineos στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης MSCI Greece, ξεκινώντας από τις προβλεπόμενες σημαντικές εισροές άνω των 100 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, η ένταξη της μετοχής θα επιφέρει περαιτέρω αύξηση της ρευστότητάς της, σε συνέχεια της πολύ καλής πορείας των τελευταίων μηνών.

Την ίδια στιγμή, μπαίνει πλέον στο ραντάρ ακόμα περισσότερων μεγάλων fund, κυρίως αυτών που είναι παθητικής διαχείρισης και δεσμεύονται να ακολουθούν μεγάλους δείκτες όπως αυτός της μεγάλης κεφαλαιοποίησης του MSCI. Έτσι, εκφράζονται εκτιμήσεις πως η στάθμιση της μετοχής θα μπορούσε ακόμη και να ξεπεράσει τις μετοχές που βρίσκονται ήδη στον δείκτη.

Η είσοδος στον MSCI είχε προβλεφθεί από πρόσφατες εκθέσεις αναλυτών, αλλά και από την Societe Generale. Μία εξέλιξη που κατ’ αρχάς προήλθε από τα πολύ θετικά αποτελέσματα τόσο του 2021 όσο και του Α’ τριμήνου – γεγονός που αντικατοπτρίστηκε και στην πορεία της μετοχής.

Ενδεικτική ήταν η ετήσια αξιολόγηση της Fitch Ratings, που επιβεβαίωσε την πιστοληπτική διαβάθμιση της Mytilineos στο ΒΒ με σταθερές προοπτικές. Το report προέβλεπε άμεση και ισχυρή άνοδο της κερδοφορίας της εταιρείας, η οποία παρά τις υψηλές επενδύσεις για την περίοδο 2022-25, θα συνεισφέρει τόσο στην απομόχλευση της Mytilineos, όσο και στο να αποκτήσει η εταιρεία θετικές ελεύθερες ταμειακές ροές μόλις μέσα στο επόμενο έτος.

Ευελιξία στην υλοποίηση των έργων ΑΠΕ

Από την άλλη πλευρά, ήδη από τον προηγούμενο μήνα η Edison είχε κάνει λόγο για ένταξη της εταιρείας στον MSCI, ανεβάζοντας μάλιστα την τιμή στόχο στα 27 ευρώ ανά μετοχή (>60% upside) λόγω της δυναμικής ανάπτυξης της εταιρείας. Στην ανάλυση, δινόταν ιδιαίτερη σημασία στις σημαντικές ταμειακές ροές που διαθέτει η εταιρείας, ενώ χαρακτηριζόταν ως στρατηγικής σημασίας η ευελιξία της Mytilineos στην ταχύτητα υλοποίησης των έργων ΑΠΕ.

Συνοπτικά, οι βασικοί παράγοντες της αξιολόγησης ήταν:

- Η ενδυνάμωση του περιθωρίου EBITDA κατά 5 μονάδες ή αύξηση κατά περίπου 35%, στο 18% από το 2023.

- Οι υψηλές τιμές αλουμινίου και premia, οι οποίες θα συνεισφέρουν στην αύξηση του EBITDA της μεταλλουργίας για το 2022 κατά >30%, σε σχέση με το 2021.

- Ο διπλασιασμός της εγκατεστημένης ισχύος του Τομέα Ηλεκτρικής Ενέργειας και Φυσικού Αερίου, μέσα στο καλοκαίρι, με την ένταξη της νέας μονάδας CCGT (826 MW), η οποία θα ενισχύσει περαιτέρω τον στόλο θερμικών μονάδων της εταιρείας, τον πιο αποδοτικό στην Ελλάδα.

-Η επιτάχυνση της ωρίμανσης του χαρτοφυλακίου ΑΠΕ της εταιρείας, συνολικής ισχύος 7GW.

- Το ιδιαίτερα χαμηλό κόστος παραγωγής αλουμινίου και αλουμίνας, που τοποθετεί τη Mytilineos μεταξύ των παραγωγών με το χαμηλότερο κόστος παγκοσμίως (στο 1ο τεταρτημόριο στην παγκόσμια καμπύλη κόστους).

- Το διαφοροποιημένο επιχειρηματικό μοντέλο, οι ισχυρές συνέργειες μεταξύ των Τομέων και το πλήρως καθετοποιημένο μοντέλο παραγωγής, που διασφαλίζουν την ισχυρή οικονομική απόδοση της εταιρείας ακόμα και σε περιόδους κρίσεων και υψηλών τιμών πρώτων υλών.

Τα πλεονεκτήματα της Mytilineos

Οι παραπάνω λόγοι εξηγούν παράλληλα τις εκτιμήσεις της Euroxx, στην τελευταία έκθεσή της στα τέλη Απριλίου, για συνεχή ενίσχυση της κερδοφορίας της Mytilineos τα επόμενα έτη, που θέτουν τη μετοχή σε τροχιά αλλεπάλληλων νέων υψηλών. Η σταθερά ανοδική πορεία της εταιρείας έρχεται σε μία περίοδο μεγάλων αναταράξεων και ενδυναμώνεται από τα βασικά πλεονεκτήματά της:

- Η Mytilineos λειτουργεί τον πιο αποδοτικό στόλο θερμικών μονάδων στην Ελλάδα, ο οποίος θα ενισχυθεί περαιτέρω με την ένταξη το καλοκαίρι της νέας ακόμα πιο αποδοτικής μονάδας παραγωγής ενέργειας των 826 MW.

- Συγκαταλέγεται στους χαμηλότερου κόστους παραγωγούς αλουμινίου στον κόσμο, μεταξύ άλλων και λόγω του σταθερού τιμολογίου ενέργειας.

- Αναπτύσσει ταχύτατα ένα μεγάλο χαρτοφυλάκιο έργων ΑΠΕ, συνολικής ισχύος άνω των 7GW.

 

Πηγή:insider.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text