Αρχική | ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ | Διαβάσαμε | Διαβάσαμε - Δευτέρα 16 Μαΐου 2022

Διαβάσαμε - Δευτέρα 16 Μαΐου 2022

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Διαβάσαμε - Δευτέρα 16 Μαΐου 2022

Στις ειδικές, λόγω πανδημίας, συνθήκες που επικράτησαν κατά τη διάρκεια της τελευταίας διετίας, αποδίδεται το μεγαλύτερο της ανόδου των καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, η εγχώρια καταθετική βάση ενισχύθηκε το 2020 και το 2021 συνολικά κατά 39,3 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 19,7 δισ. ευρώ αφορούν φυσικά πρόσωπα (+17%), νοικοκυριά και επαγγελματίες και τα 19,6 δισ. ευρώ νομικά πρόσωπα (+56%).(εδώ)

Παρά τις προσδοκίες για ισχυρή συνέχεια της ανάπτυξης και φέτος μετά το +8,3% για το 2021 πριν από την εισβολή της Ρωσίας, οι διεθνείς οίκοι αλλά και οι επίσημες πηγές αρχίζουν και μειώνουν τον πήχη της ανάπτυξης προς το 3%. Αν υπολογιστεί η ισχυρή επίδραση του carry over, στην πραγματικότητα η ανάπτυξη φέτος θα είναι αναιμική. Το επικαιροποιημένο μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό σχέδιο της κυβέρνησης προβλέπει πλέον αύξηση του ΑΕΠ κατά 3,1% το 2022 έναντι 4,5% προηγουμένως, και 4,8% το 2023.(εδώ)

Υποχώρηση σημείωσε ο δείκτης που αντανακλά το επιχειρηματικό κλίμα στη βιομηχανία, ωστόσο παρά την πτώση αυτή παρέμεινε σε ιστορικά υψηλό επίπεδο. Ειδικότερα σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), ο Ο Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών στη Βιομηχανία υποχώρησε τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους στις 108,8 (από 117,1 μονάδες τον Μάρτιο), αισθητά υψηλότερα από το αντίστοιχο περυσινό επίπεδο (99,8 μον.), παραμένοντας ωστόσο σε ιστορικά υψηλό επίπεδο.(εδώ)

Η εταιρεία IDEAL Holdings ανακοινώνει τα Proforma Βασικά Οικονομικά Μεγέθη του Α’ τριμήνου 2022.Ο Κύκλος Εργασιών διαμορφώθηκε σε €24,129 εκατ. έναντι €14,346 εκατ. το Α΄ τρίμηνο του 2021, σημειώνοντας αύξηση 68%. Οι εταιρίες στις οποίες συμμετέχει η IDEAL Holdings έχουν όλες αυξήσει τον κύκλο εργασιών τους έναντι του Α’ τριμήνου 2021 σε ποσοστά που ανέρχονται από 29% έως 143%.Τα Κέρδη προ Φόρων τόκων και αποσβέσεων ανήλθαν σε €5,086 εκατ. έναντι €2,291 εκατ. το Α΄ τρίμηνο του 2021, σημειώνοντας αύξηση 122%. Οι εταιρίες στις οποίες συμμετέχει η IDEAL Holdings έχουν όλες αυξήσει το EBITDA τους έναντι του Α’ τριμήνου 2021 σε ποσοστά που ανέρχονται από 126% έως 343% .(εδώ)

Στο 50% ανήλθε το ποσοστό της Deutsche Telekom στον ΟΤΕ. Στις 13 Μαΐου 2022, η Deutsche Telekom γνωστοποίησε στην ΟΤΕ Α.Ε. ότι την ίδια μέρα, το ποσοστό της επί του συνόλου των δικαιωμάτων ψήφου ανήλθε σε 50,00%. Οι αγορές ιδίων μετοχών του ΟΤΕ στο πλαίσιο του Προγράμματος Απόκτησης Ιδίων Μετοχών είχαν ως αποτέλεσμα την αύξηση της συμμετοχής της DT στον ΟΤΕ στο 50,00%, δεδομένου ότι τα δικαιώματα ψήφου που συνδέονται με τις ίδιες μετοχές, σύμφωνα με την Ελληνική Νομοθεσία έχουν ανασταλεί.(εδώ)

Περιορισμένο ποσοστό που δε θα ξεπερνά το 5%, εκτιμούν κύκλοι της Ελλάκτωρ ότι θα αποκτήσει η Reggeborg Invest μέσω της προαιρετικής δημόσιας πρότασης. Παρά τους κινδύνους που υπάρχουν το τελευταίο διάστημα στις αγορές παγκοσμίως, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και του πληθωρισμού και παρά το γεγονός ότι το τίμημα των 1,75 ευρώ ανά μετοχή που προσφέρει η Reggeborg παραπέμπει σε υψηλά 17 μηνών, η εκτίμηση είναι πως οι μέτοχοι που θα  αποδεχθούν την πρόταση θα είναι λίγοι και αυτό στέλνει μήνυμα στήριξης προς το βασικό μέτοχο.(εδώ)

Επιταχύνεται η επενδυτική κούρσα των τηλεπικοινωνιακών παρόχων για την ανάπτυξη γρήγορων δικτύων οπτικής ίνας, λαμβάνοντας ώθησε και από την πρόσφατη απόφαση της ΕΕΤΤ, που άναψε πράσινο στον διπλασιασμό των ταχυτήτων του ΟΤΕ. Οι πάροχοι αναμένεται να επενδύσουν περίπου 4 δισ. ευρώ μέχρι το 2027 για να καλυφθεί το μεγάλο χάσμα που χωρίζει την Ελλάδα από την Ευρώπη στα δίκτυα υπερυψηλών ταχυτήτων.(εδώ)

Η Intrakat, σε συνέχεια πρόσφατων δημοσιευμάτων του τύπου, σχετικά με τη συνεργασία της με διάφορους στρατηγικούς επενδυτές, ενημερώνει το επενδυτικό κοινό ότι ο στρατηγικός σχεδιασμός της ο οποίος έχει ανακοινωθεί και υλοποιείται ήδη από το 2021 περιλαμβάνει τη χρηματοδότηση των δραστηριοτήτων της με ίδια κεφαλαία, μόχλευση δανειακών, αλλά και μέσω στρατηγικών συνεργασιών με διεθνείς κεφαλαιουχικούς επενδυτές.(εδώ)

Να σταματήσει τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου μέχρι το τέλος της χρονιάς, ακόμη και αν η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν καταφέρει να συμφωνήσει σε απαγόρευση για ολόκληρη την ΕΕ στο επόμενο πακέτο κυρώσεων σχεδιάζει η Γερμανία, όπως δήλωσαν κυβερνητικοί αξιωματούχοι. Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, oι προσπάθειες για το κλείσιμο συμφωνιών με εναλλακτικούς προμηθευτές προχωρούν στο Βερολίνο και η κυβέρνηση είναι πεπεισμένη ότι μπορεί να λύσει τα εναπομείναντα προβλήματα εντός των επόμενων έξι έως επτά μηνών, σύμφωνα με τους αξιωματούχους, οι οποίοι μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας.(εδώ)

Για τριπλή αύξηση των επιτοκίων φέτος προσανατολίζεται η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σε μια προσπάθεια να καταπνίξει τον πληθωρισμό, σύμφωνα με εκτιμήσεις οικονομολόγων στο πρακτορείο Bloomberg.Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ θα αυξήσει το επιτόκιο καταθέσεων τον Ιούλιο, τον Σεπτέμβριο και τον Δεκέμβριο, ανεβάζοντάς το στο 0,25% μέχρι το τέλος του έτους, αναφέρει το πρακτορείο.(εδώ)

Η κατάρρευση του bitcoin και των υπολοίπων κρυπτονομισμάτων, που οδήγησε μέχρι και στην εξαΰλωση ορισμένων από αυτά, επέφερε αστρονομικές ζημίες στα χαρτοφυλάκια των πάνω από 300 εκατομμυρίων χρηστών τους, σε όλο τον κόσμο. Πιο σημαντική όμως και από τη συνολική ζημία, είναι η ηχηρή διάψευση όλου του αφηγήματος των μαγικών ικανοτήτων του bitcoin, απέναντι στις μακροοικονομικές και νομισματικές κρίσεις, στον πληθωρισμό και στα υψηλά επιτόκια.(εδώ)

Η Ρωσία διέκοψε όλες τις εξαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας προς τη Φινλανδία τη Δευτέρα, σύμφωνα με τα στοιχεία των ροών, καθώς η ρωσική εταιρεία κοινής ωφέλειας Inter RAO ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι θα τις σταματούσε επειδή δεν είχε λάβει πληρωμές. Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters  η Inter RAO είχε ανακοινώσει την Παρασκευή ότι θα σταματούσε "προς το παρόν" τις εξαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας προς τη Φινλανδία από από τη 1 τα ξημερώματα του Σαββάτου τοπική ώρα, καθώς δεν είχε πληρωθεί για την ενέργεια που είχε πουλήσει μέσω του πανευρωπαϊκού χρηματιστηρίου ενέργειας Nord Pool από τις 6 Μαΐου.(εδώ)

 


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text