Αρχική | Εταιρίες | Εισηγμένες Εταιρίες | Κλουκίνας-Λάππας: Εξελίξεις δρομολογεί η κόντρα των βασικών μετόχων

Κλουκίνας-Λάππας: Εξελίξεις δρομολογεί η κόντρα των βασικών μετόχων

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Κλουκίνας-Λάππας: Εξελίξεις δρομολογεί η κόντρα των βασικών μετόχων

Εξελίξεις δρομολογεί για την εισηγμένη εταιρεία Ι.Κλουκίνας - Ι.Λάππας, που αναπτύσσει τα σήματα Mothercare και ELC, το ρήγμα στη σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ των βασικών μετόχων, που μεταφέρεται στο δικαστήριο.

Η κρίση, που φαίνεται να σωβούσε για καιρό, εκδηλώθηκε στην τελευταία γενική συνέλευση των μετόχων, 14.7.2021, όταν ο Λουκάς Σπεντζάρης, πρώην εκτελεστικό μέλος της διοίκησης (παραιτήθηκε το 2019) και μέτοχος με 27,92% των δικαιωμάτων ψήφου, είχε θέσει ερωτήματα στη διοίκηση για σειρά θεμάτων. Μεταξύ άλλων ζητούσε εξηγήσεις για το αν είναι επωφελής για την εταιρεία η εκμίσθωση επενδυτικού ακινήτου της στην οδό Ερμού στην πολυεθνική Adidas.

Μάλιστα για το θέμα ο κ. Σπεντζάρης είχε καταθέσει έγγραφα μέσω του δικηγόρου του σε προηγούμενη γενική συνέλευση, στις 29.6.2021 ζητώντας την αναβολή της, κάτι που πέτυχε. Τα ερωτήματα απαντήθηκαν μεν στη συνέλευση της 14ης Ιουλίου, δεν ικανοποίησαν δε τον κ. Σπεντζάρη, όπως αποδείχθηκε με την απόφασή του να προσφύγει νομικά ζητώντας πριν από λίγο καιρό έκτακτο έλεγχο στην εισηγμένη.

Έτσι σήμερα μεταφέρεται στο δικαστήριο η κόντρα των βασικών μετόχων της Ι.Κλουκίνας - Ι.Λάππας, καθώς συζητείται στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών η σχετική αίτηση, στην οποία προβάλλεται σειρά αιτιάσεων, πέρα από την εκμίσθωση του επίμαχου ακινήτου, όπως ο λογιστικός χειρισμός αμοιβών για το 2020, οι εκκρεμείς φορολογικοί έλεγχοι από το 2016, τα προβλήματα βιωσιμότητας της Mothercare Global Brand και η απουσία υπεύθυνων κανονιστικής συμμόρφωσης και διαχείρισης κινδύνων στην εταιρεία.

"Όλα αυτά δίδουν την εντύπωση ότι η αίτηση υποβάλλεται προσχηματικά και προς επίτευξη άλλων σκοπών", τονίζει η διοίκηση της εταιρείας που θεωρεί ότι δόθηκαν στον κ. Σπεντζάρη οι εξηγήσεις που ζητούσε και η επίμαχη αίτηση έκτακτου ελέγχου είναι νόμω και ουσία παντελώς αβάσιμη και ουδεμία πράξη μη συνετής και χρηστής διαχείρισης μπορεί να καταλογιστεί σε βάρος της. Αυτές τις θέσεις θα υποστηρίξει και στο δικαστήριο (εάν δεν αναβληθεί η συζήτηση). Η εταιρεία εξετάζει επίσης κατά πόσο η αίτηση και το περιεχόμενό της μπορεί να θεωρηθεί δυσφημιστική προκειμένου να πράξει ανάλογα υπερασπιζόμενη -σύμφωνα με τη διοίκησή της- τα συμφέροντά της και αυτά των μετόχων της.

Με βάση το μετοχολόγιο, η οικογένεια Λάππα ελέγχει την πλειοψηφία των μετοχών. Ειδικότερα, ο Ιωάννης Λάππας, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος, ελέγχει 31,48%. Επιπλέον 10,79% ανήκει στην κόρη του, Βιολέττα Λάππα (το έτερο εκτελεστικό μέλος του ΔΣ), που είναι διευθύνουσα σύμβουλος. Πρόκειται για ποσοστό δικαιωμάτων ψήφου που κατέχεται άμεσα σε ποσοστό 2,838% και έμμεσα, μέσω της Mutsafe LTD, σε ποσοστό 7,955%. Υπενθυμίζεται ότι η κ. Λάππα είχε αποκτήσει δικαιώματα του Ιωάννη Κλουκίνα, που αποχώρησε από το μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας, μαζί με τον Αλέξιο Κλουκίνα, το 2014-2015. Επίσης, το αμερικανικό SmallCap World Fund ελέγχει 5,002% του μετοχικού κεφαλαίου.

Τα επενδυτικά ακίνητα

Σημειώνεται ότι η Ι.Κλουκίνας - Ι.Λάππας διαθέτει σημαντική ακίνητη περιουσία, γεγονός άλλωστε που τροφοδότησε παλαιότερα τα σχέδια για δημιουργία ΑΕΕΑΠ, τα οποία ναυάγησαν τo 2019, λόγω του ειδικού βάρους που είχε στο χαρτοφυλάκιο ακινήτων του ομίλου ακίνητο μεγάλης αξίας μισθωμένο στη Zara. Η ενοικίαση και του άλλου επενδυτικού ακινήτου στην Ερμού στην Adidas (έναντι 64.000 ευρώ μηνιαίως, το οποίο μέχρι τον Ιούνιο του 2021 ιδιοχρησιμοποιούταν ως κατάστημα Mothercare) είναι μέρος της στρατηγικής του ομίλου για εκμετάλλευση της ακίνητης περιουσίας του με στόχο να δημιουργήσει σταθερά έσοδα σε μια συγκυρία που αυξάνεται το κόστος των εμπορευμάτων και πιέζονται τα περιθώρια κέρδους.

Η εύλογη αξία των επενδύσεων του ομίλου σε ακίνητα την 31.12.2021 διαμορφώθηκε σε 37,651 εκατ. ευρώ.

Ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών πέρυσι αυξήθηκε κατά 21,35% στα 28,2 εκατ. ευρώ με σταθερά καθαρά κέρδη 1,7 εκατ. ευρώ.

Το δίκτυο

Παράλληλα με την διαχείριση των ακινήτων η στρατηγική του ομίλου περιλαμβάνει συνέχεια του επανασχεδιασμού του δικτύου καταστημάτων Mothercare και Early Learning Centre, καθώς και επένδυση στο ηλεκτρονικό εμπόριο. Στα τέλη του 2021 ξεκίνησε η λειτουργία νέου καταστήματος στο Smart Park και συνολικά ο όμιλος διαθέτει δίκτυο σε Ελλάδα και Βαλκάνια με 30 και 9 καταστήματα αντίστοιχα. Επιπλέον λειτουργεί ηλεκτρονικά καταστήματα σε Ελλάδα και Ρουμανία.

Για το 2022, μετά τις καλές επιδόσεις του α' τριμήνου (αύξηση πωλήσεων 20%, με το e-shop να έχει μερίδιο 18%) η διοίκηση του ομίλου Ι.Κλουκίνας - Ι.Λάππας διατηρεί συγκρατημένη αισιοδοξία τόσο για τις προοπτικές των δραστηριοτήτων στον εμπορικό τομέα όσο και στην ενέργεια. Διαθέτει εξάλλου υδροηλεκτρικό σταθμό στο Κεράσοβο, ο οποίος συνεχίζει την αποδοτική λειτουργία του, με ευοίωνες προοπτικές για το 2022.

 

Πηγή:euro2day.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text