Αρχική | Οικονομία | Διεθνής Οικονομία | Κίνα: Πτώση της βιομηχανικής παραγωγής και των λιανικών πωλήσεων

Κίνα: Πτώση της βιομηχανικής παραγωγής και των λιανικών πωλήσεων

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Το βαρύ τίμημα της πολιτικής μηδενικής ανοχής στον κορωνοϊό αρχίζει να πληρώνει η Κίνα, καθώς τα σκληρά lockdowns οδηγούν σε μείωση της οικονομικής δραστηριότητας και υπονομεύουν τον στόχο του Πεκίνου για ανάπτυξη 5,5% το 2022. Καθοριστικό ρόλο έχει διαδραματίσει το σκληρό lockdown που επιβλήθηκε στον εμπορικό και βιομηχανικό κόμβο της Σαγκάης και κράτησε εργαζομένους και καταναλωτές κλεισμένους στα σπίτια τους, ενώ επιδείνωσε περαιτέρω το έμφραγμα στην εφοδιαστική αλυσίδα. Αναπόφευκτα εντείνεται η ανησυχία για παγκόσμια επιβράδυνση και αντανακλάται στην υποχώρηση των αγορών μετοχών αλλά και των τιμών του πετρελαίου.

Τα στοιχεία που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα φέρουν τις λιανικές πωλήσεις να σημειώνουν πτώση 11,1% τον Απρίλιο για δεύτερο μήνα μετά την πτώση του Μαρτίου. Η πτώση υπερέβη τις προβλέψεις για μείωση των λιανικών πωλήσεων κατά 6,6%, ενώ συνοδεύεται από υποχώρηση της βιομηχανικής παραγωγής κατά 2,9%. Πρόκειται για ηχηρή διάψευση των αισιόδοξων εκτιμήσεων πως παρά τους αυστηρούς περιορισμούς θα σημείωνε έστω και μικρή αύξηση της τάξης του 0,4% η βιομηχανική παραγωγή, ο μοχλός που οδήγησε προ διετίας την Κίνα στην ραγδαία ανάκαμψή της μετά την ύφεση του πρώτου κύματος της πανδημίας. Ενδεικτικά των επιπτώσεων που επιφέρουν τα lockdowns είναι τα στοιχεία για την κατανάλωση με τις υπηρεσίες γευμάτων σε εστιατόρια να έχουν ανασταλεί πλήρως σε ορισμένες επαρχίες της χώρας και τα έσοδα από πωλήσεις υπηρεσιών catering να σημειώνουν πτώση 22,7% τον Απρίλιο. Κατακόρυφη πτώση 47,6% σημείωσαν, άλλωστε, οι πωλήσεις αυτοκινήτων σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του περασμένου έτους, καθώς οι αυτοκινητοβιομηχανίες μείωσαν ραγδαία την παραγωγή αντιδρώντας στα άδεια σαλόνια αυτοκινήτων αλλά και στις ελλείψεις εξαρτημάτων.

Παράλληλα, στα διυλιστήρια της Κίνας μειώθηκε κατά 11% η διύλιση πετρελαίου στη διάρκεια του περασμένου μήνα και η ημερήσια παραγωγή υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα που έχουν καταγραφεί από τον Μάρτιο. Η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας μειώθηκε, επίσης, κατά 4,3% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του περασμένου έτους καταγράφοντας τα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων δύο ετών.

Η ανεργία αυξήθηκε τον περασμένο μήνα, φτάνοντας στο 6,1% από 5,8%.

Το σοκ υπήρξε, άλλωστε, ισχυρό και για την κινεζική αγορά εργασίας, μολονότι το Πεκίνο έχει θέσει σε προτεραιότητα το ζήτημα της απασχόλησης, της οικονομικής και κοινωνικής σταθερότητας. Η ανεργία αυξήθηκε τον περασμένο μήνα, φτάνοντας στο 6,1% από 5,8%, καταγράφοντας το υψηλότερο επίπεδο που έχει σημειωθεί από τον Φεβρουάριο του 2020 όταν είχε φτάσει στο 6,2%, καθώς η δεύτερη οικονομία στον κόσμο βυθιζόταν στην ύφεση του πρώτου κύματος της πανδημίας. Σημειωτέον ότι στόχος του Πεκίνου είναι να διατηρήσει το ποσοστό της ανεργίας σε επίπεδο κάτω του 5,5% το τρέχον έτος.

Το πλήγμα που έχει καταφέρει στην κινεζική οικονομία το νέο κύμα της πανδημίας και ειδικότερα η παραλλαγή «Ομικρον» έπεται μιας κρίσης ρευστότητας στην αγορά ακινήτων και μιας πτώσης των πωλήσεων κατοικιών. Στην προσπάθειά του να στηρίξει την αγορά κατοικίας και την ευρύτερη οικονομία, το Πεκίνο μείωσε στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου τα επιτόκια των νέων στεγαστικών δανείων από το 4,6% στο 4,4%.

 

Πηγή:kathimerini.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text