Αρχική | Απόλυτο Σύστημα | Απόλυτο Σύστημα - Ελεύθερη Πρόσβαση | Πιθανότατα, θα υπάρξει σήμα εξόδου, σήμερα Τρίτη 17/5/2022

Πιθανότατα, θα υπάρξει σήμα εξόδου, σήμερα Τρίτη 17/5/2022

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Η πορεία των εξελίξεων στον οικονομικό και τον διεθνή γεωπολιτικό τομέα, παραμένει αρνητική, ενώ είναι ακόμη άδηλο το πότε και το πώς, θα μπορούσε η παρούσα κρίση να τερματιστεί. Παράλληλα, είναι δύσκολο να υπολογιστεί το μέγεθος της ανατροπής στη διεθνή, αλλά και στην εγχώρια οικονομία. Ακόμη πιο δύσκολο είναι να βρει κάποιος, λόγους για τους οποίους θα μπορούσαν οι χρηματιστηριακές αγορές, αν σημειώσουν άνοδο κατά τους επόμενους μήνες.

Δε γνωρίζουμε εάν είναι περίεργο, όμως, μέχρι σήμερα, η πορεία των κυριότερων χρηματιστηριακών αγορών, ακολουθεί ακριβώς το ίδιο “μοτίβο” που ακολούθησε πίσω, στο μακρινό, 1973.

Όπως θα διαπιστώσουμε και από ειδική και εκτεταμένη μελέτη που θα δημοσιεύσουμε το απόγευμα, το 1973 (οι ομοιότητες της παρούσας κρίσης σε σχέση με το 1973 είναι πάρα πολλές), οι αμερικανικοί δείκτες, κατά τους πρώτους μήνες της πετρελαϊκής κρίσης, δεν είχαν υποστεί μεγάλες απώλειες. Οι απώλειες ξεκίνησαν περίπου 3 μήνες μετά το ξέσπασμα της κρίσης (η πετρελαϊκή κρίση ξέσπασε τον Οκτώβριο του 1973) και ο πληθωρισμός, άρχισε να γίνεται “σοβαρό πρόβλημα” από το μήνα Ιανουάριο. Δείτε σχετικό διάγραμμα, εδώ.

Χωρίς να καμφεί ο πληθωρισμός, οι αγορές κατέγραψαν τα χαμηλότερα επίπεδά τους (τα οποία ήταν και τα χαμηλότερα της δεκαετίας του 1970 και που παραμένουν ως τα χαμηλότερα, μέχρι και σήμερα), το φθινόπωρο του 1974.

Στη συνέχεια, για το υπόλοιπο της δεκαετίας, ακολούθησαν ήπια διακυμαινόμενη πορεία, επί περίπου 8 - 9 ετών.

Θα ήταν δύσκολο να συμβεί κάτι παρόμοιο σήμερα. Θα μπορούσε όμως να συμβεί κάτι ανάλογο.

Αυτός, είναι ένας μόνον από τους πολλούς προβληματισμούς που έχουμε, σε οικομολογικό επίπεδο.

Σε επίπεδο “συστημάτων συναλλαγών”, διαπιστώνουμε ότι σήμερα, εκτός εάν ο Γενικός Δείκτης υπερβεί τις 885 μονάδες, η τελευταία παραλλαγή του “απόλυτου συστήματος” θα δώσει “σήμα εξόδου”.

Το σύστημα, λειτούργησε ικανοποιητικά και συμβάδισε με τις εξελίξεις στις αγορές και στις οικονομίες. Υπέπεσε όμως, σε μία λανθασμένη πράξη (την τελευταία είσοδο του Απριλίου). Γνωρίζαμε ότι τα τασικά συστήματα υποπίπτουν σε λάθη. Οι δείκτες της αγοράς, όπως πολλές φορές εξηγήσαμε, μέσα από τη συγκυρία των πορείας του Γενικού Δείκτη κατά το προηγούμενο 12μηνο, σχημάτισαν ένα περιβάλλον με “οριακές” καταστάσεις. Το “αποτυχημένο” τελευταίο σήμα, οφείλεται στην κατάσταση αυτή.

Οι οριακές καταστάσεις θα συνεχίσουν να υπάρχουν, αφού δεν εξαρτώνται από το σύστημα, αλλά από την πορεία των δεικτών. Στις προηγούμενες εβδομάδες, αφιερώσαμε πάρα πολύ χρόνο στην προσπάθεια να περιορίσουμε τις επιδράσεις των καταστάσεων αυτών, στα σήματα των δεικτών. Πώς θα το αντιμετωπίσουμε, το εξηγούμε στο τεύχος Μαΐου, που -με καθυστέρηση- κυκλοφορεί αυτές τις μέρες.

Συνεπώς, εκτός εάν σήμερα ο δείκτης κλείσει πάνω από τις 887,90 μονάδες, θα προχωρήσουμε σε ρευστοποίηση των μετοχών που είχαμε αγοράσει στην τελευταία πράξη του Απριλίου.

Δείτε τον πίνακα σημάτων του απόλυτου συστήματος, εδώ.

 

Γιάννης Σιάτρας



Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text