Αρχική | Οικονομία | Διεθνής Οικονομία | Ο «πόλεμος» των σιτηρών επιφέρει αύξηση σε τονομίλια

Ο «πόλεμος» των σιτηρών επιφέρει αύξηση σε τονομίλια

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Η πρόσφατη απόφαση της Ινδίας να απαγορεύσει τις εξαγωγές σιταριού αναμένεται να οδηγήσει ένα μεγάλο τμήμα του παγκόσμιου στόλου των πλοίων μεταφοράς χύδην ξηρού φορτίου να κατευθύνεται προς την Αμερική, επηρεάζοντας την εικόνα των τονομιλίων για τα πλοία μεγέθους panamax, supramax και handysize.

Τονομίλι είναι το γινόμενο του αριθμού των συμβολαίων που εκτελούνται το μήνα επί το μέσο όρο της μεταφερόμενης ποσότητας σε τόνους μεταξύ δύο περιοχών επί την απόσταση μεταξύ των περιοχών αυτών σε μίλια.

Οι τιμές του σιταριού παρουσίασαν ήδη σημαντική αύξηση, στον απόηχο της απαγόρευσης από την Ινδία, μια χώρα που έχει πληγεί σκληρά από τον ισχυρό καύσωνα τους τελευταίους δύο μήνες. Πριν από την απαγόρευση, το Νέο Δελχί είχε προτείνει ότι θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως μεγάλος εξαγωγέας σιταριού μετά τον περιορισμό των αποστολών από τη Μαύρη Θάλασσα στον απόηχο του πολέμου μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, δύο εθνών που συνήθως προμηθεύουν περίπου το 30% των αναγκών σε σιτάρι στον κόσμο.

Οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών της Ομάδας των Επτά (G7) απηύθυναν έκκληση στη Ρωσία το Σαββατοκύριακο να απελευθερώσει θαλάσσιες εξαγωγές για ουκρανικά σιτηρά και γεωργικά προϊόντα που είναι κρίσιμα για τη διατροφή του κόσμου, καθώς οι τιμές των τροφίμων αυξάνονται και το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα προειδοποιεί για «καταστροφικές» συνέπειες εάν τα ουκρανικά λιμάνια παραμείνουν αποκλεισμένα. Τα λιμάνια της Ουκρανίας έχουν κλείσει από τα τέλη Φεβρουαρίου με σημαντικές ζημιές στις υποδομές σε πολλές αποβάθρες καθώς και με το ζήτημα πολλών θαλάσσιων ναρκών που βρίσκονται στα ανοιχτά της ουκρανικής ακτογραμμής.

«Δεν πρέπει να είμαστε αφελείς. Η Ρωσία έχει τώρα επεκτείνει τον πόλεμο κατά της Ουκρανίας σε πολλά κράτη ως πόλεμο σιτηρών», δήλωσε η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Ανναλένα Μπάερμποκ σε συνέντευξη Τύπου το Σάββατο μετά τις συνεδριάσεις της G7.

Η Baerbock είπε ότι ο όμιλος αναζητούσε εναλλακτικές διαδρομές για τη μεταφορά σιτηρών από την Ουκρανία με σημάδια ανάπτυξης των εξαγωγών από τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία.

 

Πηγή: Reporter.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text