Αρχική | Χρηματιστήριο | Διεθνείς Αγορές | BlackRock: Γιατί εξακολουθεί να προτιμά τις μετοχές από τα ομόλογα

BlackRock: Γιατί εξακολουθεί να προτιμά τις μετοχές από τα ομόλογα

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Η BlackRock μείωσε πρόσφατα το ρίσκο στο χαρτοφυλάκιό της, αλλά προς το παρόν διατηρεί την προτίμησή της στις μετοχές έναντι των ομολόγων. Και ο βασικός λόγος είναι ότι οι τιμές των μετοχών αντικατοπτρίζουν πλέον μεγάλο μέρος της επιδείνωσης των μακροοικονομικών προοπτικών και της επιθετικής Fed, κατά την άποψή της.

Όπως επισημαίνει η BlackRock, οι μετοχές σημείωσαν μεγάλη πτώση φέτος λόγω της προοπτικής ραγδαίων αυξήσεων των επιτοκίων για να χαλιναγωγηθεί ο πληθωρισμός, του πολέμου στην Ουκρανία και της επιβράδυνσης στην Κίνα. Πρόσφατα η ίδια αποφάσισε να μειώσει το ρίσκο, αλλά διατηρεί την overweight στάση στις μετοχές. Γιατί το κάνει αυτό; Το sell-off, όπως εξηγεί, σημαίνει ότι περισσότεροι από αυτούς τους κινδύνους έχουν πλέον τιμολογηθεί, διατηρώντας τις αποτιμήσεις ελκυστικές. Πιστεύει επίσης ότι το άθροισμα των αυξήσεων των επιτοκίων της Fed θα είναι ιστορικά χαμηλό και οι φόβοι για ύφεση είναι υπερβολικοί. Βλέπει ότι η Fed θα επιλέξει τελικά να ζήσει με πληθωρισμό λίγο υψηλότερο από τον στόχο του 2%, αντί να τον καταπολεμήσει λόγω του κόστους για την ανάπτυξη και στις θέσεις εργασίας. Έτσι, εκτιμά ότι οι μετοχές παραμένουν πιο ελκυστικές από τα ομόλογα, παρόλο που το ιστορικό ξεπούλημα των ομολόγων μείωσε το χάσμα μεταξύ των δύο.

Η BlackRock ξεκίνησε τη χρονιά με στάση overweight στις μετοχές και underweight στα ομόλογα. Οι μακροοικονομικές προοπτικές επιδεινώθηκαν από τότε. Ο πόλεμος στην Ουκρανία προσέθεσε τον ήδη υψηλό πληθωρισμό που απορρέει από τους περιορισμούς προσφοράς που σχετίζονται με την πανδημία. Η Fed άρχισε να μιλά "επιθετικά" για τον πληθωρισμό και η αγορά τιμολόγησε γρήγορα μια σειρά απότομων αυξήσεων των επιτοκίων. "Και τώρα βλέπουμε έναν αυξανόμενο κίνδυνο η Fed να αυξήσει τα επιτόκια πολιτικής σε επίπεδο που επιβραδύνει την οικονομία", όπως σημειώνει. Την ίδια στιγμή η ανάπτυξη στην Κίνα έχει επιβραδυνθεί εν μέσω εκτεταμένων περιορισμών για τον Covid. Τόσο οι μετοχές όσο και τα ομόλογα σημείωσαν sell-off λόγω αυτών των αυξανόμενων προκλήσεων.

"Υποβαθμίσαμε τις ευρωπαϊκές μετοχές τον Μάρτιο λόγω του ενεργειακού σοκ. Ακολούθησε μια υποβάθμιση των ασιατικών assets την περασμένη εβδομάδα, σε συνδυασμό με μια αναβάθμιση των εταιρικών ομολόγων επενδυτικής βαθμίδας και των ευρωπαϊκών κρατικών ομολόγων", όπως σημειώνει. Το ξεπούλημα στην αγορά ομολόγων μείωσε το χάσμα μεταξύ των μετοχών και των ομολόγων, κατά την άποψή της, και δημιούργησε ευκαιρίες αξίας. Η BlackRock εξακολουθεί να βλέπει τις αποδόσεις των πιο μακροπρόθεσμων ομολόγων να αυξάνονται περαιτέρω καθώς οι επενδυτές απαιτούν υψηλότερο premium ή αποζημίωση για τον κίνδυνο διακράτησης κρατικών ομολόγων εν μέσω υψηλού πληθωρισμού και υψηλού χρέους. Ως αποτέλεσμα, δεν αλλάζει τη γενικότερη underweight στάση της για τα ομόλογα και διατηρεί τη σχετική προτίμησή της για τις μετοχές.

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι

Ο σημερινός πληθωρισμός είναι πολύ διαφορετικός από τα τελευταία 30 χρόνια και οι κεντρικές τράπεζες χρειάζονται μία νέα στρατηγική. Ο πληθωρισμός προκαλείται πάντα από την υπερβολική ζήτηση σε ένα ορισμένο ποσό προσφοράς. Αυτό δεν σημαίνει ότι η υπερβολική ζήτηση οδηγεί τον πληθωρισμό, όπως συμβαίνει κυρίως από τη δεκαετία του 1990.

Το πραγματικό ερώτημα είναι εάν η ζήτηση είναι ασυνήθιστα υψηλή ή η προσφορά είναι ασυνήθιστα χαμηλή. Η BlackRock θεωρεί ότι ισχύει το δεύτερο. Η οικονομία περνάει από δύο μεγάλα σοκ: την πανδημία και τον πόλεμο στην Ουκρανία. Αυτό έχει δημιουργήσει περιορισμούς προσφοράς, όπως μια "σφιχτή" αγορά εργασίας, που θα πάρει χρόνο για να επιλυθούν.

Γιατί έχουν σημασία όλα αυτά; Εάν ο πληθωρισμός προκαλείται από παράγοντες προσφοράς, η Fed βρίσκεται αντιμέτωπη με μια αυστηρή επιλογή: να σταματήσει την ανάπτυξη με υψηλότερους ρυθμούς – η παλιά στρατηγική - ή να ζήσει με πιο επίμονο πληθωρισμό. Ο κίνδυνος είναι ότι η Fed αποτυγχάνει να αναγνωρίσει αυτό το δίλλημα και έτσι ωθεί τα επιτόκια σε τέτοια επίπεδα που καταστρέφουν την ανάπτυξη και τις θέσεις εργασίας.

Οι αγορές αναγνωρίζουν σιγά-σιγά τους κινδύνους που περιβάλλουν αυτόν τον συμβιβασμό και τώρα φαίνεται να αποτιμούν ένα Fed Funds επιτόκιο κοντά στο 3,5% σε πολύ μακροπρόθεσμη βάση. Εάν αυτό συμβεί, όπως επισημαίνει η BlackRock, οι μετοχές μπορεί να έχουν περισσότερο περιθώριο πτώσης: Τα υψηλότερα προεξοφλητικά επιτόκια κάνουν τις μελλοντικές ταμειακές ροές λιγότερο ελκυστικές. Ωστόσο, πιστεύει ότι η Fed τελικά δεν θα κινηθεί τόσο επιθετικά φοβούμενη ότι θα βλάψει την ανάπτυξη, αλλά είναι γεγονός πως οι εξαγγελίες επιθετικής πολιτικής μπορούν να οδηγήσουν τις αγορές να πιστέψουν διαφορετικά. "Αυτός είναι ο λόγος που προετοιμαζόμαστε για περισσότερη αστάθεια βραχυπρόθεσμα – και γιατί - παρά την overweight στάση και τις βελτιωμένες αποτιμήσεις - δεν αυξάνουμε την έκθεση στις μετοχές", καταλήγει.

 

Πηγή:capital.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text