Αρχική | Διάφορα | Τεύχη 2018-2023 (Νο 199 έως Νο 253) | Χ&Α - 240 | Κύριες εξελίξεις στην ευρωπαϊκή οικονομία - Απρίλιος 2022 / Μάιος 2022

Κύριες εξελίξεις στην ευρωπαϊκή οικονομία - Απρίλιος 2022 / Μάιος 2022

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Η ενίσχυση των ανανεώσιμων πηγών και η εξοικονόμηση ενέργειας βρίσκονται στο επίκεντρο του σχεδίου ύψους 195 δισεκατομμυρίων δολαρίων της Κομισιόν για την απεξάρτηση της Ευρώπης από τους ρωσικούς υδρογονάνθρακες έως το 2027. Η Κομισιόν θα προτείνει την αύξηση του στόχο του 2030 για την καθαρή ενέργεια στο 45% από 40% και θα απαιτήσει από από τις χώρες-μέλη να μειώσουν την κατανάλωση ενέργειας τουλάχιστον κατά 13% σε σχέση με τις προβλέψεις που έγιναν το 2020, έναντι της τρέχουσας απαίτησης για μείωση 9%. Η στρατηγική αυτή μπορεί να εξοικονομήσει 80 δισ. ευρώ από το φυσικό αέριο, € 12 δισεκατομμύρια από το πετρέλαιο και € 1,7 δισ. από τις εισαγωγές άνθρακα τον χρόνο για την Ε.Ε., εδώ.

 

****

UniCredit: Πιο ψηλά ανάπτυξη και πληθωρισμός το 2022 | Stockwatch -  Παράθυρο στην Οικονομία

Οι ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν επιδοθεί στην προσπάθεια επίλυσης μιας πολύ δύσκολης εξίσωσης: να προβλέψουν και να αποτιμήσουν το κόστος από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Με τα έως τώρα δεδομένα, οι ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν αφήσει στην άκρη συνολικά 8,6 δισεκατομμύρια δολάρια ως προβλέψεις για επισφαλή δάνεια και άλλου είδους οικονομικές αθετήσεις, με τις Societe Generale και UniCredit να είναι αυτές που έχουν διαθέσει τα περισσότερα κεφάλαια. Επιπλέον τα κεφάλαια αυτά όπως είναι φυσικό επιβαρύνουν τους ισολογισμούς των τραπεζών και συνεπώς τα οικονομικά τους αποτελέσματα για το τρέχον τρίμηνο, αναμένεται να επηρεαστούν και να παρουσιάσουν μια εικόνα που μόνο καλή δεν θα είναι, εδώ.

****

Οι γερμανικές εξαγωγές θα παραμείνουν στάσιμες, στην καλύτερη περίπτωση, φέτος εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία, των lockdowns στην Κίνα και των επίμονων προβλημάτων στην αλυσίδα εφοδιασμού, τόνισε το γερμανικό εμπορικό και βιομηχανικό επιμελητήριο, περιορίζοντας τις προηγούμενες προβλέψεις για αύξηση 6%. Περίπου το 37% των επιχειρήσεων που συμμετείχαν στην έρευνα, τον Μάρτιο και τον Απρίλιο, αναμένουν ότι το οικονομικό περιβάλλον θα επιδεινωθεί στις περιοχές τους, αριθμός που είναι διπλάσιος από αυτόν του φθινοπώρου, εδώ.

****

ΕΛΣΤΑΤ: Στο 6,2% ο πληθωρισμός τον Ιανουάριο του 2022 - Ειδήσεις - νέα - Το  Βήμα Online

Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της Eurostat, ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη αυξήθηκε στο 7,5% τον Απρίλιο του 2022 έναντι 7,4% τον Μάρτιο. Από τις 19 χώρες την μεγαλύτερη αύξηση παρουσιάζει η Εσθονία (19%) ενώ την την μικρότερη η Μάλτα (4,9%) εδώ.

Παράλληλα, η ανεργία στην Ευρωζώνη υποχώρησε τον Μάρτιο στο 6,8% σύμφωνα με την Eurostat. Το ποσοστό ήταν χαμηλότερο από το αναθεωρημένο ποσοστό 6,9% του Φεβρουαρίου, αλλά ήταν χειρότερο από ό,τι περίμεναν οι αναλυτές, εδώ.

****

 

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρέπει να αυξήσει γρήγορα τα επιτόκια, όπως έκαναν και οι ΗΠΑ, δεδομένου του υψηλού πληθωρισμού στην ευρωζώνη, τόνισε ο επικεφαλής του γερμανικού ινστιτούτου Ifo. Ενώ στις ΗΠΑ, η οικονομική πολιτική επηρεάζει τον πληθωρισμό περισσότερο από ό,τι στην Ευρώπη, όπου οι τιμές ενέργειας διαδραματίζουν μεγαλύτερο ρόλο, "αυτό δεν αλλάζει το γεγονός ότι η ΕΚΤ επίσης πρέπει να δράσει", τόνισε ο επικεφαλής του Ifo, εδώ.

Αμετάβλητα τα επιτόκια της ΕΚΤ | Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

****
Τη σύσταση ενός ταμείου σταθερότητας της Ευρωζώνης συνολικού ύψους 250 δισεκατομμυρίων ευρώ προτείνει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας. Σύμφωνα με την πρόταση, η χορήγηση δανείων μπορεί να φτάνει έως το 4% του ΑΕΠ των χωρών που αντιμετωπίζουν πρόβλημα λόγω εξωτερικού σοκ, όπως για παράδειγμα εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία. Για να είναι επιλέξιμη μια χώρα, δεν θα πρέπει να υπάγεται στη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος ή υπερβολικών ανισορροπιών. Η διάρκεια των δανείων θα είναι έως 10 έτη και το κόστος τους θα καθορίζεται από το επιτόκιο για τα 10ετή ομόλογα που εκδίδει ο ESM συν ένα μικρό περιθώριο 0,1%, εδώ.

****

Κατά δύο τρίτα σκοπεύει να μειώσει η Ευρωπαϊκή Ένωση τις εισαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου από τη Ρωσία έως το τέλος του έτους και να απεξαρτηθεί πλήρως από τη ρωσική ενέργεια έως το τέλος του 2027. Ο Πάολο Τζεντιλόνι επεσήμανε πως η Ε.Ε. θα αναθεωρήσει προς τα κάτω τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη το 2022 από τον προηγούμενο στόχο του 4% ακολουθώντας το ΔΝΤ το οποίο υποβάθμισε τις φετινές προβλέψεις του για την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη στο 2,8% από 3,9%, εδώ.

Δείτε περισσότερες ειδήσεις της Eυρωπαϊκής Οικονομίας, εδώ

Επιστροφή στα περιεχόμενα, εδώ


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text