Αρχική | Διάφορα | Τεύχη 2018-2023 (Νο 199 έως Νο 253) | Χ&Α - 240 | Περισσότερες ειδήσεις διεθνούς οικονομίας - Απρίλιος 2022 / Μάιος 2022

Περισσότερες ειδήσεις διεθνούς οικονομίας - Απρίλιος 2022 / Μάιος 2022

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Τεύχος 240 - Μάιος 2022

Διεθνή Οικονομία

Απριλίου - Μαίου 2022

 

11/5/2022

 

Οι ΗΠΑ με μία κίνηση που προκαλεί αίσθηση, επιχειρεί να στηρίξει όσο περισσότερο μπορεί το Κίεβο, δίνοντας ποσό – μαμούθ για στρατιωτικό εξοπλισμό. Μπορεί ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν να μην θέλει σε καμία περίπτωση να εμπλακεί άμεσα η χώρα του στον πόλεμο της Ουκρανίας, ωστόσο με τις κινήσεις του δείχνει ότι θα στηρίξει μέχρι τέλος τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, παρέχοντάς του υποστήριξη σε όλα τα επίπεδα.(εδώ)

 

Περισσότερο από ότι αναμενόταν αυξήθηκαν οι τιμές καταναλωτή και παραγωγού της Κίνας τον Απρίλιο, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η εθνική στατιστική αρχή της χώρας.Συγκεκριμένα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε κατά 2,1% τον περασμένο μήνα σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι, λόγω αύξησης του κόστους ενέργειας και των τιμών στα φρέσκα λαχανικά.(εδώ)

 

10/5/2022

 

Η Ρωσία βρίσκεται αντιμέτωπη με τη βαθύτερη συρρίκνωση της οικονομίας της εδώ και περίπου τρεις δεκαετίες, καθώς αυξάνονται οι πιέσεις των κυρώσεων που της επέβαλαν οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους, αναφέρει το Bloomberg, επικαλούμενο εσωτερική πρόβλεψη του υπουργείου Οικονομικών της χώρας. Το ΑΕΠ είναι πιθανό να συρρικνωθεί έως και κατά 12% φέτος, περισσότερο δηλαδή από 8% που ανέμενε το υπουργείο Οικονομίας, αναφέρουν πηγές με γνώση των εν λόγω εκτιμήσεων, οι οποίες μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας. Η ρωσική κυβέρνηση δεν έχει δημοσιεύσει κάποια πρόβλεψη από την αρχή του πολέμου στην Ουκρανία.(εδώ)

 

9/5/2022

 

Επιστολή προς τους πελάτες της στην Ευρώπη έστειλε η Gazprom, προσπαθώντας να τους διαβεβαιώσει ότι μπορούν να συνεχίσουν να πληρώνουν για το ρωσικό φυσικό αέριο χωρίς να παραβιάσουν τις κυρώσεις. Οι ευρωπαϊκές εταιρίες προσπαθούν να βρουν έναν τρόπο να συνεχίσουν να αγοράζουν ρωσικό φυσικό αέριο, αφότου η Μόσχα απαίτησε οι πληρωμές να γίνονται σε ρούβλια και η Κομισιόν έκρινε ότι κάτι τέτοιο παραβιάζει τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας για τον πόλεμο στην Ουκρανία. Ήδη, η Ρωσία σταμάτησε να προμηθεύει την Πολωνία και τη Βουλγαρία, ενώ μέσα στον μήνα πρέπει να γίνουν πληρωμές και από άλλες χώρες.(εδώ)

 

6/5/2022

 

Το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα βασίζεται στην εμπιστοσύνη ότι όλοι οι συμμετέχοντες θα τηρούν τους κανόνες και η τήρηση των υποχρεώσεων του χρέους είναι ένας από τους πιο σημαντικούς κανόνες που υπάρχουν. Οποια και αν είναι η δικαιολογία, το πάγωμα των συναλλαγματικών αποθεμάτων μιας χώρας αποτελεί κατάφωρη παραβίαση αυτής της εμπιστοσύνης. Οι ΗΠΑ, που εκδίδουν το κύριο παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα, θέτουν σε κίνδυνο τη χρηματοπιστωτική τους αξιοπιστία για χάρη κάποιων άπιαστων βραχυπρόθεσμων τακτικών πλεονεκτημάτων..(εδώ)

 

Η τουρκική οικονομία βιώνει μια νέα μεγάλη οικονομική κρίση και ο πρόεδρος, πλέον, Ερντογάν εισέρχεται στην τελική ευθεία για τις εκλογές του 2023 έχοντας να αντιμετωπίσει μεγάλα προβλήματα, με κορυφαίο την αυξανόμενη φτώχεια στη χώρα. Ο πληθωρισμός βρίσκεται και πάλι σε δυσθεώρητα ύψη. Διαμορφώθηκε στο 70% τον Απρίλιο που είναι το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 20 ετών. (εδώ)

 

5/5/2022

 

Το αμερικανικό Κογκρέσο πιο κοντά στην ολοκλήρωση της κατάρτισης ενός νομοσχεδίου, προβλέποντας τη διάθεση εκατοντάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων για την ενίσχυση της ικανότητας των ΗΠΑ να ανταγωνιστούν την κινεζική τεχνολογία, με τη Γερουσία να ψηφίζει προτάσεις για τη ρύθμιση ζητημάτων, συμπεριλαμβανομένης της ενεργειακής πολιτικής, αλλά και τις κυρώσεις κατά του Ιράν.Παρά το γεγονός ότι οι προτάσεις δεν έχουν δεσμευτικό χαρακτήρα, είναι ενδεικτικές σχετικά με τις επιδιώξεις των γερουσιαστών για το περιεχόμενο του τελικού νομοσχεδίου, αλλά και σχετικά με το τι θα μπορούσε να μειώσει τον αριθμό των ψήφων που απαιτούνται ώστε το τελικό νομοσχέδιο να υπογραφεί από τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν και να εξελιχθεί σε νόμο των ΗΠΑ.(εδώ)

 

Ανέβασε κι άλλο ταχύτητα ο πληθωρισμός της Τουρκίας τον Απρίλιο, μετά το ράλι των παγκόσμιων τιμών της ενέργειας και του εγχώριου κόστους των τροφίμων, παραμένοντας στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων δύο δεκαετιών.Οπως μεταδίδει το Bloomberg, οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν ετησίως κατά 70% τον περασμένο μήνα, μετά την ετήσια άνοδο κατά 61,1% τον Μάρτιο. Η μέση εκτίμηση έρευνας του Bloomberg σε αναλυτές ήταν 67,8%. Ο μηνιαίος πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 7,25%, έναντι της μέσης εκτίμησης για 5,75%.(εδώ)

 

4/5/2022

 

Η αμερικανική Fed αναμένεται να αυξήσει το βασικό επιτόκιο κατά 50 μ.β. στη συνεδρίαση που βρίσκεται σε εξέλιξη και να επαναλάβει την ίδια κίνηση πολλές φορές. Παράγοντες της αγοράς προβλέπουν πως μέχρι το τέλος του έτους θα έχει αυξήσει τα επιτόκια του δολαρίου συνολικά κατά 250 μονάδες βάσης. Αναμένεται, άλλωστε, πως θα αρχίσει να μειώνει τους τίτλους που έχει στο χαρτοφυλάκιό της κατά 95 δισ. δολάρια μηνιαίως, δηλαδή κατά περισσότερο από όσο προβλεπόταν στις αρχές του έτους. Η ραγδαία μεταβολή στη νομισματική πολιτική της ενδέχεται να προκαλέσει νέα θύελλα στην αγορά.(εδώ)

 

Ο αριθμός των ανθρώπων που πεινούν αυξήθηκε κατά 25% πέρυσι και η κατάσταση επιδεινώνεται, καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία ανεβάζει ακόμα περισσότερο τις τιμές των τροφίμων, σύμφωνα με τον ΟΗΕ. Οι συγκρούσεις σε χώρες όπως η Αιθιοπία και το Αφγανιστάν έχουν επιδεινώσει τις επισιτιστικές κρίσεις στις περιοχές αυτές, ενώ τα οικονομικά σοκ από την πανδημία του κορωνοϊού περιόρισαν την πρόσβαση σε τρόφιμα σε περίπου 20 χώρες. Τα ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως η σοβαρή ξηρασία στη Μαδαγασκάρη, επίσης επιδείνωσαν το πρόβλημα.(εδώ)

 

29/4/2022

 

Οι διαταραχές στις παγκόσμιες εμπορικές ροές θα εξακολουθήσουν για μεγαλύτερο διάστημα από το αναμενόμενο, ενώ ιδιαίτερα ωφελημένες από την εν λόγω συνθήκη αποδεικνύονται οι ναυτιλιακές εταιρίες χάρη στους υψηλότερους ναύλους. Ειδικότερα, οι διαταραχές πρόκειται να συνεχιστούν και το δεύτερο εξάμηνο του έτους, δηλαδή περισσότερο απ’ ό,τι αναμενόταν προηγουμένως, όπως προέβλεψε ο δανέζικος κολοσσός των διεθνών μεταφορών της A.P. Moller-Maersk A/S.(εδώ)

 

Οι πιθανότητες ενός πλήρους εμπάργκο στο ρωσικό φυσικό αέριο αυξάνονται και το σενάριο της διακοπής των ροών προς την Ευρώπη γίνεται πιθανότερο, καθώς η Ρωσία κλιμακώνει την επιθετικότητά της, εκτιμούν οι αναλυτές της Bank of America. Το οικονομικό κόστος ενός τέτοιου σεναρίου θα είναι μεγάλο –αλλά διαχειρίσιμο- προβλέπει ο οίκος και πλέον μιλά για δελτίο στην κατανάλωση ενέργειας τον επόμενο χειμώνα στην Ευρώπη, κάτι που θα κάνει την ύφεση σχεδόν αναπόφευκτη.(εδώ)

 

27/4/2022

 

Οι αυστηροί κανόνες της Κίνας για τον περιορισμό του Covid-19 πρόκειται να εξαπολύσουν άλλο ένα  μεγάλο κύμα καλοκαιρινού χάους στις αλυσίδες εφοδιασμού μεταξύ Ασίας, ΗΠΑ και Ευρώπης. Κυρίως τα κινεζικά – αλλά σύντομα θα φανούν τα αποτελέσματα και τα ευρωπαϊκά- τα λιμάνια έχουν ήδη τσακιστεί, με το εμπόριο παγκόσμιων αγαθών αξίας 22 τρισεκατομμυρίων δολαρίων να αντιμετωπίζει  εδώ και μήνες σοβαρή αναστάτωση.(εδώ)

 

21/4/2022

 

Οι κυβερνήσεις χρειάζονται ευέλικτες δημοσιονομικές πολιτικές καθώς οι τιμές των τροφίμων και των καυσίμων αυξάνονται, υποστηρίζουν σε μελέτη του που δημοσιεύεται στο IMF Blog οι αναλυτές του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Jean-Marc Fournier , Vitor Gaspar , Paulo Medas και Roberto Accioly Perrelli. Στη μελέτη τους επισημαίνουν ότι οι επιπτώσεις από την πανδημία και τον πόλεμο «συναντούν» πλέον το υψηλό χρέος και τους αυστηρούς δημοσιονομικούς περιορισμούς. Και υπογραμμίζουν ότι την ώρα ακριβώς που οι αυξανόμενοι εμβολιασμοί πρόσφεραν ελπίδα, η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία ανέκοψε την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη. (εδώ)

 

Δύο μήνες συμπληρώνονται στις 24 Απριλίου από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Με τον πόλεμο να έχει αφήσει πίσω του πολλές χιλιάδες νεκρούς, καταστροφές δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων και πάνω από πέντε εκατομμύρια πρόσφυγες, πλέον και οι επιπτώσεις της σύρραξης στην παγκόσμια οικονομία είναι σαφείς και ξεκάθαρες. Όπως περιγράφει το CNBC, σε ένα ήδη ταραχώδες πλαίσιο παγκόσμιων πληθωριστικών πιέσεων εν μέσω ανόδου των τιμών των τροφίμων και της ενέργειας, λόγω και της διαταραχής στις εφοδιαστικές αλυσίδες μετά την πανδημία του κορωνοϊού, ο πόλεμος μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας επιδεινώνει την ανισομετρία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης, βλάπτει το καταναλωτικό κλίμα και απειλεί την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη. (εδώ)

 

Ο τελευταίος δείκτης τιμών καταναλωτή (ΔΤΚ) έφερε ανακούφιση σε όλη τη Wall Street. Ο πληθωρισμός έφτασε στο ανώτερο επίπεδό του, ανέφεραν πολλοί οικονομολόγοι, στρατηγικοί αναλυτές, με την είδηση να μονοπωλεί σε αρκετά πρωτοσέλιδα. Ωστόσο, η λογική πίσω από αυτή την αισιοδοξία, είναι λανθασμένη. Σκεφτείτε, αρχικά, την έκθεση για τον πληθωρισμό η οποία έπεται του ΔΤΚ. Συχνά, δεν δίνεται ιδιαίτερη σημασία στον δείκτη τιμών παραγωγού (ΔΤΠ), καθώς αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία για την οικονομία είναι το τι συμβαίνει με τους καταναλωτές, οι οποίοι αποτελούν τα δύο τρίτα του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος και των οποίων οι προσδοκίες για τις μελλοντικές τιμές βοηθούν στον καθορισμό του πραγματικού πληθωρισμού. Ωστόσο, οι επενδυτές θα πρέπει να λάβουν υπόψη τον ΔΤΠ του Μαρτίου, ο οποίος σημείωσε αύξηση 11,2%, σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, αύξηση, δηλαδή, ακόμα υψηλότερη και από τον αντίστοιχο ΔΤΚ. (εδώ)

 

20/4/2022

 

Η αύξηση των επιτοκίων από την Φέντεραλ Ριζέρβ θα επιβραδύνει περαιτέρω μια οικονομία που έχει ήδη επιβαρυνθεί από τον υψηλό πληθωρισμό και τις επιπτώσεις από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, προκαλώντας μια «μέτρια ύφεση» στο δεύτερο εξάμηνο του 2023, σύμφωνα με τη Fannie Mae. «Συνεχίζουμε να βλέπουμε πολλούς παράγοντες οικονομικής ανάπτυξης μέχρι το 2022, αλλά η ανάγκη να χαλιναγωγήσουμε τον πληθωρισμό, σε συνδυασμό με άλλους οικονομικούς δείκτες, όπως η πρόσφατη αντιστροφή της καμπύλης αποδόσεων των αμερικανικών κρατικών ομολόγων, μας οδήγησε σε ουσιαστική υποβάθμιση των προσδοκιών μας για οικονομική ανάπτυξη το 2023 », δήλωσε ο Νταγκ Ντάνκαν, επικεφαλής οικονομολόγος της Fannie Mae. (εδώ)

 

19/4/2022

 

Η Τουρκία βρίσκεται εν μέσω μία πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης. Αφότου η λίρα έχασε τη μισή της αξία μέσα σε ένα χρόνο, η χώρα παλεύει με εντυπωσιακά υψηλό πληθωρισμό, που επισήμως φτάνει το 61,14%.Όπως επισημαίνει, από επιτόπιο ρεπορτάζ της η Guardian, ένα κιλό αλεύρι στοίχιζε 110 λίρες τον Ιανουάριο και τώρα στοιχίζει 220.(εδώ)

 

Η ΕΚΤ επιβεβαίωσε και ενίσχυσε την πρόθεσή της να τερματίσει τις καθαρές αγορές περιουσιακών στοιχείων κατά το τρίτο τρίμηνo, δίνοντας πολύ μεγαλύτερη έμφαση στον κίνδυνο αλλαγών των προσδοκιών για τον πληθωρισμό παρά στους καθοδικούς κινδύνους για την ανάπτυξη, ενώ "εξαφάνισε" από την ανακοίνωση την πρόταση ότι η ομαλοποίηση της πολιτικής μπορεί να αναβληθεί εάν επιδεινωθούν οι προοπτικές, όπως επισημαίνει η Citigroup.(εδώ)

 

18/4/2022

 

Ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται με αμείωτη ένταση χωρίς να διαφαίνεται προς το παρόν κάποια διπλωματική λύση και πλέον είναι δεδομένο πως οι συνέπειες του θα είναι έντονες και μακροπρόθεσμες στις περισσότερες οικονομίες του κόσμου και κυρίως στις Ευρωπαϊκές. Η κατάσταση δείχνει ακόμα χειρότερη μετά το νέο lockdown στην Κίνα που απειλεί να πλήξει εκ νέου την εφοδιαστική αλυσίδα μιας και η Κίνα είναι ο απόλυτος γίγαντας της παγκόσμιας παραγωγής.(εδώ)

 

«Αντιμετωπίζουμε μια (νέα) κρίση πάνω σε μια κρίση» επεσήμανε χαρακτηριστικά σε ομιλία της προ ημερών η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, προειδοποιώντας τις αγορές για το περιεχόμενο της νέας έκθεσης του Ταμείου για την παγκόσμια οικονομία (World Economic Outlook) που θα δημοσιευτεί την Τρίτη, στο πλαίσιο της εαρινής συνόδου ΔΝΤ και Παγκόσμιας Τράπεζας που θα λάβει χώρα από τις 18 έως τις 24 Απριλίου.(εδώ)

Επιστροφή στα περιεχόμενα, εδώ


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text