Αρχική | Διάφορα | Τεύχη 2018-2023 (Νο 199 έως Νο 253) | Χ&Α - 240 | Η εξέλιξη των αποτελεσμάτων του α’ τριμήνου 2022

Η εξέλιξη των αποτελεσμάτων του α’ τριμήνου 2022

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Η εξέλιξη των αποτελεσμάτων του α’ τριμήνου 2022

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Η εξέλιξη των αποτελεσμάτων του α’ τριμήνου 2022

 

Οι 16 εταιρίες που, μέχρι την 18/5/2022, είχαν δημοσιεύσει αποτελέσματα α’ εξαμήνου, εμφανίζουν συνολικές πωλήσεις ύψους € 7.545 εκατομμυρίων. Με βάση το μέγεθος αυτό, υπολογίζεται αύξηση των πωλήσεων κατά 42,4%, ή κατά 32,6% αν εξαιρέσουμε τις εταιρίες πετρελαιοειδών (ΕΛΠΕ). Λόγω του ότι οι εταιρίες δεν είχαν, όλες, δημοσιεύσει στοιχεία για το α’ τρίμηνο του 2020, δε μπορούμε να κάνουμε σύγκριση με την περίοδο αυτή.

Τα καθαρά κέρδη των 16 εταιριών φτάνουν στα € 559,6 εκατομμύρια. Το ποσό αυτό είναι αυξημένο κατά 79,9% σε σχέση με το 2021. Χωρίς την ΕΛΠΕ (τα κέρδη της οποίας φτάνουν στα € 347 εκατομμύρια), τα κέρδη (μφ) φτάνουν σε € 212,6 εκατομμύρια, και είναι μειωμένα κατά 3,6% σε σχέση με το 2021 και αυξημένα κατά 64,7% σε σχέση με το 2020.

Η εξέλιξη αυτή, της εμφάνισης μειωμένων κερδών (επί των ιδίων εταιριών) κατά το α’ τρίμηνο του 2022, προς το παρόν απλά μας ανησυχεί. Για να έχουμε μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα, θα πρέπει να περιμένουμε την ολοκλήρωση των ανακοινώσεων.

Απο τις 16 εταιρίες που ανακοίνωσαν (έστω και μη πλήρη) αποτελέσματα, οι 14 καταγράφουν αύξηση των πωλήσεων. Όμως, το σημαντικό είναι ότι, από τις 8 εταιρίες που ανακοίνωσαν μικτά κέρδη, οι 7 καταγράφουν μείωση του μικτού περιθωρίου κέρδους. Και από τις 13 εταιρίες που ανακοίνωσαν αποτελέσματα κερδοφορίας, οι 6 καταγράφουν μείωση του EBITDA, οι 8 μείωση των κερδών προ φόρων και οι 7 μείωση των καθαρών κερδών.

Μέχρι στιγμής, η εικόνα των αποτελεσμάτων, όπως δείχνει να εξελίσσεται κατά το 2022, είναι ανησυχητική και, αναγκαστικά, θα οδηγήσει τους αναλυτές σε “περικοπές” των εκτιμήσεών τους.

Δείτε, σε πίνακα, τα μέχρι στιγμής (18/5/2022) αποτελέσματα α’ τριμήνου των εισηγμένων εταιριών (εδώ).

 


Τρίμηνο 2022 - Πίνακας Βελτίωσης και Επιδείνωσης σε βασικές χρηματοοικονομικές σχέσεις

Εταιρία - Σύνδεσμος οικονομικών καταστάσεων Πωλήσεις (απόλυτος αριθμός) Μικτό Περιθώριο Κέρδους (%) Δαπάνες λειτουργίας προς Πωλήσεις (%) Υποχρεώσεις (απόλυτος αριθμός) Χρηματοοικονομικά προς Πωλήσεις (%) ΕBITDA ως % επί Πωλήσεων Περιθώριο Κέρδους προ φόρων (πφ) (%) Καθαρό Περιθώριο Κέρδους (μφ) (%) Υποχρεώσεις / Παθητικό (%)

ΑΛΜΥ Αύξηση N/A N/A N/A N/A Αύξηση Αύξηση N/A N/A

ΑΝΔΡΟ Μείωση Μείωση Αύξηση N/A N/A N/A Μείωση Μείωση N/A

ΕΕΕ Αύξηση N/A N/A N/A N/A N/A N/A N/A N/A

ΕΛΠΕ Αύξηση N/A N/A N/A N/A Αύξηση N/A Αύξηση N/A

ΕΚΤΕΡ Αύξηση N/A N/A N/A N/A Αύξηση Μείωση N/A N/A

ΙΝΤΕΚ Αύξηση N/A N/A
N/A Αύξηση Αύξηση Αύξηση N/A

ΜΕΡΚΟ Αύξηση Μείωση Μείωση N/A Μείωση N/A Αύξηση Αύξηση N/A

ΜΥΤΙΛ Αύξηση N/A N/A N/A N/A Αύξηση N/A Αύξηση N/A

ΟΤΕ Αύξηση N/A N/A Μείωση N/A Αύξηση Μείωση Μείωση Μείωση

ΟΤΟΕΛ Αύξηση Αύξηση N/A Αύξηση N/A Αύξηση Αύξηση Αύξηση Μείωση

ΠΑΠ Αύξηση Μείωση Μείωση Αύξηση N/A Μείωση Αύξηση Αύξηση Αύξηση

ΠΕΤΡΟ Αύξηση Μείωση N/A N/A N/A Μείωση Μείωση Μείωση N/A

ΠΛΑΘ Μείωση Μείωση Αύξηση Μείωση Μείωση Μείωση Μείωση Μείωση Μείωση

TITC Αύξηση Μείωση Μείωση Αύξηση N/A Μείωση Μείωση Μείωση Μείωση

ΦΡΙΓΟ Αύξηση Μείωση N/A Αύξηση Αύξηση Μείωση Μείωση Μείωση Μείωση

ΦΡΛΚ Αύξηση N/A N/A N/A N/A Μείωση Μείωση Μείωση N/A












Σημείωσαν Αύξηση 14 1 2 4 1 7 5 6 1

Σημείωσαν Μείωση 2 7 3 2 2 6 8 7 5

Σημειώσεις: 1) Στον παραπάνω πίνακα εξετάζεται η πορεία βασικών οικονομικών δεικτών: α) Η αύξηση των πωλήσεων είναι ΘΕΤΙΚΟ στοιχείο. β) Η αύξηση του μικτού περιθωρίου κέρδους είναι ΘΕΤΙΚΟ στοιχείο. γ) Η αύξηση της σχέσης "Δαπάνες λειτουργίας προς Πωλήσεις" είναι ΑΡΝΗΤΙΚΟ στοιχείο. δ) Η αύξηση των "Χρηματοοικονομικών δαπανών προς τις Πωλήσεις" είναι ΑΡΝΗΤΙΚΟ στοιχείο. ε) Η αύξηση του περιθωρίου EBITDA είναι ΘΕΤΙΚΟ στοιχείο. στ) Η αύξηση του Καθαρού περιθωρίου κέρδους (πρό και μετά φόρων) είναι ΘΕΤΙΚΟ στοιχείο. ζ) Η αύξηση της σχέσεις "Υποχρεώσεις προς Παθητικό" είναι ΑΡΝΗΤΙΚΟ στοιχείο. η) Η αύξηση των υποχρεώσεων (σε απόλυτο μέγεθος) είναι αρνητικό στοιχείο. Σημειώνουμε ότι, κάθε σχέση και οικονομικός δείκτης έχει ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ βαρύτητα στην αξιολόγηση για την πορεία της εταιρίας.

Επιμέλεια: Κωνσταντίνα Ρομοσού - Αναστάσιος Πυλιώτης










Περιοδικό ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ - Τμήμα Ανάλυσης


www.eurocapital.gr





 

Στον παραπάνω πίνακα, καταγράφουμε την εξέλιξη της κατεύθυνσης επτά (7) βασικών χρηματοοικονομικών μεγεθών και σχέσεων, οι οποίες κατορθώνουν να δώσουν -με μεγάλη συντομία και με ικανοποιητική αντικειμενικότητα και επιτυχία- την ποιότητα της εξέλιξης της γενικότερης κατάστασης της εταιρίας.

Τα μεγέθη και οι χρηματοοικονομικές σχέσεις προκύπτουν από τις οικονομικές καταστάσεις του α' εξαμήνου.

Παράλληλα, με τη χρήση του συνδέσμου που βρίσκεται επί του ονόματος (κωδικού ΟΑΣΗΣ) της κάθε εταιρίας, μπορούν να διαβάσουν πιο αναλυτικά στοιχεία, είτε από αυτά που εμείς επεξεργαζόμαστε, είτε απ’ ευθείας από τις λογιστικές καταστάσεις των εταιριών, τις οποίες επίσης συμπεριλαμβάνουμε με συνδέσμους.

 

Ο πίνακας ενημερώνεται την ίδια μέρα που δημοσιεύονται τα οικονομικά στοιχεία α' τριμήνου της κάθε εταιρίας. Μπορείτε να παρακολουθείτε την εξέλιξη του πίνακα (εδώ).

Προσοχή! Για την πλήρη και ορθότερη αξιολόγηση μίας εταιρίας, ο αναγνώστης - επενδυτής, θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη του τις  πλήρεις οικονομικές καταστάσεις της κάθε εταιρίας, καθώς και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των μετοχών τους.

Επιστροφή στα περιεχόμενα, εδώ


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα: