Αρχική | ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ | Διαβάσαμε | Διαβάσαμε- Τρίτη 17 Μαΐου 2022

Διαβάσαμε- Τρίτη 17 Μαΐου 2022

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Διαβάσαμε- Τρίτη 17 Μαΐου 2022

Μόνο τον Απρίλιο το ψωμί ακρίβυνε κατά 5%, με βάση τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής και όλα δείχνουν ότι αυτή η αύξηση δεν θα είναι ούτε η τελευταία ούτε η μεγαλύτερη. Το χθεσινό ξέφρενο ράλι της τιμής του σίτου στα χρηματιστήρια εμπορευμάτων της Ευρώπης και της Αμερικής, στον απόηχο της απόφασης της Ινδίας να απαγορεύσει τις εξαγωγές σιτηρών, δείχνει ζοφερή προοπτική για τις παγκόσμιες προμήθειες, απειλώντας με ακόμη μεγαλύτερη ακρίβεια ανεπτυγμένες και αναπτυσσόμενες οικονομίες.(εδώ)

Ούριος άνεμος φύσηξε το 2021 για την παραγωγή αιολικής ενέργειας στην Ελλάδα, ανεβάζοντας την αιολική συμμετοχή στη συνολική ηλεκτροπαραγωγή πάνω από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Οι ενισχυμένοι άνεμοι που έπνεαν στην Ελλάδα το 2021 σε μεγάλα διαστήματα και σε πολλά τμήματα της χώρας είχαν ως αποτέλεσμα οι ανεμογεννήτριες να καλύψουν το 18% της συνολικής κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος, ποσοστό αυξημένο κατά 3% σε σχέση με το 2020.(εδώ)

Ελλειμματικό παρέμεινε και τον Μάρτιο εφέτος το εμπορικό ισοζύγιο Ελλάδας - Ρωσίας και ανήλθε σε 527,4 εκατ. ευρώ. Καθώς, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, η αξία των εισαγωγών από τη Ρωσία ανήλθε σε 532,8 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 69,1% σε σχέση με τον Μάρτιο 2021 (315,1 εκατ. ευρώ), ενώ η αξία των εξαγωγών ανήλθε σε 5,4 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας μείωση 66,1% σε σχέση με τον Μάρτιο πέρυσι (16 εκατ. ευρώ).(εδώ)

Για το σύνολο των επιχειρήσεων και των δραστηριοτήτων της οικονομίας, που τέθηκαν σε αναστολή λειτουργίας λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού 2019, ο κύκλος εργασιών το α΄ τρίμηνο 2022 ανήλθε  σε 88.283.509 χιλ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 33,5% σε σχέση με το α' τρίμηνο 2021, που είχε ανέλθει σε 66.112.030  χιλ. ευρώ. Τη μεγαλύτερη αύξηση στον κύκλο εργασιών το πρώτο τρίμηνο 2022 σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο 2021  παρουσίασαν οι επιχειρήσεις του τομέα Τέχνες, Διασκέδαση και Ψυχαγωγία κατά 315,1%, ενώ τη μικρότερη αύξηση στον κύκλο εργασιών το πρώτο τρίμηνο 2022 σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο 2021 παρουσίασαν οι επιχειρήσεις του τομέα Ενημέρωση  και Επικοινωνία, κατά 5,3%.(εδώ)

Τον μηδενισμό του καθαρού τραπεζικού δανεισμού της Ίλυδας έχει θέσει ως προτεραιότητα η διοίκηση της εισηγμένης εταιρίας και για τον λόγο αυτό δεν θα προτείνει στην επικείμενη τακτική γενική συνέλευση των μετόχων τη διανομή μερίσματος. Το 2021 έκλεισε για την εισηγμένη εταιρία πληροφορικής με αύξηση κύκλου εργασιών από τα 3,92 στα 4,41 εκατ. ευρώ, του EBITDA από το 1,68 στο 1,74 εκατ. και των προ φόρων κερδών από τις 503 στις 684 χιλ. ευρώ.(εδώ)

Η «EPSILON NET» πληροφορεί το επενδυτικό κοινό αναφορικά με τα τελικά στοιχεία από την εφαρμογή κατά το πρώτο έτος του εγκεκριμένου Προγράμματος Διάθεσης Μετοχών μέσω Δικαιωμάτων Προαίρεσης σε επιλεγμένα Στελέχη της Διοίκησης και του Προσωπικού της Εταιρίας και των συνδεδεμένων με αυτήν Εταιριών.Συνολικά διατέθηκαν 600.000 κοινές ονομαστικές μετοχές της Εταιρίας, ονομαστικής αξίας 0,075 Ευρώ η καθεμία. Η τιμή διάθεσης των νέων μετοχών ανήλθε σε 0,60 Ευρώ ανά μετοχή. Η καταβολή σε μετρητά του τιμήματος για την αγορά των ανωτέρω μετοχών ολοκληρώθηκε εμπρόθεσμα και ανήλθε σε 360.000 Ευρώ.(εδώ)

Πωλήσεις ύψους €106,3 εκατ., παρά τις μεταβολές στην παγκόσμια προσφορά και ζήτηση, ανακοίνωσε ο όμιλος Πλαστικά Θράκης για το πρώτο τρίμηνο του 2022, καθώς και την επίτευξη κερδών προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) για ύψους €15,5 εκατ., βελτιωμένα κατά 85% σε σχέση με τα συγκρίσιμα επίπεδα του 2019.Η εισηγμένη ανακοίνωσε παράλληλα:Κέρδη προ Φόρων (ΕΒΤ) για το πρώτο τρίμηνο του 2022 ύψους €10,7 εκατ., εκ των οποίων €6,4 προέρχονται από το παραδοσιακό χαρτοφυλάκιο προϊόντων.(εδώ)

«Η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή είναι ο αδιαμφισβήτητος ηγέτης στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας στην Ελλάδα, διαθέτοντας όλα τα εχέγγυα για να αναδειχθεί σε έναν από τους μεγαλύτερους Ομίλους στις ΑΠΕ σε ευρωπαϊκό επίπεδο». Με αυτή τη φράση, ο Πρόεδρος της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, κ. Γιώργος Περιστέρης, έδωσε το στίγμα των προθέσεων της Διοίκησης, κατά τη σημερινή επενδυτική ημερίδα που διοργάνωσε η εταιρία. Ο αναβαθμισμένος στόχος των 6,4 GW εγκαταστημένης ισχύος μέχρι το 2029, αντικατοπτρίζει εκτιμώμενα EBITDA πάνω από 700 εκατ. ευρώ (από 162 εκατ. ευρώ το 2021) και έσοδα πάνω από 1,25 δισ. ευρώ (από 405 εκατ. ευρώ το 2021).(εδώ)

Kλιμάκιο ελέγχου της Διυπηρεσιακής Μονάδας Ελέγχου της Αγοράς (ΔΙ.Μ.Ε.Α.), με επικεφαλής τον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη, τον Γενικό Γραμματέα Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή Σωτήρη Αναγνωστόπουλο και τον Διοικητή της ΔΙΜΕΑ Χαράλαμπο Μελισσινό μετέβη σήμερα, Τρίτη 17 Μαΐου, στον χώρο των διυλιστηρίων των ΕΛ.ΠΕ. στον Ασπρόπυργο Αττικής και της Motor Oil στους Αγίους Θεόδωρους Κορινθίας, προκειμένου να πραγματοποιηθούν έλεγχοι βάσει των διατάξεων για την καταπολέμηση της αθέμιτης κερδοφορίας.(εδώ)

Κατόπιν σχετικού ερωτήματος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και με γνώμονα την ορθή ενημέρωση του επενδυτικού κοινού, η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος Α.Ε. διαψεύδει κατηγορηματικά ως αναληθές σημερινό δημοσίευμα του ηλεκτρονικού τύπου περί συγχώνευσης της Εθνικής Τράπεζας με την Τράπεζα Κύπρου, την είσοδο στο σχήμα στρατηγικού επενδυτή και τον περιορισμό του ποσοστού συμμετοχής σημερινών μετόχων στην Εθνική Τράπεζα.(εδώ)

Ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει θέσει νέες προκλήσεις, επιδεινώνοντας τις προοπτικές ανάπτυξης της ΕΕ, τονίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις εαρινές οικονομικές προβλέψεις που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα, αναθεωρώντας προς τα κάτω τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη στην ΕΕ και την ευρωζώνη, σε σχέση με τον περασμένο Φεβρουάριο και προς τα πάνω τις προβλέψεις της για τον πληθωρισμό.(εδώ)

Ανάπτυξη παρουσίασε η οικονομία της ευρωζώνης στο α΄ τρίμηνο αν και μικρή, παρά την εξάπλωση της όμικρον και τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, που επηρέασε αρνητικά τις οικονομικές επιδόσεις.Ειδικότερα, στην ευρωζώνη το ΑΕΠ αναπτύχθηκε 0,3% στο τρίμηνο, σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία Eurostat, έναντι αρχικής εκτίμησης για 0,2% και έναντι του 0,3% στο προηγούμενο τρίμηνο. Οι οικονομολόγοι ανέμεναν ανάπτυξη της οικονομίας 0,2%.(εδώ)

Στο 3,7% διαμορφώθηκε το ποσοστό ανεργίας στο Ηνωμένο Βασίλειο το πρώτο τρίμηνο του 2022, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία. Το ποσοστό ανεργίας  έπεσε στο χαμηλότερο επίπεδο από το 1974. Το ποσοστό απασχόλησης υπολογίστηκε στο 75,7%, αυξημένο κατά 0,1 ποσοστιαία μονάδα σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο. Επίσης, καταγράφηκε ρεκόρ κενών θέσεων, καθώς έφτασαν στα 1.295.000 την περίοδο Φεβρουαρίου-Απριλίου.(εδώ)

Η πρόσφατη απόφαση της Ινδίας να απαγορεύσει τις εξαγωγές σιταριού αναμένεται να οδηγήσει ένα μεγάλο τμήμα του παγκόσμιου στόλου των πλοίων μεταφοράς χύδην ξηρού φορτίου να κατευθύνεται προς την Αμερική, επηρεάζοντας την εικόνα των τονομιλίων για τα πλοία μεγέθους panamax, supramax και handysize. Τονομίλι είναι το γινόμενο του αριθμού των συμβολαίων που εκτελούνται το μήνα επί το μέσο όρο της μεταφερόμενης ποσότητας σε τόνους μεταξύ δύο περιοχών επί την απόσταση μεταξύ των περιοχών αυτών σε μίλια.(εδώ)

Η BlackRock μείωσε πρόσφατα το ρίσκο στο χαρτοφυλάκιό της, αλλά προς το παρόν διατηρεί την προτίμησή της στις μετοχές έναντι των ομολόγων. Και ο βασικός λόγος είναι ότι οι τιμές των μετοχών αντικατοπτρίζουν πλέον μεγάλο μέρος της επιδείνωσης των μακροοικονομικών προοπτικών και της επιθετικής Fed, κατά την άποψή της. Όπως επισημαίνει η BlackRock, οι μετοχές σημείωσαν μεγάλη πτώση φέτος λόγω της προοπτικής ραγδαίων αυξήσεων των επιτοκίων για να χαλιναγωγηθεί ο πληθωρισμός, του πολέμου στην Ουκρανία και της επιβράδυνσης στην Κίνα.(εδώ)

 


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text