Αρχική | Οικονομία | Διεθνής Οικονομία | Φυσικό αέριο: Νέα σύγχυση με τις πληρωμές προς Gazprom

Φυσικό αέριο: Νέα σύγχυση με τις πληρωμές προς Gazprom

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Νέα σύγχυση δημιουργήθηκε χθες με τις δηλώσεις του επικεφαλής εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ερίκ Μαμέρ, σχετικά με το ζήτημα της πληρωμής για εισαγωγές ρωσικού αερίου. Σύμφωνα με τον κ. Μαμέρ, το άνοιγμα λογαριασμού σε ρούβλια και η αναγνώριση ότι η συναλλαγή με την Gazprom ολοκληρώνεται με την πληρωμή από αυτόν τον λογαριασμό δεν είναι ενέργειες συμβατές με τις κυρώσεις που έχει επιβάλει η Ε.Ε. στη Ρωσία.

Ο εκπρόσωπος της Επιτροπής σημείωσε ότι είναι αρμοδιότητα των κρατών-μελών να διασφαλίσουν ότι οι εταιρείες θα συμμορφωθούν με τις ευρωπαϊκές κυρώσεις, αλλά ότι τα κράτη-μέλη δεν μπορούν να αγνοήσουν περιπτώσεις παραβίασης των κυρώσεων. Σε περίπτωση που οι εθνικές αρχές δεν κινηθούν κατά των εταιρειών που δεν συμμορφώνονται με τα περιοριστικά μέτρα, πρόσθεσε, η Κομισιόν θα εκκινήσει διαδικασίες επί παραβάσει εναντίον τους.

Ο κ. Μαμέρ είπε ότι η προσέγγιση της Επιτροπής «δεν έχει αλλάξει καθόλου» και ότι η θέση της είναι «απολύτως σαφής», ωστόσο οι δηλώσεις του προκάλεσαν καταιγισμό ερωτήσεων από τους Ευρωπαίους ανταποκριτές. Αυτό που είναι σαφές είναι ότι σε σχέση με προηγούμενη ενημέρωση στις 28 Απριλίου, όταν κοινοτικός αξιωματούχος είχε δηλώσει ότι η ίδια η κίνηση ανοίγματος λογαριασμού σε ρούβλια συνιστά παραβίαση των κυρώσεων, η στάση της Επιτροπής έχει όντως μεταβληθεί: στις κατευθυντήριες γραμμές της περασμένης Παρασκευής αναφέρεται ότι αν η πληρωμή γίνει σε ευρώ και συνοδεύεται από δήλωση του αγοραστή ότι με αυτήν εκπληρώνει τις συμβατικές του υποχρεώσεις, η ύπαρξη λογαριασμού σε ρούβλια δεν οδηγεί σε παραβίαση των κυρώσεων. Οι χθεσινές δηλώσεις του κ. Μαμέρ, σε τελική ανάλυση, δεν είναι σε αναντιστοιχία με αυτή τη γραμμή.

 

Πηγή:kathimerini.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text