Αρχική | Πολιτική | Διεθνής Πολιτική | Αριθμός ρεκόρ Φινλανδών τάσσεται τώρα υπέρ της πυρηνικής ενέργειας

Αριθμός ρεκόρ Φινλανδών τάσσεται τώρα υπέρ της πυρηνικής ενέργειας

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Αριθμός ρεκόρ Φινλανδών τάσσεται τώρα υπέρ της πυρηνικής ενέργειας

Αριθμός ρεκόρ καταγράφεται για τους Φινλανδούς που τάσσονται υπέρ της πυρηνικής ενέργειας, σύμφωνα με νέα έρευνα που διενεργήθηκε για λογαριασμό της Φινλανδικής Ενέργειας, αναφέροντας ως κύριο λόγο την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

Σύμφωνα με την έρευνα που διεξήχθη τον Απρίλιο και δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα (16 Μαΐου), περίπου δύο στους τρεις ερωτηθέντες (60%) δήλωσαν ότι τάσσονται υπέρ της πυρηνικής ενέργειας, ενώ μόλις το 11% δήλωσε ότι είναι αντίθετοι. Η υποστήριξη της πυρηνικής ενέργειας μετράται συνεχώς από το 1983 και η δημοτικότητα της πηγής ενέργειας έχει φθάσει τώρα στο υψηλότερο επίπεδο από τη δημοσίευση της έρευνας.

Ο λόγος για την αυξανόμενη δημοτικότητα της πυρηνικής ενέργειας λέγεται ότι συνδέεται με την ανάγκη γρήγορου μετασχηματισμού του ενεργειακού συστήματος με την αντικατάσταση των ορυκτών καυσίμων στις μεταφορές, τη θέρμανση και άλλες χρήσεις.

Το μερίδιο των ανανεώσιμων και πυρηνικών πηγών στη Φινλανδία κάλυψε το 87% της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στη Φινλανδία το 2021. Το ποσοστό αυτό αναμένεται να αυξηθεί σε πάνω από 90% έως το 2023. Ο νέος αντιδραστήρας Olkiluoto 3 έχει μεγάλο ρόλο στη μετάβαση αυτή.

Πιθανόν επίσης να ενισχύσει τη δημοτικότητα της πυρηνικής ενέργειας είναι η αξιόπιστη λύση που προτείνεται για τη διάθεση των αναλωμένων πυρηνικών καυσίμων, τα οποία θα θάβονται σε βάθος 430 μέτρων στο έδαφος. Αυτό θα πρέπει να απομονώσει τα αναλωμένα καύσιμα από το οργανικό περιβάλλον με λύσεις ασφαλείας που ονομάζονται φράγματα απελευθέρωσης, αποτρέποντας έτσι την επαφή τους με το οργανικό περιβάλλον ή τους ανθρώπους.

Εν τω μεταξύ, πολλοί Φινλανδοί (76%) επιθυμούν διακαώς να σταματήσουν οι εισαγωγές ρωσικής ενέργειας, ακόμη και αν αυτό σημαίνει ότι οι τιμές θα αυξηθούν, σύμφωνα με άλλη έρευνα που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα (16 Μαΐου) και διενεργήθηκε για λογαριασμό της Greenpeace.

Μεταξύ εκείνων που δήλωσαν ότι είναι υπέρ της διακοπής των ρωσικών εισαγωγών, το 90% είχε πτυχίο εκπαίδευσης, ενώ μόνο το 20% στην ηλικιακή ομάδα 15-24 ετών δήλωσε ότι εγκρίνει μια τέτοια κίνηση.

 

Πηγή:euractiv.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text