Αρχική | Οικονομία | Ευρωπαϊκή Οικονομία | Κομισιόν: Σχέδιο 300 δισ. για ενεργειακή απεξάρτηση από τη Ρωσία – Κοινή αγορά αερίου και υδρογόνου

Κομισιόν: Σχέδιο 300 δισ. για ενεργειακή απεξάρτηση από τη Ρωσία – Κοινή αγορά αερίου και υδρογόνου

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Κομισιόν: Σχέδιο 300 δισ. για ενεργειακή απεξάρτηση από τη Ρωσία – Κοινή αγορά αερίου και υδρογόνου

Σχέδιο 300 δισ. ευρώ με σκοπό την οριστική απεξάρτηση της Ευρώπης από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα και την ταχύτερη μετάβαση στην πράσινη ενέργεια έως το 2030, παρουσίασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Επιβεβαιώνοντας το ρεπορτάζ του ΟΤ, για την ενεργειακή απεξάρτηση από τη Ρωσία, η Πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, επεσήμανε ότι «κινητοποιούνται κοντά στα 300 δισ. ευρώ. Περίπου 72  δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις και 225 δισ. ευρώ σε δάνεια».

«Γνωρίζουμε ότι όταν η Ευρώπη ενεργεί από κοινού έχει μεγαλύτερη επιρροή. Οι ηγέτες των κυβερνήσεων της ΕΕ των 27 συμφώνησαν να δημιουργήσουν μια πλατφόρμα για την κοινή αγορά αερίου, LNG και υδρογόνου. Ως μέρος του σχεδίου μας REPowerEU, προτείνουμε μια επιχειρησιακή πορεία προς τα εμπρός, με κοινό μηχανισμό προμηθειών και κοινή προσέγγιση στις προμηθεύτριες χώρες. Με αυτόν τον τρόπο, μπορούμε να εξασφαλίσουμε την εισαγωγή ενέργειας που χρειαζόμαστε χωρίς ανταγωνισμό μεταξύ των κρατών μελών μας» υπογράμμισε η Πρόεδρος της Επιτροπής.

Για τον «απογαλακτισμό» των ευρωπαϊκών χωρών από τα ορυκτά καύσιμα, οι Βρυξέλλες πρότειναν ένα σχέδιο με τρεις άξονες: εισαγωγή περισσότερου μη ρωσικού φυσικού αερίου, ταχύτερη ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και μεγαλύτερη προσπάθεια για εξοικονόμηση ενέργειας.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, τα μέτρα αυτά περιλαμβάνουν ένα μείγμα νόμων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, μη δεσμευτικά συστήματα και συστάσεις προς τις κυβερνήσεις των 27 κρατών-μελών, οι οποίες είναι αρμόδιες για τις εθνικές τους ενεργειακές πολιτικές.

Συνολικά, οι Βρυξέλλες αναμένουν ότι θα απαιτηθούν 210 δισ. ευρώ σε πρόσθετες επενδύσεις έως το 2027 και 300 δισ. ευρώ έως το 2030, επιπλέον αυτών που απαιτούνται ήδη για την επίτευξη του κλιματικού στόχου του μπλοκ για το 2030.

Νέοι στόχοι και κοινή αγορά αερίου, LNG και υδρογόνου

Αυτές οι επενδύσεις περιλαμβάνουν 86 δισ. ευρώ για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και 27 δισ. ευρώ για υποδομές ανάπτυξης υδρογόνου, 29 δισ. ευρώ για δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας και 56 δισ. ευρώ για εξοικονόμηση ενέργειας και αντλίες θερμότητας. Επιπλέον, θα απαιτηθούν ορισμένες επενδύσεις σε υποδομές ορυκτών καυσίμων – 10 δισ. για δώδεκα έργα φυσικού αερίου και υγροποιημένου φυσικού αερίου και έως και 2 δισεκατομμύρια ευρώ για πετρέλαιο, με στόχο τις περίκλειστες χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, οι οποίες εξαρτώνται ενεργειακά από τη Ρωσία.

Οι Βρυξέλλες θέλουν οι χώρες να χρηματοδοτήσουν τα μέτρα χρησιμοποιώντας το Ταμείο Ανάκαμψης.

Ειδικότερα, η Επιτροπή πρότεινε έναν υψηλότερο νομικά δεσμευτικό στόχο για λήψη του 45% της ενέργειας της Ε.Ε. από ΑΠΕ έως το 2030, αντικαθιστώντας την τρέχουσα πρότασή της για το 40%. Αυτό θα οδηγήσει την Ε.Ε. να υπερδιπλασιάσει την δυναμικότητά της σε ΑΠΕ στα 1.236 γιγαβάτ (GW) έως το 2030 και να υποστηριχθεί από έναν νόμο που θα επιτρέπει την απλοποίηση χορήγησης αδειών για αιολικά και ηλιακά έργα.

Η Κομισιόν προτείνει, επίσης, τη σταδιακή θέσπιση υποχρεώσεων για τις χώρες να τοποθετούν στα νέα κτίρια ηλιακά πάνελ, ενώ ένας άλλος στόχος είναι η μείωση της κατανάλωσης ενέργειας στην Ε.Ε .κατά 13% έως το 2030, αντικαθιστώντας την τρέχουσα πρότασή της 9%.

Το σχέδιο περιλαμβάνει προμήθειες φυσικού αερίου για να αντικαταστήσει τα 155 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα που αγοράζει η Ευρώπη από τη Μόσχα κάθε χρόνο. Η ζήτηση φυσικού αερίου της Ευρώπης αναμένεται να μειωθεί κατά 30% έως το 2030 για να επιτευχθούν οι κλιματικοί στόχοι, αλλά προς το παρόν οι χώρες βασίζονται στα ορυκτά καύσιμα για τη θέρμανση των σπιτιών, τη βιομηχανία και την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Μεμονωμένες εταιρείες είναι υπεύθυνες για την αγορά φυσικού αερίου, αλλά οι Βρυξέλλες θα ξεκινήσουν ένα σχέδιο που θα επιτρέπει στις χώρες να αγοράζουν από κοινού φυσικό αέριο. Οι ειδικοί ανέφεραν ότι αυτό θα είναι πολύπλοκο και πιθανότατα δεν θα βοηθήσει σε μια βραχυπρόθεσμη ενεργειακή κρίση.

Τέλος, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επεσήμανε ότι θέλει να παράγει 10 εκατομμύρια τόνους ανανεώσιμου υδρογόνου μέχρι το 2030 και να εισάγει άλλους 10 εκατομμύρια τόνους – που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να αντικαταστήσουν το φυσικό αέριο στη βιομηχανία.

 

Πηγή:ΟΤ

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text