Αρχική | Εταιρίες | Εισηγμένες Εταιρίες | Κατέθεσε αναθεωρημένη ΣΜΠΕ ο ΟΛΠ για να ξεμπλοκάρουν τα έργα επέκτασης της νότιας προβλήτας

Κατέθεσε αναθεωρημένη ΣΜΠΕ ο ΟΛΠ για να ξεμπλοκάρουν τα έργα επέκτασης της νότιας προβλήτας

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Κατέθεσε αναθεωρημένη ΣΜΠΕ ο ΟΛΠ για να ξεμπλοκάρουν τα έργα επέκτασης της νότιας προβλήτας

Νέο συμπληρωματικό υπόμνημα 145 σελίδων στην υπάρχουσα Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) master plan του λιμανιού του Πειραιά φαίνεται πως κατατέθηκε από την πλευρά του ΟΛΠ την προηγούμενη εβδομάδα.

Στο υπόμνημα περιγράφονται διεξοδικά οι επιπτώσεις και οι πρόσθετες επιβαρύνσεις για τη ζωή των κατοίκων  και του περιβάλλοντος των προσωρινών εργασιών της κατασκευής της προβλήτας κρουαζιέρας.

Αν η διαβούλευση ολοκληρωθεί ομαλά – η προηγούμενη ΣΜΠΕ είχε απορριφθεί από την Περιφέρεια Αττικής- τότε τα συναρμόδιά Υπουργεία, Ναυτιλίας και Περιβάλλοντος θα μπορέσουν να εκδώσουν σχετική ΚΥΑ για την εκ νέου αδειοδότηση κατασκευής του έργου της νότιας επέκτασης του επιβατικού λιμένα Πειραιά.

Αφού υπάρξει έγκριση, το υπουργείο Ναυτιλίας στη συνέχεια αναμένεται να επισπεύσει τις διαδικασίες για τη σύγκληση της Επιτροπής Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Λιμένων προκειμένου να εγκρίνει εκ νέου το αναθεωρημένο master plan.

Με δεδομένο ότι ο σχεδιασμός προχωρήσει χωρίς κάποια νέα νομική ή γραφειοκρατική καθυστέρηση, οι εργασίες είναι πιθανό να ξεκινήσουν και πάλι και εντός του Ιουλίου.

Silo

Χθες, ολοκληρώθηκε ένα ακόμα βήμα στην δημιουργία του Μουσείου Εναλίων Αρχαιοτήτων, το οποίο θα στεγάσει τα χιλιάδες εκθέματα της ενάλιας αρχαιολογίας, δημιουργώντας έναν μείζονα πολιτιστικό πόλο έλξης στον χώρο του ΟΛΠ.

Το κτήριο του ΣΙΛΟ, στις πύλες Ε2 και Ε3 και οι όμοροι χώροι του, συνολικής έκτασης 13,761 τ.μ. παραχωρήθηκαν  και επίσημα χθες στο Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού από την ΟΛΠ. Α.Ε. σε ειδική εκδήλωση στις εγκαταστάσεις της εταιρείας, παρουσία της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνας Μενδώνη, του Προέδρου της ΟΛΠ Α.Ε. Yu Zenggang και του Πρέσβη της Κίνας Xiao Junzheng.

Το έργο χρηματοδοτείται από τις πιστώσεις που έχει εξασφαλίσει το ΥΠΠΟΑ από το Ταμείο Ανάκαμψης. Ο προϋπολογισμός του έργου είναι 77.563.212 ευρώ και ο χρόνος ολοκλήρωσης του είναι το τέλος του 2025.

Η διάρκεια της παραχώρησης ορίζεται από την ημερομηνία υπογραφής της σύμβασης έως και τις 12/2/2052 με συμβολικό αντάλλαγμα. Στο Μουσείο, σύμφωνα με τις εγκεκριμένες μελέτες προβλέπεται και εκθεσιακός χώρος για την φιλοξενία εναλίων κινεζικών αρχαιοτήτων.

Ήδη, από το 2010 είχε ανακοινωθεί η δημιουργία  του Μουσείου στο πλαίσιο του προγράμματος "Πολιτιστική Ακτή Πειραιά", που είχε παρουσιαστεί τότε από τον ΟΛΠ και το υπουργείο Πολιτισμού.

Το μουσείο πρόκειται να στεγάσει περίπου 2.000 ενάλιες αρχαιότητες που εντοπίστηκαν στον βυθό των ελληνικών θαλασσών και παραμένουν σε αποθήκες. Το πολυδιαφημισμένο αποτέλεσμα του διαγωνισμού του 2012 "πάγωσε" με την ανάληψη της διαχείρισης του λιμένα από την Cosco.

Το θέμα επανήλθε στο προσκήνιο τον Ιούλιο του 2019 με αφορμή τη συζήτηση  έγκρισης του Master Plan του ΟΛΠ και  την αποδοχή από την Επιτροπή Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Λιμένων (ΕΣΑΛ) των όρων του ΥΠΠΟΑ για τη μετατροπή του Silo σε μουσείο.

 

Πηγή:capital.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text