Αρχική | Διάφορα | Τεύχη 2018-2023 (Νο 199 έως Νο 253) | Χ&Α - 240 | ΕΤΑΙΡΙΕΣ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΕΙΔΩΝ - ΕΛ.ΠΕ και Motor Oil προσπαθούν να απεξαρτητοποιηθούν από το Ρωσικό αργό

ΕΤΑΙΡΙΕΣ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΕΙΔΩΝ - ΕΛ.ΠΕ και Motor Oil προσπαθούν να απεξαρτητοποιηθούν από το Ρωσικό αργό

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΕΤΑΙΡΙΕΣ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΕΙΔΩΝ


ΕΛ.ΠΕ και Motor Oil προσπαθούν να απεξαρτητοποιηθούν από το Ρωσικό αργό

 

Τις κινήσεις αντικατάστασης του αργού πετρελαίου που προμηθεύονταν από τη Ρωσία έχουν ήδη δρομολογήσει τα δύο διυλιστήρια της χώρας.Τα διυλιστήρια ξεκίνησαν από το τέταρτο τρίμηνο του 2021 και έως σήμερα έχουν περιορίσει σημαντικά την έκθεση τους απέναντι στις εισαγωγές αργού αντικαθιστώντας τις ποσότητες με αντίστοιχες άλλων ομίλων. Συγκεκριμένα, η διοίκηση της, Motor Oil, έκανε γνωστό ότι το 4ο τρίμηνο του 2021, σταμάτησε τις εισαγωγές ρωσικού αργού πετρελαίου. Στην περίπτωση των ΕΛΠΕ, η διοίκηση ενημέρωσε ότι τα διυλιστήρια δεν έκαναν απευθείας εισαγωγές από την Ρωσία αλλά από εμπόρους (traders). Δείτε εδώ.

Ενόψει της στρατηγικής απεξάρτησης, η Motor Oil, υπέγραψε δύο Μνημόνια Συνεργασίας με τις εταιρείες Masdar και ADNOC αντίστοιχα. Το Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ Masdar και MORE στοχεύει σε νέες επενδύσεις και στην ανάπτυξη έργων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, συμπεριλαμβανομένης της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και της αποθήκευσής της. Η Abu Dhabi National Oil Company (ADNOC) και η MORE επιθυμούν να διερευνήσουν πιθανές ευκαιρίες συνεργασίας στον αναπτυσσόμενο τερματικό σταθμό FSRU της Dioriga Gas στην περιοχή των Αγίων Θεοδώρων καθώς και στην προμήθεια LNG στην Ελλάδα. (εδώ)

Από την πλευρά τους και τα Ελληνικά Πετρέλαια, κατέληξαν σε συμφωνία με την Σαουδαραβική εταιρία Aramco, για την αύξηση των ποσοτήτων αργού πετρελαίου. Να σημειώσουμε πως, κατά το 2021, οι σημαντικότερες χώρες προέλευσης αργού πετρελαίου, ήταν το Καζακστάν (23%), το Ιράκ (23%) και η Ρωσία (18%). Ακολουθούν η Αίγυπτος (9%), η Σαουδική Αραβία (8%), η Αλγερία (7%), η Λιβύη (7%), η Νορβηγία (3%) και το Αζερμπαϊτζάν (2%).

Σύμφωνα με το δελτίο τύπου του Διεθνή Οργανισμού Ενέργειας, για τον Απρίλιο του 2022, η προσφορά και οι εξαγωγές του ρωσικού πετρελαίου συνεχίζουν να μειώνονται, ενώ ο Οργανισμός αναμένει ότι οι απώλειες θα ανέλθουν κατά μέσο όρο στα 1,5 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα για κάθε μήνα, καθώς τα ρωσικά διυλιστήρια συνεχίζουν τις περικοπές λειτουργίας. Ενώ ορισμένοι αγοραστές, κυρίως στην Ασία, αύξησαν τις αγορές ρωσικών βαρελιών με μεγάλη έκπτωση, οι παραδοσιακοί πελάτες μειώνουν. Διαβάστε περισσότερα από τον δελτίο, εδώ (ENG).

 

 

Επιστροφή στα περιεχόμενα, εδώ


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text