Αρχική | ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ | Διαβάσαμε | Διαβάσαμε - Πέμπτη 19 Μαΐου 2022

Διαβάσαμε - Πέμπτη 19 Μαΐου 2022

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Διαβάσαμε - Πέμπτη 19 Μαΐου 2022

Απλήρωτους φόρους 790 εκατ. ευρώ άφησαν οι Ελληνες τον Μάρτιο, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων. Σε σχέση με τον Μάρτιο του 2021, καταγράφεται αύξηση της τάξεως του 26%, καθώς πέρυσι οι απλήρωτοι φόροι ανέρχονταν στα 626 εκατ. ευρώ ενώ και στο τρίμηνο, τα «φέσια» στην εφορία εμφανίζονται αυξημένα κατά 53,7% από τα 2,164 δισ. ευρώ σε 3,326 δισ. το πρώτο τρίμηνο του 2022.(εδώ)

Η Ελλάδα παραμένει η κορυφαία ναυτιλιακή χώρα στον κόσμο καθώς οι Έλληνες πλοιοκτήτες με 5.514 πλοία ελέγχουν σήμερα περίπου το 21% του παγκόσμιου στόλου, σε όρους χωρητικότητας (dwt). Στην ετήσια έκθεση της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών καταγράφεται η αύξηση στην συνολική χωρητικότητα του ελληνόκτητου στόλου κατά 45,8% σε σύγκριση με το 2014, ενώ ακόμη και κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19, δηλαδή από το 2019, η χωρητικότητα αυξήθηκε κατά 7,4%2.(εδώ)

Η Ελληνική Στατιστική Αρχή ανακοινώνει τη Δύναμη του Ελληνικού Εμπορικού Στόλου για τον μήνα Μάρτιο 2022. Ειδικότερα:  Η Δύναμη του Ελληνικού Εμπορικού Στόλου τον μήνα Μάρτιο 2022, σε σύγκριση με την αντίστοιχη Δύναμη του Μαρτίου 2021, παρουσίασε αύξηση κατά 0,1%. Μείωση κατά 0,9% σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2021 προς το 2020.  Η Ολική Χωρητικότητα του Ελληνικού Εμπορικού Στόλου, από πλοία 100 ΚΟΧ και άνω, παρουσίασε μείωση κατά 1,7% τον μήνα Μάρτιο 2022 σε σύγκριση με την αντίστοιχη χωρητικότητα Μαρτίου 2021. Μείωση κατά 3,8% σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2021 προς το 2020.(εδώ)

H Frigoglass Α.Β.Ε.Ε. ανακοινώνει τα μη ελεγμένα οικονομικά αποτελέσματα για το τρίμηνο που έληξε στις 31 Μαρτίου 2022. Κυριότερα στοιχεία του πρώτου τριμήνου 2022. Αύξηση των πωλήσεων κατά 25% σε σχέση με πέρυσι ως αποτέλεσμα της συνεχούς ανάκαμψης της ζήτησης και στους δύο κλάδους καθώς και της χαμηλής συγκριτικής βάσης. Οι πωλήσεις του κλάδου Επαγγελματικής Ψύξης τον Μάρτιο επηρεάστηκαν σημαντικά από ακυρώσεις παραγγελιών στη Ρωσία και από καθυστερήσεις στις παραδόσεις επαγγελματικών ψυγείων σε όλη την Ευρώπη λόγω των δυσλειτουργιών στις μεταφορές. Ισχυρή αύξηση των πωλήσεων στον κλάδο Υαλουργίας σε ουδέτερη συναλλαγματική βάση κατά 51%ως αποτέλεσμα της δυναμικής ζήτησης και των αναπροσαρμογών στις τιμές.(εδώ)

Παρά τα θετικά μηνύματα από τις πωλήσεις Απριλίου-Μαΐου, τον τουρισμό και το γεγονός ότι το α' τρίμηνο έκλεισε περίπου στα επίπεδα πωλήσεων του 2019 για το Fοurlis Group, η διοίκηση του ομίλου δεν δηλώνει ικανοποιημένη, καθώς οι επιδόσεις θα μπορούσαν να είναι καλύτερες χωρίς τις επιπτώσεις του πληθωρισμού, δεδομένου ότι ο στόχος στα εσωτερικά πλάνα για το α' τρίμηνο είχε τοποθετηθεί 10% υψηλότερα.(εδώ)

Την έκδοση νέου εταιρικού ομολόγου, ύψους, σύμφωνα με πληροφορίες, 200 εκατ. ευρώ, σχεδιάζει η Lamda Development και παράλληλα με νέα τροπολογία η κυβέρνηση επιχειρεί να διευκολύνει τη μεγάλη ανάπτυξη στο Ελληνικό. Η Lamda έχει καταθέσει στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς το αναγκαίο για το ομόλογο ενημερωτικό δελτίο. Ο ακριβής χρόνος που θα εξελιχθούν οι διαδικασίες δεν έχει γίνει γνωστός. Εκτιμάται ότι η έκδοση θα προχωρήσει έως τις αρχές Ιουλίου, τη στιγμή που θα το επιτρέψουν οι  συνθήκες στις αγορές.(εδώ)

Η MYTILINEOS μέσω του Τομέα Έργων Βιώσιμης Ανάπτυξη , σε κοινοπραξία με τη Siemens Energy Global GmbH & Co. KG και τη Siemens Energy sp. z o.o., αναλαμβάνουν την κατασκευή μιας μονάδας συνδυασμένου κύκλου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, με καύσιμο φυσικό αέριο στο Grudziadz της Πολωνίας. Ειδικότερα, η κοινοπραξία έχει υπογράψει σύμβαση σχεδιασμού, προμήθειας εξοπλισμού και κατασκευής για την κατασκευή ενός σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας υψηλής απόδοσης, με τεχνολογία συνδυασμένου κύκλου ισχύος 560 MW, αποτελούμενου από έναν αεριοστρόβιλο και έναν ατμοστρόβιλο συμπύκνωσης, με χρήση κλειστής διάταξης ψυκτικού πύργου μηχανικής κυκλοφορίας και κατασκευή εγκατάστασης φυσικού αερίου στην περιοχή του σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με συνοδευτική υποδομή.(εδώ)

Εμπορική συμφωνία αρχικά για το apparel brand Jack & Jones υπέγραψαν ο όμιλος FF Group και η πολυεθνική Bestseller. Η εν λόγω συμφωνία προβλέπει το άνοιγμα 12 νέων καταστημάτων Jack&Jones στην Ελλάδα, 4 εκ των οποίων αναμένεται να ανοίξουν εντός του 2022, καθώς και την επέκταση του δικτύου στην αγορά της Βουλγαρίας. Η συνεργασία αποτελεί την έναρξη ενός δυναμικού πλάνου ανάπτυξης του oμίλου μέσα από το brand portfolio της πολυεθνικής εταιρίας Bestseller, η οποία ιδρύθηκε στη Δανία το 1975, και διαθέτει περισσότερα από 20 fashion brand, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση.(εδώ)

Η επενδυτική κοινότητα βρίσκεται αντιμέτωπη με μια σύνθετη πραγματικότητα, ένα πρωτοφανές μίγμα γεωπολιτικών εξελίξεων, συνθηκών στασιμοπληθωρισμού και απότομης μεταβολής της νομισματικής πολιτικής, σημειώνει η διεύθυνση επενδυτικών χαρτοφυλακίων της Alpha Bank, εκτιμώντας πως αυτό το περιβάλλον των υψηλών προκλήσεων ενισχύει τη μεταβλητότητα και επιβαρύνει το επενδυτικό κλίμα. Οι κυριότεροι μετοχικοί και ομολογιακοί δείκτες δέχτηκαν ισχυρές πιέσεις, καταγράφοντας αρνητικές αποδόσεις από την αρχή τους έτους.(εδώ)

Το συντηρητικό προφίλ τραπεζών και δανειοληπτών αποκαλύπτεται από μελέτη της Τράπεζας της Ελλάδος. Ένα από τα βασικότερα συμπεράσματα είναι ότι πλέον το μέσο ποσοστό χρηματοδότησης κυμαίνεται γύρω στο 64% της εμπορικής αξίας του ακινήτου, με τη μέση μηνιαία δόση να μην ξεπερνά το 30% των εισοδημάτων για την πλειονότητα των δανείων. Τα στοιχεία αυτά γίνονται ακόμα πιο εντυπωσιακά όταν παρατηρείται απότομη αύξηση του ποσοστού χρηματοδότησης, στο 75%, όταν πρόκειται για αγορά κατοικίας με σκοπό την εκμίσθωση και όχι την ιδιοκατοίκηση.(εδώ)

Αυξάνεται ο κίνδυνος λάθους της νομισματικής πολιτικής στη ζώνη του ευρώ, όπως προειδοποιεί η Moody’s Analytics και, συνεπώς, αυξάνεται και ο κίνδυνος μιας νέας κρίσης δημοσίου χρέους στην περιοχή.Οπως εξηγεί ο οίκος, ένα λάθος στη νομισματική πολιτική που ακολουθεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα καθιστά πιο πιθανή την κρίση δημοσίου χρέους, αλλά δεν αποτελεί από μόνο του επαρκή αιτία για να την προκαλέσει.(εδώ)

Σταθερή παρέμεινε η εποχικά προσαρμοσμένη παραγωγή στον κατασκευαστικό κλάδο στην ευρωζώνη τον Μάρτιο 2022 έναντι του Φεβρουαρίου, ενώ στην Ευρωπαϊκή Ένωση κατέγραψε μια ελαφριά άνοδο 0,2%, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Eurostat, ενώ αντίθετα σε ετήσια σύγκριση, η παραγωγή του κλάδου στην ευρωζώνη κατέγραψε αύξηση κατά 3,3% και στην ΕΕ κατά 4,1%. Στην ευρωζώνη, τον Μάρτιο του 2022, σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο, τα έργα πολιτικού μηχανικού αυξήθηκαν κατά 1,5% και οι κατασκευές μειώθηκαν κατά 0,1%. Στην ΕΕ, τα έργα πολιτικού μηχανικού αυξήθηκαν κατά 2,1% και οι κατασκευές κτιρίων κατά 0,2%.(εδώ)

Ανοδικά κινούνται οι ναύλοι των πλοίων μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) τόσο στη spot αγορά όσο και στις χρονοναυλώσεις. Παράλληλα, σύμφωνα με ναυλομεσιτικούς οίκους σημειώθηκε και άνοδος του αριθμού των ναυλώσεων με εννέα πλοία να «κλείνουν» συμφωνίες το διάστημα 9-16 Μαΐου όταν κατά μέσο όρο ανά μήνα κλείνονται 20 συμβόλαια ναύλωσης.(εδώ)

Περί τα 30 δισ. δολάρια θα διαθέσει η Παγκόσμια Τράπεζα προκειμένου να βοηθήσει στην αντιμετώπιση μιας διατροφικής κρίσης που απειλείται από τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία, καθώς έχει σταματήσει το μεγαλύτερο μέρος των εξαγωγών σιτηρών από τις δύο χώρες. Στα κεφάλαια αυτά, συμπεριλαμβάνονται 12 δισεκατομμύρια δολάρια για την υλοποίηση νέων προγραμμάτων, αλλά και περισσότερα από 18 δισεκατομμύρια δολάρια από προγράμματα που ήδη εφαρμόζονται σχετικά με τη διατροφική ασφάλεια, έχουν εγκριθεί, αλλά δεν έχουν ακόμη διατεθεί, όπως ανακοίνωσε η τράπεζα.(εδώ)


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text