Αρχική | Εταιρίες | Εισηγμένες Εταιρίες | ΑΔΜΗΕ: Ξεδιπλώνει στρατηγική διασυνδέσεων για μεταφορά big data

ΑΔΜΗΕ: Ξεδιπλώνει στρατηγική διασυνδέσεων για μεταφορά big data

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Σε κόμβο ψηφιακών καλωδιακών διασυνδέσεων στον χώρο των τηλεπικοινωνιών και της μεταφοράς δεδομένων φιλοδοξεί να γίνει η Ελλάδα, παράλληλα με το στόχο για πύκνωση των ενεργειακών της διεθνών διασυνδέσεων.

Στο φόντο αυτό και με δεδομένη διάθεση για προσέλκυση σχετικών επενδύσεων αλλά και διεθνών υποθαλάσσιων καλωδίων που αναμένεται να αναπτυχθουν τα επόμενα χρόνια φέρνοντας πιο κοντά όμορρες και μη χώρες αποκτά μεγάλη σημασία η προώθηση του νέου καλωδιακού Σταθμού Προσαιγιάλωσης οπτικών ινών στην Κρήτη, που ούτως ή άλλως είναι στο σταυροδρόμι τέτοιων διασυνδέσεων.

Ήδη, χθες, η θυγατρική εταιρεία του ΑΔΜΗΕ, Grid Telecom, ανακοίνωσε πως προχωρά στην κατασκευή νέου Καλωδιακού Σταθμού Προσαιγιάλωσης οπτικών ινών (Cable Landing Station - CLS) στη νότια πλευρά της Κρήτης. Με τη νέα υποδομή, η Grid Telecom θα είναι σε θέση να παρέχει συνδεσιμότητα υψηλής αξιοπιστίας, μέσω εναλλακτικών οδεύσεων οπτικών ινών, με υφιστάμενα αλλά και νέα Data Centers στην Κρήτη, την ηπειρωτική Ελλάδα αλλά και τις γειτονικές χώρες.

Το παραπάνω θα γίνει αξιοποιώντας αφενός τα υποθαλάσσια καλωδιακά συστήματα MINOAS East-West και APOLLO East-West μήκους 940 χλμ. που ήδη διαθέτει κι αφετέρου μέσω του εκτεταμένου χερσαίου οπτικού της δικτύου, το οποίο φτάνει τα 4.000 χλμ και αναμένεται να ξεπεράσει τα 6.000 χλμ. μέσα στην επόμενη πενταετία.

Υπενθυμίζεται ότι το MINOAS-EAST και MINOAS-WEST είναι το διπλό καλωδιακό σύστημα οπτικών ινών που συνδέει την Κρήτη με την Πελοπόννησο και είναι εδώ και καιρό σε λειτουργία ενώ το APOLLO-EAST και APOLLO-WEST είναι το διπλό καλωδιακό σύστημα οπτικών ινών που εγκαταστάθηκε σχετικά πρόσφατα μεταξύ της Πάχης Μεγάρων και του Ηρακλείου, στο πλαίσιο της υπό κατασκευή ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης-Αττικής.

Οι κινήσεις του ΑΔΜΗΕ

Να σημειωθεί ότι ο ΑΔΜΗΕ προωθεί με  την Telecom Egypt διασύνδεση Ελλάδας και Αιγύπτου, μέσω υποθαλάσσιας καλωδιακής υποδομής ενώ η 25ετής συμφωνία που υπέγραψε το 2021 με την Islalink διασφαλίζει την συνδεσιμότητα της χώρας μας με την Ιταλία, μέσω της επέκτασης του καλωδίου ΙΟΝΙΑΝ, μήκους 320 χιλιομέτρων που ποντίζει η Islalink μεταξύ Κροτόνε Πρέβεζας με το δίκτυο οπτικών ινών 1.000 χλμ. της Grid Telecom, το οποίο θα επεκτείνει την σύνδεση από την Πρέβεζα έως την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.

Παράλληλα βέβαια με τις διασυνδέσεις “τρέχουν” και μεγάλες επενδύσεις σε data centers τόσο στην ηπειρωτική χώρα όσο και στην Κρήτη, που αναμένεται να αξιοποιήσουν στο έπακρο τις υποδομές καλωδίωσης.

Όπως μάλιστα αναφέρει ο ΑΔΜΗΕ στην χθεσινή ανακοίνωσή του, μέσω του νέου καλωδιακού σταθμού η θυγατρική του ΑΔΜΗΕ θα προσφέρει όλες τις απαραίτητες υποδομές για την ασφαλή προσαιγιάλωση, λειτουργία και περαιτέρω διασύνδεση των καλωδιακών συστημάτων οπτικών ινών με επίγεια και υποθαλάσσια τηλεπικοινωνιακά δίκτυα ενώ θα παρέχει και υπηρεσίες τεχνικής υποστήριξης και συντήρησης σε επίπεδο υποδομών και επιχειρησιακών εφαρμογών. Με τον τρόπο αυτό ο εν λόγω καλωδιακός σταθμός να λειτουργήσει ως σημείο υποδοχής διεθνών υποθαλάσσιων καλωδιακών συστημάτων οπτικών ινών που αναπτύσσονται στην Ανατολική Μεσόγειο, ώστε να συνδεθεί η Ελλάδα με την  ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων αλλά και με πολλαπλούς προορισμούς προς την Ευρώπη και την Ασία.

 

Πηγή: Reporter.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text