Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | Αποκαλυπτήρια τον επόμενο μήνα του πλαισίου για τα υπεράκτια αιολικά

Αποκαλυπτήρια τον επόμενο μήνα του πλαισίου για τα υπεράκτια αιολικά

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Αποκαλυπτήρια τον επόμενο μήνα του πλαισίου για τα υπεράκτια αιολικά

Το πρώτο βήμα για την αξιοποίηση του πλούσιου αιολικού δυναμικού των ελληνικών θαλασσών, θα γίνει τον Ιούνιο με την δημοσιοποίηση από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας του πλαισίου ανάπτυξης offshore πάρκων στη χώρα μας. Έτσι, το πλαίσιο θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση τον επόμενο μήνα, ώστε στη συνέχεια να οδεύσει στη Βουλή και να θέσει στη γραμμή αφετηρίας τη διαδικασία δημιουργίας των πρώτων ανάλογων έργων.

Υπενθυμίζεται ότι η χώρα μας στοχεύει να παίξει διεθνώς πρωταγωνιστικό ρόλο στην αξιοποίηση αυτής της νεοεμφανιζόμενης «πράσινης» τεχνολογίας. Σε αυτό το πλαίσιο, έχει θέσει ένα φιλόδοξο στόχο για το πρώτο «κύμα» έργων που θα υλοποιηθούν, προβλέποντας την ανάπτυξη υπεράκτιων αιολικών συνολικής ισχύος 2 GW έως το 2030.

Για την υλοποίηση των έργων, το πλαίσιο θα περιγράφει λεπτομερώς τη διαδικασία με την οποία θα παραχωρηθούν σε επενδυτές τα θαλασσο-τεμάχια, τα οποία θα έχουν επιλεγεί από τον υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Επίσης, έχει «κλειδώσει» ότι φορέας διαχείρισης των θαλασσο-τεμαχίων θα είναι η ΕΔΕΥ (Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων), η οποία διαχειρίζεται για λογαριασμό του Δημοσίου και τις παραχωρήσεις για έρευνα και παραγωγή υδρογονανθράκων.

Επίσπευση της διαδικασίας

Όπως έχει γράψει το Insider.gr, εκτός από την επιλογή των θαλάσσιων εκτάσεων, η πολιτεία θα έχει προχωρήσει στην αδειοδοτική τους «ωρίμανση», πριν ξεκινήσει η διαδικασία παραχώρησης. Σε αυτό το πλαίσιο, για κάθε περιοχή προς παραχώρηση θα έχει εκδοθεί η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ), ώστε να είναι βέβαιο για τους ενδιαφερόμενους ότι θα μπορούν σε αυτήν να προχωρήσουν σε μία ανάλογη επένδυση.

Την ίδια στιγμή, σε σχέση με την αρχική προσέγγιση για την παραχώρηση των θαλασσο-τεμαχίων, το ΥΠΕΝ έχει καταλήξει σε μία πιο σύντομη διαδικασία. Έτσι, η κατακύρωση των «οικοπέδων» δεν θα γίνεται σε δύο φάσεις, όπου στην πρώτη κάθε «οικόπεδο» θα παραδίδεται σε έναν επενδυτή, ώστε σε δεύτερο βήμα να πραγματοποιείται ο μειοδοτικός διαγωνισμός (αφότου οι επενδυτές ολοκληρώσουν τις μελέτες των «οικοπέδων») από τον οποίο θα προκύπτει πιο έργα θα υλοποιηθούν με βάση τις προσφορές που θα υποβάλουν οι εταιρείες.

Αντίθετα, κάθε ενδιαφερόμενος θα μπορεί να αιτηθεί στην ΕΔΕΥ να πραγματοποιήσει ανεμολογικές μετρήσεις για περισσότερα από ένα από τα «οικόπεδα» που θα «βγουν» προς παραχώρηση – ακόμη και για όλα όσα πρόκειται να εκχωρηθούν. Κάτι που σημαίνει πως ένα θαλασσο-τεμάχιο είναι πιθανό να μελετηθεί από παραπάνω από έναν επενδυτή.

Έτσι, η παραχώρηση θα γίνεται με ένα βήμα, μετά από περίπου μία 2ετία όταν οι υποψήφιοι «μνηστήρες» θα έχουν ολοκληρώσει τις μελέτες τους. Τότε, θα διενεργείται ο μειοδοτικός διαγωνισμός, μέσω του οποίου κάθε περιοχή θα κατακυρώνεται στον επενδυτή που υπέβαλε τη μικρότερη προσφορά, η οποία θα είναι και η αποζημίωση του έργου που θα αναπτύξει σε αυτήν.

Επενδυτικά σχέδια από όλους τους μεγάλους Ομίλους

Υπενθυμίζεται ότι σχέδια για τη δραστηριοποίηση στα offshore πάρκα έχουν καταστρώσει όλοι οι μεγάλο εγχώριοι ενεργειακοί Όμιλοι, αρκετοί σε συνεργασία με μεγάλους διεθνείς «παίκτες» του κλάδου. Έτσι, για παράδειγμα, με διεθνή partner (και μάλιστα από τους ηγέτες στη συγκεκριμένη τεχνολογία ΑΠΕ), θα συνεργαστεί και η Mytilineos, μέσω του Τομέα Ηλεκτρικής Ενέργειας & Φυσικού Αερίου – Protergia. Επίσης, η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή έχει υπογράψει συμφωνία συνεργασίας με την Ocean Winds (κοινοπραξία των εταιρειών EDP Renewables και ENGIE) για την από κοινού ανάπτυξη πλωτών υπεράκτιων αιολικών πάρκων στις ελληνικές θάλασσες.

Στα offshore αιολικά σχεδιάζουν να δραστηριοποιηθούν και τα Ελληνικά Πετρέλαια όπως και η ΔΕΗ, ενώ οι ελληνικές θάλασσες φαίνεται να είναι επίσης στο «κάδρο» πιθανής αυτόνομης δραστηριοποίησης και άλλων διεθνών ομίλων, όπως της νορβηγικής Equinor, της Innogy από τη Γερμανία και της Principle Power από την Πορτογαλία.

Την ίδια στιγμή, ήδη αδειοδοτημένα έργα έχουν ο Όμιλος Κοπελούζου (μέσω της Elica) ανοικτά της Αλεξανδρούπολης και η RF Energy στη Λήμνο, με τις δύο εταιρείες να έχουν ήδη συμφωνήσει στη δημιουργία κοινοπραξίας για την από κοινού ανάπτυξης του χαρτοφυλακίου τους. Το ίδιο ισχύει και με την ΤΕΡΝΑ, η οποία έχει λάβει άδεια για ένα πάρκο επίσης στο Θρακικό Πέλαγος. Το ΥΠΕΝ φαίνεται να μην έχει καταλήξει ακόμη αν σε αυτές τις περιπτώσεις θα υπάρξουν διαφοροποιήσεις, σε σχέση με το «φόρμουλα» που θα ισχύσει για την υλοποίηση των υπόλοιπων πάρκων.

 

Πηγή:insider.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text