Αρχική | Διάφορα | Τεύχη 2018-2023 (Νο 199 έως Νο 253) | Χ&Α - 240 | Μια από τις πιο δύσκολες φάσεις

Μια από τις πιο δύσκολες φάσεις

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Μια από τις πιο δύσκολες φάσεις

 

Η ανατροπή κάθε πρόβλεψης σχετικά με τον πληθωρισμό και τις επιδράσεις του, ήταν εξαιρετικά γρήγορη. Και οι εξελίξεις, στις οικονομίες και τις αγορές, ήταν καταιγιστικές. Κατά τα φαινόμενα, η διεθνής οικονομία και οι διεθνείς αγορές, έχουν εισέλθει σε μία από τις πιο δύσκολες φάσεις των τελευταίων δεκαετιών. Η φύση και η πολυπλοκότητα των προβλημάτων που ώθησαν ανοδικά τους δείκτες του πληθωρισμού σε όλο το κόσμο, είναι τέτοια ώστε, δύσκολα να μπορεί να προμηνύεται επίλυση σε σύντομο χρονικό διάστημα. Βέβαια, μετά από ένα σημείο, αφού έχει “εισέλθει” στις οικονομίες και τις κοινωνίες, ο πληθωρισμός “αυτοτροφοδοτείται” (η φάση του πληθωριστικού “σπιράλ”).

Το φαινόμενο αυτό, έχει δύο ιδιαιτερότητες: Πρώτο, είναι ένα μακροχρόνιο φαινόμενο αφού εξελίσσεται μέσα από οικονομικές και κοινωνικές διεργασίες. Δεύτερο, η επίλυσή του, συνήθως περνάει μέσα από διαδικασίες που προκαλούν κάμψη στην οικονομική ανάπτυξη, ή ακόμη και ύφεση.

 

Στο κύριο θέμα του τεύχους (εδώ) διαπιστώσαμε ότι, η σημερινή φάση, έχει εξαιρετικές ομοιότητες με την περίοδο του 1973-1974. Διαπιστώσαμε επίσης ότι, η ανάκαμψη των οικονομιών και των χρηματοοικονομικών αγορών ήταν αργή και ότι πέρασαν αρκετά χρόνια, έως ότου επιστρέψουν στην κανονικότητα.

Κινδυνεύουμε, σήμερα, να βρεθούμε σε μία παρόμοια κατάσταση; Κάτι τέτοιο, δεν είναι απίθανο.

 

Υπάρχει ένα σημείο που διαφοροποιεί τη σημερινή κρίση (αν υποθέσουμε ότι βρισκόμαστε σε περιβάλλον “κρίσης”) σε σχέση με προηγούμενες κρίσεις που βιώσαμε, στα χρόνια που ασχολούμαστε με το Χρηματιστήριο. Οι προηγούμενες κρίσεις ήταν σύντομες και η επίλυσή τους, εξαρτώνταν από γεγονότα που εξελίσσονταν ταχύτατα (για παράδειγμα, οι πόλεμοι στον Κόλπο, η ασιατική κρίση του 1998, ή ακόμη και η χρηματοοικονομική κρίση του 2008). Η σημερινή κρίση, δεν κρίνεται από την απόφαση κάποιου προσώπου, ή από την εξέλιξη ενός σύντομου πολέμου. Η σημερινή κρίση έχει ήδη εμπλακεί μέσα στα γρανάζια των οικονομιών και των κοινωνιών και, στις περιπτώσεις αυτές, οι εξελίξεις είναι αργές. Αρκεί να φανταστούμε ότι, ακόμη βρισκόμαστε στην πρώτη φάση αύξησης των επιτοκίων, στις ΗΠΑ, ενώ, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν έχει ακόμη προχωρήσει σε κάποια κίνηση.

 

Όλα τα παραπάνω, περιορίζουν την προοπτική βελτίωσης της πορείας του Γενικού Δείκτη του Χρηματιστηρίου, τουλάχιστον για κάποιο διάστημα. Αυτό είναι ένα αρνητικό σημείο. Το θετικό σημείο είναι ότι, σε αντίθεση με άλλες χρηματιστηριακές αγορές, η αγορά της Αθήνας, λόγω του παρελθόντος της, δεν καταγράφει “κέρδη” που κάποιος θα βιαστεί να περισώσει, ρευστοποιώντας με ταχύτητα το χαρτοφυλάκιό του. Συνεπώς, ακόμη και αν τελικά, υπάρξει μία αρνητική περίοδος στις αγορές, η εκτίμηση για το Χρηματιστήριο της Αθήνας, είναι ότι, οι επιδόσεις του θα είναι, συγκριτικά, καλύτερες, απ’ αυτές άλλων διεθνών αγορών. Προς την κατεύθυνση αυτή, ενδεχομένως να επενεργήσει και η αναμενόμενη θετικότερη πορεία ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, κάτι που βεβαίως, μένει να αποδειχθεί.

 

Σε κάθε περίπτωση, το μήνυμα είναι ότι, έχουμε ήδη εισέλθει σε μία φάση αρνητικών εξελίξεων και ότι, στη φάση αυτή, πρέπει να είμαστε συντηρητικοί, στοχεύοντας περισσότερο στη διατήρηση του κεφαλαίου μας, και λιγότερο στην επαύξησή του.

 

Επιστροφή στα περιεχόμενα, εδώ


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text