Αρχική | Χρηματιστήριο | Διεθνείς Αγορές | HSBC: Φύγετε μακριά από τις μετοχές – Πότε να επιστρέψετε και γιατί

HSBC: Φύγετε μακριά από τις μετοχές – Πότε να επιστρέψετε και γιατί

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
HSBC: Φύγετε μακριά από τις μετοχές – Πότε να επιστρέψετε και γιατί

Αποχωρήστε από τις θέσεις σας σε μετοχές και επιστρέψτε στις αγορές αργότερα μέσα στο έτος, συμβουλεύει η HSBC τους επενδυτές, καθώς οι κίνδυνοι έχουν ενισχυθεί. Όλοι οι θεμελιώδεις δείκτες της HSBC υποδηλώνουν επιβράδυνση της ανάπτυξης στο δεύτερο και τρίτο τρίμηνο και ως εκ τούτου παραμένει underweight στις μετοχές και τα εταιρικά ομόλογα υψηλών αποδόσεων, ενώ διατηρεί την overweight στάση στα κρατικά ομόλογα των ανεπτυγμένων αγορών και τα εταιρικά ομόλογα επενδυτικής βαθμίδας. Παράλληλα, μειώνει τον στόχο για το τέλος του έτους για τον S&P 500 στις 4.450 μονάδες (από 4.900 μονάδες πριν), δεδομένης της ενίσχυσης των αντίθετων ανέμων στις αποτιμήσεις.

Πιο αναλυτικά, όπως σημειώνει η βρετανική τράπεζα, όλοι οι μακροοικονομικοί δείκτες της συνεχίζουν να είναι αρνητικοί. Δύο πράγματα είναι κομβικά:

1. Οι δείκτες της δείχνουν μια σοβαρή επιβράδυνση της παγκόσμιας αναπτυξιακής δυναμικής το β’ και το γ’ τρίμηνο. Αυτό δεν αποτελεί story του 2023, αλλά του "σήμερα".

2. Ποιοι είναι οι κύριοι οδηγοί; Η HSBC βλέπει ένα πλήθος αρνητικών παραγόντων μέχρι το τέλος του τρίτου τριμήνου/αρχές του τέταρτου τριμήνου που οδηγούν στην επιβράδυνση της δραστηριότητας.

HSBC: Φύγετε μακριά από τις μετοχές – Πότε να επιστρέψετε και γιατί

HSBC: Φύγετε μακριά από τις μετοχές – Πότε να επιστρέψετε και γιατί

Η άνοδος των τιμών από πέρυσι και εν μέρει φέτος συνεχίζει να οδηγεί σε χαμηλότερους οικονομικούς δείκτες και δείκτες κλίματος.

Η αυστηροποίηση των οικονομικών συνθηκών τους τελευταίους μήνες υποδηλώνει επίσης ότι ο δείκτης ISM θα βρεθεί κάτω από το επίπεδο του 50. Είτε η σύσφιξη αυτή προέρχεται από την πτώση των μετοχών, τα ευρύτερα πιστωτικά spreads ή τις προσδοκίες για αυστηρότερη νομισματική πολιτική – είναι σαφές ότι μια τέτοια επιδείνωση των χρηματοοικονομικών συνθηκών παίζει καθοριστικό ρόλο για την τροχιά του μακροοικονομικού σκηνικού (και πολύ περισσότερο από ό,τι κατά το σκάσιμο της φούσκας του dot-com).

gfh

Η επιθετική στάση των κεντρικών τραπεζών δεν είναι θετική για την ανάπτυξη – στην πραγματικότητα ο απότομος κύκλος αύξησης των επιτοκίων παγκοσμίως είναι πιθανό να επιδεινώσει περαιτέρω την επιβράδυνση, όπως σημειώνει η HSBC.

Ωστόσο, τίθεται το εξής ερώτημα: οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες – κυρίως η Fed – θα αντιδράσουν στα δεδομένα επιβράδυνσης της δραστηριότητας το καλοκαίρι;

Η HSBC πιστεύει ότι αυτό είναι πολύ απίθανο, ιδιαίτερα στις ΗΠΑ, όπου ο πληθωρισμός του κλάδου των υπηρεσιών θα παραμείνει υψηλός τους επόμενους μήνες, αναγκάζοντας τη Fed να προχωρήσει σε ουδέτερη στάση κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Οι κίνδυνοι για την ανάπτυξη έχουν υποτιμηθεί

Ο πρόσθετος "πονοκέφαλος" είναι ότι αυτή τη φορά δεν αντιμετωπίζουμε μόνο μια δυνητικά σοβαρή επιβράδυνση της δυναμικής ανάπτυξης, εξηγεί η τράπεζα. Ένα σοκ στα πραγματικά επιτόκια έχει επίσης ταρακουνήσει τις αγορές και την οικονομία, ιδιαίτερα στις ΗΠΑ. Από την άποψη της αγοράς, αυτό το κρίσιμο συνεπώς ερώτημα είναι: το σοκ ανάπτυξης ή το σοκ των πραγματικών επιτοκίων θα είναι ο κύριος "μοχλός" των αγορών τους επόμενους μήνες;

Κατά την άποψη της HSBC, οι κίνδυνοι για την ανάπτυξη έχουν υποτιμηθεί μέχρι στιγμής. Με άλλα λόγια, πιστεύει ότι τους επόμενους δύο μήνες θα δούμε το σοκ ανάπτυξης να κυριαρχεί του σοκ των πραγματικών επιτοκίων. Μέρος αυτού οφείλεται στο ότι οι κίνδυνοι ανάπτυξης έχουν ληφθεί ελάχιστα υπόψη μέχρι στιγμής. Ουσιαστικά, οι αναθεωρήσεις κερδών ξεπέρασαν το 50% στις ΗΠΑ τις τελευταίες εβδομάδες και αυτό οφείλεται περισσότερο σε κυκλικούς τομείς παρά σε αμυντικούς τομείς – παρά τις σαφείς ενδείξεις της επιβράδυνσης της δραστηριότητας που βλέπουμε.

Ένας άλλος παράγοντας είναι επειδή όσο υψηλότερα είναι τα πραγματικά επιτόκια, τόσο περισσότερο θα επιβαρύνονται οι αποτιμήσεις των μετοχών. Έτσι, οι οικονομικές συνθήκες θα "σφίξουν" ακόμη περισσότερο, και τελικά αυτό θα επιδεινώσει ακόμη περισσότερο τους κινδύνους για την ανάπτυξη. Με τη σειρά του, αυτό θέτει ένα "όριο" στο πόσο γρήγορα μπορούν να κινηθούν οι κεντρικές τράπεζες χωρίς να προκαλέσουν πλήρη ύφεση και ακόμη πιο σοβαρό sell-off στα risk assets.

Underweight στις μετοχές - Πού θα φτάσει ο S&P 500

Συνολικά, λοιπόν, η HSBC συνεχίζει να τηρεί αμυντική στάση και είναι underweight στις μετοχές και τα εταιρικά ομόλογα υψηλών αποδόσεων, και overweight στα κρατικά ομόλογα των ανεπτυγμένων αγορών και τα εταιρικά ομόλογα επενδυτικής βαθμίδας. Διατηρεί την underweight στάση της στα ομόλογα της περιφέρειας της ευρωζώνης έναντι του πυρήνα και μειώνει σε ουδέτερη τη στάση της για τα ιαπωνικά ομόλογα και αναβαθμίζει σε overweight τη στάση της για τα βρετανικά κρατικά ομόλογα. Στις μετοχές, είναι underweight στις κυκλικές περιοχές της ευρωζώνης, του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ιαπωνίας έναντι των ΗΠΑ και προτιμά τις Αναδυόμενες Αγορές κατά τους επόμενους μήνες,

Όλα τα παραπάνω σημαίνουν επίσης ότι οι μετοχές είναι απίθανο να ανακτήσουν πλήρως τις απώλειες που σημειώνουν από τις αρχές του έτους. Έτσι, αναθεωρεί την πρόβλεψή της για τον S&P 500 στα τέλη του 2022 στις 4.450 μονάδες από 4.900 μονάδες πριν, και σε αυτό το περιβάλλον, εξακολουθεί να προτιμά τις αμυντικές μετοχές.

Το "σήμα" για επιστροφή

"Δεδομένης αυτής της αρκετά ζοφερής προοπτικής, πρέπει επίσης να αναρωτηθούμε ποια είναι τα σημάδια που παρακολουθούμε για να επιστρέψουμε στα risk assets", επισημαίνει η HSBC.

Από την πλευρά των θεμελιωδών μεγεθών, υπάρχει σειρά από λόγους που θα μπορούσαν να ανατρέψουν τα πράγματα προς το καλύτερο για τα risk assets. Αυτά περιλαμβάνουν χαμηλότερο δολάριο ΗΠΑ, περισσότερα μέτρα τόνωσης στην Κίνα, θετικές εκπλήξεις στην οικονομική δραστηριότητα, χαμηλότερες προσδοκίες ανάπτυξης και μια παύση στις αυξήσεις των επιτοκίων. Ωστόσο, αυτά είναι απίθανο να έρθουν πριν από το τέταρτο τρίμηνο, όπως καταλήγει η βρετανική τράπεζα.

Ελευθερία Κούρταλη

 

Πηγή:capital.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text