Αρχική | ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ | Διαβάσαμε | Διαβάσαμε - Παρασκευή 20 Μαΐου 2022

Διαβάσαμε - Παρασκευή 20 Μαΐου 2022

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Διαβάσαμε - Παρασκευή 20 Μαΐου 2022

Με πρόβλεψη για ανάπτυξη 3,1%, το υπουργείο Οικονομικών εμφανίζεται για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά πιο απαισιόδοξο από θεσμούς εντός και εκτός Ελλάδας, οι οποίοι παρακολουθούν στενά την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Παρότι όλοι έχουν αναθεωρήσει τις προβλέψεις που είχαν κάνει στην αρχή του χρόνου, λόγω της εμμονής του πληθωρισμού και του πολέμου στην Ουκρανία, όλοι τους επιμένουν ότι και κατά τη δεύτερη διαδοχική κρίση μετά τον κορονοϊό, η Ελλάδα θα πάει καλύτερα από ό,τι περιμένει το ΥΠΟΙΚ. Η Τράπεζα της Ελλάδας αναθεώρησε τον Απρίλιο την πρόβλεψη του Δεκεμβρίου για ανάπτυξη 4,8% και πλέον, προβλέπει ότι η ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό 3,8%, αρκετά υψηλότερο από αυτόν που προβλέπει το ΥΠΟΙΚ. Η ΤτΕ, περιόρισε την επιβράδυνση της οικονομίας στο 1%, βλέποντας ότι συνεχίζονται οι μεταρρυθμίσεις και το γεγονός ότι η Ελλάδα, έχει να κερδίσει από την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, (εδώ).

 

Αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα κατέγραψε η συνολική φήμη της Ελλάδας και της Αθήνας για το πρώτο τρίμηνο του έτους, μία ιδιαίτερα θετική εξέλιξη ενόψει της αιχμής της τουριστικής περιόδου. Η ανθεκτικότητα οφείλεται κατά κύριο λόγο στον συνδυασμό ιδιαίτερα θετικού περιεχομένου για βασικές παραμέτρους της τουριστικής εμπειρίας (πολιτισμός, γαστρονομία, φιλοξενία) και σταδιακής συρρίκνωσης της δημοσιότητας σε σχέση με την πανδημία, (εδώ).

 

Σε όποιο μελετητικό γραφείο και αν απευθυνθείς θα πληροφορηθείς πως θα ασχοληθούν μαζί σου σε περίπου έξι μήνες», υποστηρίζει ο διευθύνων σύμβουλος μεγάλης εταιρίας ανάπτυξης ακινήτων. Όπως τονίζει, το πρόβλημα της στελέχωσης των κατασκευαστικών εταιριών και των γραφείων μελετών προκαλεί πονοκεφάλους στην αγορά, «χωρίς να έχει ουσιαστικά ξεκινήσει το Ελληνικό ή κάποιο από τα νέα μεγάλα έργα υποδομών». Αν μπουν στην εξίσωση «και οι μεγάλες τουριστικές αναπτύξεις που σχεδιάζονται σε ολόκληρη τη χώρα» τότε η κατάσταση «γίνεται απελπιστική» καταλήγει. Το πρόβλημα των μηχανικών, των τεχνιτών και των εξειδικευμένων εργατών απασχολεί ήδη τις διοικήσεις των κατασκευαστικών ομίλων, σε συνδυασμό με την αύξηση του κόστους των υλικών, (εδώ).

 

Σημαντικές αυξήσεις της τάξεως του 8%-10% γενικότερα και σε κάποιες «αγορές», όπως οι prime οδικοί άξονες (Λ. Κηφισίας, Μεσογείων, Αττική Οδός), ακόμα και άνω του 13%, εμφανίζουν οι τιμές ενοικίων στους χώρους των γραφείων στο πρώτο τρίμηνο του 2022 έναντι του αντίστοιχου διαστήματος το 2021. Στον τομέα γραφείων, ο μέσος όρος των ενοικίων για prime χώρους ανέρχεται συνολικά στα 19,5 ευρώ/τ.μ., με τις υψηλότερες τιμές κατά μέσο όρο να καταγράφονται σε οδικούς άξονες στο εμπορικό-επιχειρηματικό κέντρο της Αθήνας με 25 ευρώ/τ.μ., όπως και σε οδικούς άξονες στα βορειοανατολικά προάστια (Λ. Κηφισίας, Μεσογείων, Αττική Οδός), (εδώ)

 

Ως ιδιαίτερα θετική εξέλιξη χαρακτηρίζεται για την Ελλάδα η προοπτική άντλησης πόρων που μπορούν να ξεπεράσουν ακόμη και τα 6 δισ. ευρώ προκειμένου να χρηματοδοτηθούν «πράσινα έργα» χωρίς ωστόσο να αποκλείεται οι ηγέτες των ευρωπαϊκών χωρών να αποφασίσουν ένα κομμάτι του «πακέτου» των 300 δισ. ευρώ να κατευθυνθεί και σε στρατιωτικούς εξοπλισμούς. Είναι χρήμα το οποίο η Ελλάδα θα το δανειστεί - στο μεγαλύτερο μέρος του - με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους χωρίς να αποκλείεται όμως ένα τμήμα να δοθεί και υπό μορφή επιδοτήσεων. Οι πρώτες εκτιμήσεις μιλούν για ένα δάνειο της τάξεως των 4 - 5 δισ. ευρώ αλλά και για ένα ποσό επιδότησης που μπορεί να φτάσει στο 1 δισ. ευρώ. Δηλαδή, ένα σύνολο πόρων περίπου 3% του ΑΕΠ το οποίο η χώρα δεν είχε υπολογίσει, (εδώ)

 

Η Ελληνική Στατιστική Αρχή ανακοινώνει τον Δείκτη Κύκλου Εργασιών στη Βιομηχανία, με έτος βάσης 2015=100,0 και μήνα αναφοράς τον Μάρτιο 2022, η εξέλιξη του οποίου σύμφωνα με προσωρινά στοιχεία, έχει ως εξής: Ο Γενικός Δείκτης Κύκλου Εργασιών στη Βιομηχανία (σύνολο εγχώριας και εξωτερικής αγοράς) του μηνός Μαρτίου 2022, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Μαρτίου 2021, παρουσίασε αύξηση 38,3% έναντι αύξησης 18,2% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2021 με το 2020. Ο Γενικός Δείκτης Κύκλου Εργασιών στη Βιομηχανία του μηνός Μαρτίου 2022, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Φεβρουαρίου 2022, παρουσίασε αύξηση 23,1%, (εδώ).

 

Στο φόντο αυτό και με δεδομένη διάθεση για προσέλκυση σχετικών επενδύσεων αλλά και διεθνών υποθαλάσσιων καλωδίων που αναμένεται να αναπτυχθουν τα επόμενα χρόνια φέρνοντας πιο κοντά όμορρες και μη χώρες αποκτά μεγάλη σημασία η προώθηση του νέου καλωδιακού Σταθμού Προσαιγιάλωσης οπτικών ινών στην Κρήτη, που ούτως ή άλλως είναι στο σταυροδρόμι τέτοιων διασυνδέσεων. Ήδη, η θυγατρική εταιρία του ΑΔΜΗΕ, Grid Telecom, ανακοίνωσε πως προχωρά στην κατασκευή νέου Καλωδιακού Σταθμού Προσαιγιάλωσης οπτικών ινών (Cable Landing Station - CLS) στη νότια πλευρά της Κρήτης. Με τη νέα υποδομή, η Grid Telecom θα είναι σε θέση να παρέχει συνδεσιμότητα υψηλής αξιοπιστίας, μέσω εναλλακτικών οδεύσεων οπτικών ινών, με υφιστάμενα αλλά και νέα Data Centers στην Κρήτη, την ηπειρωτική Ελλάδα αλλά και τις γειτονικές χώρες, (εδώ).

 

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μπορεί να αρχίσει να αυξάνει τα επιτόκια, ίσως από τον Ιούλιο, μεταφέροντας τα σταδιακά ξανά σε θετικό έδαφος, τόνισε ο κεντρικός τραπεζίτης της Ιταλίας, Ignazio Visco. Μιλώντας στην τηλεόραση του Bloomberg, ο Visco τόνισε ότι οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό βρίσκονται τώρα στο 2% και προφανώς, θα παραμείνει εκεί. "Επομένως, μπορούμε να κινηθούμε και να το κάνουμε σταδιακά, αυξάνοντας τα επιτόκια στους επόμενους μήνες”, πρόσθεσε, (εδώ).

 

Σε ύψη ρεκόρ πάνω από τα 305 τρισ. δολάρια στο 348% του παγκόσμιου ΑΕΠ ανήλθε το πρώτο τρίμηνο του έτους παγκόσμιο χρέος, με τις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου να ηγούνται της κούρσας του δανεισμού. Σύμφωνα με στοιχεία του Ινστιτούτου Διεθνών Οικονομικών το χρέος της Κίνας αυξήθηκε κατά 2,5 τρισεκατομμύρια δολάρια το πρώτο τρίμηνο και των Ηνωμένων Πολιτειών κατά 1,5 τρισεκατομμύρια δολάρια, ενώ το συνολικό χρέος στην ευρωζώνη μειώθηκε για τρίτο συνεχόμενο τρίμηνο, (εδώ).

 

Η παγκόσμια οικονομία κινδυνεύει να εισέλθει σε μια περίοδο στασιμοπληθωρισμού, ή υψηλού πληθωρισμού και ασθενούς ανάπτυξης, σύμφωνα με τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής και στελεχών επιχειρήσεων, γεγονός που θα μπορούσε να ασκήσει σοβαρές συνέπειες στο βιοτικό επίπεδο παγκοσμίως. Η υπουργός Οικονομικών, Τζάνετ Γέλεν, αποτέλεσε, τον τελευταίο ηγέτη, που προειδοποίησε για αναταραχές στην παγκόσμια οικονομία. «Σίγουρα η οικονομική ανάπτυξη, σε παγκόσμιο επίπεδο, αντιμετωπίζει σοβαρές δυσκολίες και παραμένει αβέβαιη», δήλωσε η Γέλεν, στη Βόννη της Γερμανίας, εν όψει συνάντησης ηγετών επτά πλούσιων εθνών. «Οι υψηλότερες τιμές τροφίμων και ενέργειας ασκούν στασιμοπληθωριστικές πιέσεις, δηλαδή, συμπίεση της παραγωγής και των δαπανών και αύξηση του πληθωρισμού σε όλο τον κόσμο.», (εδώ).

 

Η κεντρική τράπεζα της Κίνας μείωσε το βασικό επιτόκιο χορήγησης δανείων διάρκειας πέντε ετών ή περισσότερο, σε μια κίνηση που θα βοηθήσει να μειωθεί το κόστος χρηματοδότησης για επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν προβλήματα. Η κεντρική τράπεζα ανακοίνωσε ότι το επιτόκιο πενταετούς δανείου μειώθηκε στο 4,45% από το 4,6% προηγουμένως. Η μείωση ήταν απροσδόκητη καθώς η κεντρική τράπεζα διατήρησε το βασικό επιτόκιο -τη μεσοπρόθεσμη δανειακή διευκόλυνση που χρησιμοποιείται για να τιμολογεί το LPR από τις εμπορικές τράπεζες- αμετάβλητο νωρίτερα στο μήνα, (εδώ).

 

Με βάση τα οικονομικά στοιχεία που έχουν δημοσιευθεί μέχρι στιγμής, η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη θα δει το ΑΕΠ της να συρρικνώνεται στο τρίμηνο Απριλίου-Ιουνίου. Θα έλεγε κάποιος ότι πρόκειται απλώς για μία ακόμη επίπτωση των δυσμενών συνθηκών που έχουν διαμορφωθεί από τον πόλεμο στην Ουκρανία και το παρατεταμένο lockdown στη Σαγκάη. Η Κίνα, εξάλλου, δεν είναι ούτε η πρώτη ούτε η τελευταία που βρίσκεται αυτή την εποχή σε οικονομική επιβράδυνση. Όμως, ακριβώς επειδή έχουμε να κάνουμε με την Κίνα, τα πράγματα είναι πολύ πιο σοβαρά, (εδώ).

 

Την σημασία των εισαγωγών αμερικανικού υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) βραχυπρόθεσμα, τη μεγαλύτερη ασφάλεια εφοδιασμού που προσφέρουν τα πιο μακροπρόθεσμα συμβόλαια LNG και τις δυνατότητες ενίσχυσης της ενεργειακής ασφάλειας της Νοτιοανατολικής Ευρώπης με την προσθήκη του φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου μέσω αγωγού τονίζει μελέτη που εκπόνησε το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο στο πλαίσιο του μνημονίου συνεργασίας που έχει υπογράψει με το Atlantic Council. Οι κεντρικοί άξονες της μελέτης αφορούν  στα πλεονεκτήματα μια ευρύτερης συμμαχίας στην ενέργεια, ανάμεσα στην Ελλάδα και τις Ηνωμένες Πολιτείες, την προοπτική μιας εκτεταμένης ενεργειακής συνεργασίας των κρατών της Μεσογείου, ενώ προδιαγράφει και τη μετάβαση σε ένα νέο ενεργειακό τοπίο με εναλλακτικές μορφές ενέργειας, (εδώ).

 


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text