Αρχική | Οικονομία | Ευρωπαϊκή Οικονομία | ΑΕΠ: Νέες εκτιμήσεις για υψηλότερους ρυθμούς μεγέθυνσης το 2022

ΑΕΠ: Νέες εκτιμήσεις για υψηλότερους ρυθμούς μεγέθυνσης το 2022

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Για την Ελλάδα οι εκτιμήσεις για το πρώτο τρίμηνο του 2022 κάνουν λόγο για ρυθμό μεγέθυνσης της τάξης του 3% (ενώ η εκτίμηση ήταν για 2,8% το Μάρτιο), για το δεύτερο τρίμηνο του 2022 κάνουν λόγο για ρυθμό μεγέθυνσης της τάξης του 2,3% (ενώ η εκτίμηση ήταν για 0,9% το Μάρτιο), για το τρίτο τρίμηνο του 2022 κάνουν λόγο για ρυθμό μεγέθυνσης της τάξης του 2,3% (ενώ η εκτίμηση ήταν για -0,2% το Μάρτιο) και για το τέταρτο τρίμηνο του 2022 κάνουν λόγο για ρυθμό μεγέθυνσης της τάξης του 3,7% (ενώ η εκτίμηση ήταν για 1% το Μάρτιο).

Αντίστοιχα, για την Ευρωζώνη για το πρώτο τρίμηνο ο ρυθμό μεγέθυνσης του ΑΕΠ αναμένεται να είναι της τάξης του 5% (από 4,8% το Μάρτιο) και 3,1%, 1,3% και 1,7% για τα επόμενα τρίμηνα του 2022 αντίστοιχα (από 2%, -1,1% και -1,5% αντίστοιχα το Μάρτιο).

Ο ρυθμός πληθωρισμού επίσης αναμένεται χαμηλότερος με βάση τις νέες εκτιμήσεις του Απριλίου σε σχέση με αυτές του Μαρτίου. Στην Ελλάδα, για το 2022 ο ρυθμός πληθωρισμού αναμένεται να είναι 7,4%, 6,9%, 5,5% και 3% αντίστοιχα ανά τρίμηνο (από 7,7%, 7,2%, 5,7% και 4,8% αντίστοιχα το Μάρτιο). Στην Ευρωζώνη, για το 2022 ο ρυθμός πληθωρισμού αναμένεται να είναι 6,1%, 7%, 6,2% και 4,8% αντίστοιχα ανά τρίμηνο (από 5,8%, 7,5%, 7,6% και 6,6% αντίστοιχα το Μάρτιο).

Βελτίωση παρατηρείται και για τις τιμές της ενέργειας στην Ελλάδα αλλά κυρίως στην Ευρωζώνη, με την κορύφωση να φαίνεται στο δεύτερο τρίμηνο του 202 για την Ελλάδα και για την Ευρωζώνη. Έκτοτε θα πρέπει να αναμένεται πτώση του επιπέδου των τιμών στην ενέργεια η οποία θα πρέπει να αναμένεται αρκετά γρηγορότερη για την ελληνική οικονομία.

Όσον αφορά ειδικότερα στις τιμές του αερίου και του πετρελαίου, η επιδείνωση των τιμών του αερίου αναμένεται να είναι χαμηλότερη από αυτήν που αναμενόταν στις εκτιμήσεις που έγιναν ένα μήνα νωρίτερα. Όσον αφορά στις τιμές του πετρελαίου οι εκτιμήσεις αφορούν σε εξέλιξη αντίστοιχη με αυτήν που αναμενόταν στις εκτιμήσεις του Μαρτίου.

Ο Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών για τον τομέα μεταποίησης στην Ελλάδα (Purchasing Managers’ Index – PMI) έκλεισε στις 54,8 μονάδες τoν Απρίλιο, τιμή ελαφρώς υψηλότερη από τις 54,6 μονάδες του Μαρτίου, υποδεικνύοντας μία μικρή βελτίωση της υγείας του ελληνικού μεταποιητικού τομέα. Ο αντίστοιχος δείκτης για την Ευρωζώνη έπεσε στις 55,5 μονάδες από τις 56,5 μονάδες της προηγούμενης εβδομάδας (πρόκειται για το δεύτερο συνεχόμενο μήνα επιδείνωσης του δείκτη).

Τέλος, ο δείκτης Οικονομικού Κλίματος σημείωσε σημαντική πτώση στην περίπτωση της Ελλάδας κατά το μήνα Απρίλιο, καθώς έπεσε στις 105 μονάδες σε σχέση με τις 112,1 μονάδες στις οποίες βρισκόταν το Μάρτιο.

Αντίστοιχα, στην περίπτωση της Ευρωζώνης η πτώση ήταν αρκετά πιο μικρή με το δείκτη να φτάνει επίσης στις 105 μονάδες τον Απρίλιο σε σχέση με τις 106,7 μονάδες που είχε το Μάρτιο.

Παναγιώτης Ε. Πετράκης

 

Πηγή:ot.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text