Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | Πλειστηριασμοί: Έρχονται δύο ηχηρά σφυριά των 40 εκατ. ευρώ

Πλειστηριασμοί: Έρχονται δύο ηχηρά σφυριά των 40 εκατ. ευρώ

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Πλειστηριασμοί: Έρχονται δύο ηχηρά σφυριά των 40 εκατ. ευρώ

Δύο πλειστηριασμοί από τους 690 που είναι προγραμματισμένοι να πραγματοποιηθούν μεθαύριο Τετάρτη 25 Μαΐου διεκδικούν πρωταγωνιστικό ρόλο, καθώς οι τιμές εκκίνησης μόνο για αυτούς προσεγγίζουν τα 40 εκατ. ευρώ.

Πρόκειται για δύο γνωστές υποθέσεις καθώς αφορούν το Ερασίνειο Ογκολογικό Νοσοκομείο, στο Κορωπί, αλλά και το παραλιακό φιλέτο της Starlet Κτηματική στο Λαγονήσι.

Η μεγαλύτερη, κάποτε, επένδυση στο χώρο της Υγείας

Επρόκειτο πριν από μία περίπου 15ετία για τη μεγαλύτερη επένδυση στον χώρο της Υγείας, ύψους 90 εκατ. ευρώ.

Δυστυχώς, όμως, το Ερασίνειο Ογκολογικό Νοσοκομείο, αν και έφτασε σε προχωρημένο στάδιο κατασκευής, στη συνέχεια «πάγωσε» και εδώ και χρόνια στέκει στα ορεινά της λεωφόρου Βάρης-Κορωπίου, παραδομένο στη φθορά του χρόνου.

Οι βάσεις για αυτό το φιλόδοξο εγχείρημα μπήκαν το 2007, με στόχο να δημιουργηθεί το μοναδικό νοσοκομείο που θα εξειδικευόταν σε θέματα πρόληψης, διάγνωσης, θεραπείας και αποκατάστασης νεοπλασματικών ασθενειών, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για τα Βαλκάνια και την ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Ταυτόχρονα, θα εξυπηρετούσε και την τοπική κοινωνία παρέχοντας όλο το φάσμα των υπηρεσιών ενός γενικού νοσοκομείου. Η δυναμικότητά του θα ήταν 210 κλίνες και προβλεπόταν η τοποθέτηση υπερσύγχρονου ιατρικού εξοπλισμού που θα έδινε νέες δυνατότητες για τους ογκολογικούς ασθενείς. Παράλληλα, το επιστημονικό επιτελείο του βρισκόταν ήδη σε ανοιχτή γραμμή με τα μεγαλύτερα ογκολογικά κέντρα στις ΗΠΑ και την Ευρώπη, όπως το κορυφαίο στο είδος του M. D. Αndersοn Cancer Center.

Εμπνευστής του φιλόδοξου αυτού σχεδίου ήταν ο μαιευτήρας Νικόλαος Λοΐσιος, τον οποίο πλαισίωνε ομάδα εξειδικευμένων γιατρών από την Ελλάδα και το εξωτερικό, αλλά και σημαντικοί επενδυτές, όπως ο όμιλος Ρέστη και η Attica Ventures.

Τον Απρίλιο του 2007 η εταιρεία Ερασίνειο Ογκολογική Θεραπευτική Κλινική, η οποία είχε συσταθεί έξι χρόνια πριν, τον Οκτώβριο του 2001, συμφώνησε με τις τράπεζες (Εθνική, Πειραιώς, Alpha Bank, Eurobank, Αγροτική και Attica Bank) την έκδοση κοινού ομολογιακού δανείου ύψους 33,5 εκατ. ευρώ. Μετά το έργο ξεκίνησε να κατασκευάζεται φτάνοντας μέχρι τη διαμόρφωση των κτιρίων και την τοποθέτηση μεγάλου μέρους του μηχανολογικού εξοπλισμού.

Το «ναυάγιο» και τα διαδοχικά σφυριά

Η ανάπτυξη του project συνέπεσε με την είσοδο της χώρας στην οικονομική κρίση, γεγονός που έφερε διακοπή της χρηματοδότησης και πάγωμα των εργασιών. Έτσι, αντί το Ερασίνειο να ανοίξει τις πύλες του το 2010, όπως προέβλεπε το χρονοδιάγραμμα, οδηγήθηκε σε ένα ηχηρό ναυάγιο.

Τον Απρίλιο του 2015 το ομολογιακό δάνειο καταγγέλθηκε από τις τράπεζες και από το 2018 ξεκίνησαν οι προσπάθειες της Eurobank (ως εκπροσώπου των ομολογιούχων) να το πουλήσει μέσω πλειστηριασμού.

Αρχικά ο πήχης του τιμήματος είχε τεθεί στα 31,9 εκατ. ευρώ, καθότι μιλάμε για κτιριακό συγκρότημα εμβαδού 55.000 τ.μ., επί οικοπέδου 51 στρεμμάτων, μαζί με τον υφιστάμενο ηλεκτρομηχανολογικό εξοπλισμό (ανελκυστήρες, κλιματιστικά, λέβητες, μετασχηματιστές μέχρι και κυλιόμενες σκάλες).

Όλες οι προσπάθειες του παρελθόντος, όμως, απέβησαν άκαρπες και από το 2020 άρχισε νέος κύκλος μέσω της πλατφόρμας ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, στην οποία και για καιρό αποτελούσε το ακριβότερο ακίνητο σε επίπεδο τιμής εκκίνησης. Τον Οκτώβριο του 2020 βγήκε στο ηλεκτρονικό σφυρί με την τιμή πρώτης προσφοράς να έχει μειωθεί, με βάση απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, στα 25,7 εκατ. ευρώ, αλλά ο πλειστηριασμός οδηγήθηκε σε αναστολή λόγω των έκτακτων μέτρων κατά της πανδημίας. Το ίδιο συνέβη και τον Δεκέμβριο της ίδιας χρονιάς. Στη συνέχεια, ανέβηκε ξανά στην πλατφόρμα και το σφυρί χτύπησε στις 22 Ιουλίου 2021 και με την ίδια τιμή. Ούτε τότε όμως εκδηλώθηκε το παραμικρό ενδιαφέρον.

Έτσι φτάνουμε στη νέα προσπάθεια εκπλειστηριασμού που έχει προγραμματιστεί για μεθαύριο 25 Μαΐου, με την τιμή πρώτης προσφοράς να έχει μειωθεί περαιτέρω, σύμφωνα με νέα απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, στα 24,4 εκατ. ευρώ.

Στο σφυρί θα βγουν το ακίνητο μαζί με όλα τα «συστατικά και παραρτήματά του» και συγκεκριμένα αγροτεμάχιο, σύμφωνα με νεότερη καταμέτρηση, 50.812,43 τ.μ. το οποίο βρίσκεται στη Δ.Ε. Κρωπίας, στη θέση Λούτσα Κουκέ ή Βούρβατση, που είναι εκτός σχεδίου και εκτός ζώνης πόλεως Κορωπίου, μαζί με το κτιριακό συγκρότημα και τον μερικώς εγκατεστημένο ηλεκτρομηχανολογικός εξοπλισμό.

Το «φιλέτο» της Αθηναϊκής Ριβιέρας

Το δεύτερο και ιδιαίτερα ηχηρό σφυρί που θα χτυπήσει την Τετάρτη αφορά το κτήμα των 20 στρεμμάτων με το ημιτελές συγκρότημα πολυτελών κατοικιών, στο Λαγονήσι, που ανήκε στο χαρτοφυλάκιο της εταιρείας Starlet Κτηματική, συμφερόντων της οικογένειας Τίγκα.

Το ακίνητο αυτό θεωρείτο κάποτε το ακριβότερο προς πώληση στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα, προ οκταετίας και εν μέσω της οικονομικής κρίσης, όταν αναζητείτο μέσω διεθνών μεσιτικών γραφείων ο τυχερός που θα το αποκτούσε, λεγόταν ότι ο πήχης του τιμήματος είχε τεθεί στα 45 εκατ. ευρώ. Μνηστήρας όμως δεν βρέθηκε και έτσι το μοναδικό αυτό ακίνητο έμεινε απούλητο.

Λίγα χρόνια αργότερα, το 2017 έγινε η πρώτη κατάσχεσή του για απαίτηση της Τράπεζας Πειραιώς ύψους 15,37 εκατ. ευρώ. Τον Ιούνιο του 2020 ακολούθησε δεύτερη κατάσχεση για αξίωση της τράπεζας ύψους 10,1 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι το 2008 είχε εγγραφεί προσημείωση υποθήκης κατά της Starlet Κτηματική και υπέρ της Τράπεζας Πειραιώς για ποσό 23.040.000 ευρώ.

Το ηλεκτρονικό σφυρί είχε προγραμματιστεί να χτυπήσει στις 10 Μαρτίου 2021 με τιμή πρώτης προσφοράς 10,5 εκατ. ευρώ και επισπεύδουσα την Τράπεζα Πειραιώς. Ωστόσο, στις 17 Φεβρουαρίου 2021 κατατέθηκε ανακοπή από τη Starlet Κτηματική, με αίτημα διόρθωσης της τιμής. Συγκεκριμένα, η εταιρεία υποστήριζε ότι η αξία του κατασχεθέντος ακινήτου ήταν τουλάχιστον 20 εκατ. ευρώ, επικαλούμενη ως στοιχεία σύγκρισης ακόμη και τις υπό κατασκευή βίλες του Αστέρα Βουλιαγμένης.

Σύμφωνα με τη δικαστική απόφαση, «από την παράθεση των συγκριτικών στοιχείων προκύπτει ότι μεταξύ αυτών έχει περιληφθεί και ακίνητο που βρίσκεται εντός του ξενοδοχειακού συγκροτήματος Four Seasons στον Αστέρα Βουλιαγμένης, ήτοι σε διαφορετικό σημείο από αυτό που βρίσκεται το κρινόμενο και διαφορετικών προδιαγραφών και ως εκ τούτου δεν μπορεί να αποτελέσει συγκριτικό στοιχείο, ενώ οι λοιπές τιμές εξικνούμενες σε ποσά της τάξεως των 21.500 ευρώ ανά τ.μ., περίπου, δεν πιθανολογείται ότι αντικατοπτρίζουν ζητούμενες τιμές πώλησης, ούτε πιθανολογήθηκε η πραγματοποίηση δικαιοπραξίας με τις τιμές αυτές, καθώς αναφέρονται σε εξειδικευμένα πολυτελή και υπερπολυτελή ακίνητα που βρίσκονται στο συγκρότημα του Αστέρα, στο Μεγάλο Καβούρι Βουλιαγμένης, στη Σαρωνίδα, όπου επικρατούν άλλες τιμές».

Τελικά, στις 2 Μαρτίου 2021, το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών έκανε εν μέρει δεκτή την ανακοπή και διέταξε την αύξηση της τιμής πρώτης προσφοράς στα 14,65 εκατ. ευρώ. Το δικαστήριο συνεκτίμησε διάφορα στοιχεία και δεδομένα, όπως ότι «βρίσκεται σημαντικά υψηλότερα σε υψόμετρο σε σχέση με τη θάλασσα, με αποτέλεσμα να μην υφίσταται άμεση πρόσβαση σε αυτή, έχοντας όμως ανεμπόδιστη θέα», καθώς και το γεγονός ότι είναι άρτιο κατά παρέκκλιση και οικοδομήσιμο, καθώς πλέον οι όροι δόμησης της περιοχής μεταβλήθηκαν και σήμερα επιτρέπονται μόνο χρήσεις προς εγκαταστάσεις λουομένων και εξυπηρέτησης του ναυταθλητισμού. Επομένως, το ακίνητο, λόγω προγενέστερης αδειοδότησης, «έχει επ’ αόριστον δυνατότητα αποπεράτωσης».

Ο νέος πλειστηριασμός με την αυξημένη τιμή εκκίνησης στα 14,65 εκατ. ευρώ προγραμματίστηκε για τις 23 Ιουλίου 2021. Ωστόσο, λίγες ημέρες πριν πέρασε σε κατάσταση αναστολής. Στις 28 Μαρτίου 2022 αναρτήθηκε ξανά στην πλατφόρμα ηλεκτρονικών πλειστηριασμών με προγραμματισμό για την Τετάρτη 25 Μαΐου και με την ίδια τιμή πρώτης προσφοράς (14,65 εκατ. ευρώ).

Τι βγαίνει στο σφυρί

Με βάση την κατασχετήρια έκθεση, πρόκειται για ένα οικόπεδο (πρώην αγροτεμάχιο) άρτιο και οικοδομήσιμο -έκτασης 20 στρεμμάτων (19.756,50 τ.μ.)- στο Λαγονήσι, λίγο πριν το συγκρότημα Grand Resort Lagonissi, που βρίσκεται στην άκρη μιας μικρής χερσονήσου, εξασφαλίζοντας ανεμπόδιστη θέα προς το απέραντο γαλάζιο του Σαρωνικού. Το ακίνητο αποκτήθηκε από τη Starlet Κτηματική το 2003 λίγο μετά τη σύστασή της.

Μέσα στο κτήμα υπάρχει ημιτελές συγκρότημα πολυτελών κατοικιών που άρχισε να χτίζεται το 1995, συνολικής επιφάνειας 2.093,50 τ.μ.

Ειδικότερα το πρώτο κτίριο αποτελείται από υπόγειο, επιφάνειας 115,21τ.μ. και ισόγειο 150,00 τ.μ., με καθιστικό με τζάκι, χώρο τραπεζαρίας, κουζίνα, WC ξένων, κλίμακα καθόδου στα υπνοδωμάτια, κλίμακα καθόδου προς το υπόγειο, ένα υπνοδωμάτιο master με en-suite λουτρό και γκαρνταρόμπα και ένα επιπλέον υπνοδωμάτιο με en-suite λουτρό.

Το δεύτερο κτίριο αποτελείται από ισόγειο όροφο 912,00 τ.μ. και υπόγειο 331,50 τ.μ., που περιλαμβάνουν:

■ δυτικό διαμέρισμα 168,75τ.μ. με χώρο εισόδου, καθιστικό με τζάκι και τραπεζαρία, κουζίνα, δωμάτιο υπηρεσίας, διάδρομο, WC ξένων, ένα υπνοδωμάτιο master με en-suite λουτρό, ένα επιπλέον υπνοδωμάτιο και ένα επιπλέον λουτρό,

■ ανατολικό διαμέρισμα 162,75τ.μ. με χώρο εισόδου, καθιστικό με τζάκι και τραπεζαρία ως ενιαίο χώρο, κουζίνα, δωμάτιο υπηρεσίας, διάδρομο, WC ξένων, ένα υπνοδωμάτιο master με en-suite λουτρό, ένα επιπλέον υπνοδωμάτιο και ένα επιπλέον λουτρό,

■ νοτιοδυτικό διαμέρισμα 173,15τ.μ. με χώρο εισόδου, καθιστικό με τζάκι και τραπεζαρία ως ενιαίο χώρο, κουζίνα, δωμάτιο υπηρεσίας, διάδρομο, WC ξένων, δύο υπνοδωμάτια με en-suite λουτρά, το ένα εκ των οποίων περιλαμβάνει και γκαρνταρόμπα,

■ νοτιοανατολικό διαμέρισμα 167,50τ.μ. με χώρο εισόδου, καθιστικό με τζάκι και τραπεζαρία, κουζίνα, δωμάτιο υπηρεσίας, διάδρομο, WC ξένων, ένα υπνοδωμάτιο master με en-suite λουτρό, ένα επιπλέον υπνοδωμάτιο και ένα επιπλέον λουτρό,

■ βορειοδυτική μεζονέτα 173,99 τ.μ., με δύο υπνοδωμάτια με en-suite λουτρά, καθιστικό με τζάκι και τραπεζαρία, κουζίνα και ένα master υπνοδωμάτιο με en-suite λουτρό, WC ξένων, δωμάτιο υπηρεσίας,

■ βορειοανατολική μεζονέτα 173,99 τ.μ., με αντίστοιχες υποδομές.

Το τρίτο κτίριο αποτελείται από ισόγειο όροφο 650,10 τ.μ. (με υπόγειο 92,00 τ.μ. που περιλαμβάνει λεβητοστάσιο, τρεις αποθήκες, διάδρομο, τέσσερα WC και ένα αίθριο) και ισόγειο 686,16 τ.μ. με χώρο εισόδου, καθιστικό, τραπεζαρία, κουζίνα, αποθήκες, WC ξένων, τρία υπνοδωμάτια, το ένα εκ των οποίων master με en-suite λουτρό και γκαρνταρόμπα, και ένα επιπλέον λουτρό.

Το δεύτερο και το τρίτο κτίριο είναι σχεδόν ενιαία, ενώ το πρώτο βρίσκεται στο βορειοδυτικό τμήμα του οικοπέδου. Ακόμη, αποπερατωμένο είναι μόνο ένα τμήμα του τρίτου κτιρίου και τα υπόλοιπα βρίσκονται, σύμφωνα με την έκθεση, σε ημιτελή κατάσταση και συγκεκριμένα στο στάδιο των επιχρισμάτων.

Κατά την εξωτερική αυτοψία διαπιστώθηκε ότι «φέρουν αρκετές σημαντικές φθορές και χρήζουν ανακαίνισης».

Επίσης, ο περιβάλλων χώρος είναι αδιαμόρφωτος, ενώ το οικόπεδο «φέρει περίφραξη στην πρόσοψή του, από μάντρα από μπετόν και συρματόπλεγμα που στο μεγαλύτερο μέρος του είναι κατεστραμμένο».

Μένει να φανεί εάν αυτή τη φορά για αυτούς τους δύο πλειστηριασμούς, όπου η συνολική τιμή εκκίνησης φτάνει τα 39.050.000 ευρώ θα υπάρξουν ενδιαφερόμενοι

Σταύρος Γριμάνης

 

Πηγή:newmoney.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text