Αρχική | Οικονομία | Ευρωπαϊκή Οικονομία | Λαγκάρντ: Η ΕΚΤ πιθανότατα θα βγει από τα αρνητικά επιτόκια έως το τέλος Σεπτεμβρίου

Λαγκάρντ: Η ΕΚΤ πιθανότατα θα βγει από τα αρνητικά επιτόκια έως το τέλος Σεπτεμβρίου

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Λαγκάρντ: Η ΕΚΤ πιθανότατα θα βγει από τα αρνητικά επιτόκια έως το τέλος Σεπτεμβρίου

Η ώρα της αύξησης των επιτοκίων έφτασε, ύστερα από μια προετοιμασία της αγοράς και προσεκτικής προσαρμογής της νομισματικής πολιτικής επί έξι μήνες. Το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων APP θα λήξει στις αρχές του γ’ τριμήνου που σημαίνει ότι αύξηση των επιτοκίων τον Ιούλιο είναι πλέον πιθανή, οδηγώντας τα επιτόκια της ΕΚΤ στη θετική περιοχή μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου.

Αυτό αναφέρει σε άρθρο της η πρόεδρος της ΕΚΤ κ. Κριστίν Λαγκάρντ που δημοσιεύτηκε σήμερα στην ιστοσελίδα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, σημειώνοντας ότι οι επόμενες κινήσεις και η ταχύτητα των αυξήσεων επιτοκίων θα εξαρτηθούν από τις προβλέψεις για συγκράτηση του πληθωρισμού στο 2% μεσοπρόθεσμα.

Η κυρία Λαγκάρντ εξηγεί στο άρθρο της ότι η εξέλιξη αυτή δεν αποτελεί μια ξαφνική απόφαση ή απότομη στροφή της νομισματικής πολιτικής. Η προσεκτική ανάλυση των δεδομένων με το άνοιγμα των αγορών από την πανδημία αποκάλυψε σειρά παραγόντων που έπρεπε να ληφθούν υπόψη. Έτσι, ξεκίνησε η προαναγγελία για τερματισμό του έκτακτου προγράμματος αγοράς ομολόγων PEPP στο α’ τρίμηνο του 2022, όπως κι έγινε. Στη συνέχεια, αποφασίστηκε η λήξη του προγράμματος του προγράμματος αγοράς ομολόγων APP, το οποίο θα συμβεί στην αρχή του γ’ τριμήνου. Παράλληλα, η ΕΚΤ ανακοίνωσε ότι η αύξηση επιτοκίων θα έρθει μετά τη λήξη του APP. Και αυτό θα κάνει.

Όσον αφορά στα δομικά προβλήματα και την περίπλοκη μακροοικονομική κατάσταση που είχε να αντιμετωπίσει η νομισματική πολιτική, η κυρία Λαγκάρντ αναφέρει ότι το άνοιγμα των αγορών από την πανδημία δεν επέστρεψε την οικονομία στην πραγματικότητα προ της πανδημίας. Η αργή επαναφορά της ευρωπαϊκής οικονομίας από την χρηματοπιστωτική κρίση της προηγούμενης δεκαετίας δημιούργησαν σημαντικά κενά στη ζήτηση, ενώ δομικές αλλαγές, όπως η παγκοσμιοποίηση και η ψηφιοποίηση, επηρέαζαν τον πληθωρισμό και την αύξηση των μισθών. Η αποκατάσταση της κρίσης απαιτούσε αρνητικά επιτόκια για να στηριχθεί η ανάπτυξη και χαμηλές μισθολογικές αυξήσεις γύρω στο 1,25%.

Η πανδημία και μια σειρά άλλων ταυτόχρονων εξελίξεων άλλαξαν τα δεδομένα, καθώς τρία σοκ οδήγησαν τον πληθωρισμό σε επίπεδα ρεκόρ. Οι κρίσεις αυτές περιλαμβάνουν:

Πρώτον, εκτίναξη τιμών ενέργειας και τροφίμων. Ο ΟΠΕΚ δεν κατάφερε να πετύχει τους στόχους παραγωγής, με αποτέλεσμα να αυξηθούν οι τιμές φυσικού αερίου, μια τάση που επιδεινώθηκε από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Ο συνδυασμός αυτός εκτίναξε τις τιμές ενέργειας και τροφίμων σε επίπεδα υψηλότερα από την ενεργειακή κρίση της δεκαετίας του 1970.

Δεύτερον, η νομισματική πολιτική είχε να αντιμετωπίσει προβλήματα τόσο στην πλευρά της ζήτησης όσο και στην πλευρά της προσφοράς βιομηχανικών αγαθών. Η ζήτηση επηρεάστηκε από τη στροφή της κατανάλωσης από τα αγαθά στις υπηρεσίες κατά την πανδημία. Με το άνοιγμα των αγορών έγινε απότομη αλλαγή από τις υπηρεσίες στα αγαθά που δεν μπορούσε να υποστηρίξει η παραγωγή ύστερα από τα lockdown και τα προβλήματα στις εφοδιαστικές αλυσίδες. Το περιβάλλον έγινε πιο δύσκολο με τις πολιτική των νέων lockdown στην Κίνα.

Τρίτον, η αύξηση της κατανάλωσης υπηρεσιών μετά την πανδημία, ειδικά στον κλάδο του τουρισμού, δημιούργησαν τεράστιες ανάγκες εύρεσης προσωπικού σε σύντομο χρονικό διάστημα. Η ζήτηση αυτή δημιούργησε νέες πληθωριστικές πιέσεις στον τομέα υπηρεσιών που δεν σχετίζονταν με την ενέργεια και τα τρόφιμα.

Όλα αυτά οδήγησαν τον δομικό πληθωρισμό τον Απρίλιο στο 3,5%, με το 75% των αγαθών που συνθέτουν τον πληθωρισμό να διαμορφώνουν τον δείκτη τιμών άνω του 2%.

Συνεπώς, αναφέρει η κυρία Λαγκάρντ, ήρθε η ώρα για την αύξηση επιτοκίων, για την οποία είχε προετοιμάσει η ΕΚΤ τις αγορές, κάτι που φαίνεται από την άνοδο των αποδόσεων. Δηλαδή, οι επενδυτές και οι οικονομίες έχουν λάβει το μήνυμα και ήδη του έχουν τιμολογήσει.

Η αύξηση των επιτοκίων πλέον είναι εδώ και η ταχύτητα της αύξησης θα εξαρτάται από το μακροοικονομικό περιβάλλον, ώστε η ΕΚΤ να πετύχει πληθωρισμό 2%. Αυτός είναι ο στόχος της ΕΚΤ, επαναλαμβάνει η κυρία Λαγκάρντ, και αυτό θα κάνει. Ωστόσο, σε ένα τόσο περίπλοκο και δύσκολο μακροοικονομικό περιβάλλον, η νομισματική πολιτική θα πρέπει να είναι ευέλικτη, να έχει προληπτικό χαρακτήρα ειδικά σε περιόδους αβεβαιότητας και να στοχεύει στη βελτιστοποίηση.

Λεωνίδας Στεργίου

 

Πηγή:capital.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text