Αρχική | ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ | Διαβάσαμε | Διαβάσαμε - Δευτέρα 23 Μαΐου 2022

Διαβάσαμε - Δευτέρα 23 Μαΐου 2022

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Διαβάσαμε - Δευτέρα 23 Μαΐου 2022

Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία, το ταξιδιωτικό ισοζύγιο το Μάρτιο του 2022 εμφάνισε πλεόνασμα 77,0 εκατ. ευρώ, έναντι πλεονάσματος 8,3 εκατ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα του 2021. Ειδικότερα, αύξηση κατά 404,3% κατέγραψαν το Μάρτιο του 2022 οι ταξιδιωτικές εισπράξεις, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 196,7 εκατ. ευρώ, έναντι 39,0 εκατ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα του 2021, ενώ αύξηση κατά 289,1% παρατηρήθηκε και στις ταξιδιωτικές πληρωμές (Μάρτιος 2022: 119,7 εκατ. ευρώ, Μάρτιος 2021: 30,8 εκατ. ευρώ). Η αύξηση των ταξιδιωτικών εισπράξεων οφείλεται στην άνοδο της εισερχόμενης ταξιδιωτικής κίνησης κατά 318,9%, καθώς και της μέσης δαπάνης ανά ταξίδι κατά 17,4%. Οι καθαρές εισπράξεις από την παροχή ταξιδιωτικών υπηρεσιών αντιστάθμισαν κατά 3,0% το έλλειμμα του ισοζυγίου αγαθών και συνέβαλαν κατά 18,1% στο σύνολο των καθαρών εισπράξεων από υπηρεσίες.(εδώ)

 

«Μονοπάτι» για παροχές και νέα έκτακτα μέτρα στήριξης κατά της ακρίβειας και της ενεργειακής κρίσης αναζητεί η κυβέρνηση. Από το Eurogroup και την Σύνοδο Κορυφής για την κρίσης στην Ουκρανία, μέχρι τα μέσα Ιουνίου και τα τελευταία βήματα για έξοδο της Ελλάδας από την ενισχυμένη εποπτεία, η κυβέρνηση θέλει να διανοίγει συνεχώς χώρο για να ανακοινώσει ένα νέο ενεργειακό πακέτο για νοικοκυριά και επιχειρήσεις.(εδώ)

 

Σημειώστε δύο ημερομηνίες: 8 Ιουλίου και 16 Σεπτεμβρίου. Τις ημερομηνίες αυτές οι οίκοι Fitch και Moody’ s, αντίστοιχα, έχουν προγραμματίσει τις επόμενες αξιολογήσεις του ελληνικού αξιόχρεου και αναμένεται να προχωρήσουν στην αναβάθμιση της Ελλάδας σε ΒΒ+ η πρώτη και Βα2 η δεύτερη. Εναλλακτικά, η αναβάθμιση από τη Fitch θα έρθει στις 7 Οκτωβρίου που είναι η τελευταία αξιολόγηση του οίκου για φέτος (είναι ο μόνος από τους τέσσερις μεγάλους με τρεις προγραμματισμένες αξιολογήσεις της Ελλάδας μέσα στο χρόνο).(εδώ)

 

Με το συνολικό ποσό των 47,656 εκατ. ευρώ θα ενισχυθούν 3.220 νέες επιχειρήσεις που έχουν δημιουργηθεί από την 1η Ιανουαρίου του 2022 και μετά, από πρώην άνεργους ηλικίας 30-45 ετών. Σχετική δράση “τρέχει” από τα μέσα Μαΐου από το ΕΣΠΑ η οποία θα παραμείνει ανοικτή για αιτήσεις έως τις 30 Ιουνίου. Συγκεκριμένα στο πλαίσιο της δράσης θα ενισχυθούν 3.000 νέες επιχειρήσεις στις Λιγότερο Ανεπτυγμένες Περιφέρειες (ΛΑΠ) της χώρας καθώς και 220 νέες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας.(εδώ)

 

Καθώς η φετινή τουριστική σεζόν έχει ήδη αρχίσει, καθημερινά πληθαίνουν τα αισιόδοξα μηνύματα διαφόρων φορέων του κλάδου, σχετικά με την πορεία του ελληνικού τουρισμού. Μόλις πριν λίγες ημέρες ο CEO της Thomas Cook Europe, Alan French είχε αναφέρει με δηλώσεις του στο Liberal ότι είναι εφικτός ο στόχος για τον ελληνικό τουρισμό του 2022 να φθάσει στα νούμερα του 2019, της προ πανδημίας εποχής, τονίζοντας πως οι κρατήσεις σε πολλούς ελληνικούς τουριστικούς προορισμούς παρουσιάζουν σημαντική αύξηση, καθώς η Ελλάδα είναι «ο best selling προορισμός για τους πελάτες της εταιρείας». Ο ίδιος προσθέτει ότι «η Ελλάδα αποτελεί αυτή τη στιγμή τον προορισμό με τις μεγαλύτερες πωλήσεις και το 30% των κρατήσεών μας είναι για αυτήν».(εδώ)

 

Ισχυρή ζήτηση από εγχώριες μικρομεσαίες επιχειρήσεις που επιθυμούν να δανειστούν κεφάλαια αντιμετωπίζει η CNL Capital, παρά το κλίμα προκλήσεων και αβεβαιότητας που παρατηρείται στο ευρύτερο οικονομικό περιβάλλον. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της εισηγμένης Παναγιώτη Λέκκα, η CNL Capital από το δεύτερο περυσινό εξάμηνο έχει προχωρήσει σε σειρά νέων επενδύσεων (δανειοδοτήσεις άλλων εταιρειών μέσω ομολογιακών δανείων) σε εγχώριες μικρομεσαίες επιχειρήσεις με αποτέλεσμα στο τέλος του 2021 να έχει διαθέσει ολόκληρο σχεδόν το ποσό των διαθεσίμων της και κατά το πρώτο φετινό τετράμηνο να έχει ολοκληρώσει ακόμη έξι νέα deals, δανείζοντας 2,6 εκατ. ευρώ, με μέσο σταθμισμένο επιτόκιο 8,8%.(εδώ)

 

Η LAMDA DEVELOPMENT S.A. («Εταιρεία»), σύμφωνα με τον Κανονισμό 596/2014/ΕΕ και τον Κανονισμό του Χρηματιστηρίου Αθηνών, έκαστος όπως ισχύει, ενημερώνει το επενδυτικό κοινό ότι την 20.05.2022 υπέγραψε συμφωνία για την εξαγορά του μειοψηφικού ποσοστού (31,7%) στη θυγατρική της LAMDA MALLS Α.Ε., το οποίο κατέχει η εταιρεία Wert Blue SarL, 100% θυγατρική της Värde Partners, έναντι τιμήματος €109εκ σε μετρητά. Η συναλλαγή αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του Γ’ Τριμήνου 2022, με την ολοκλήρωση των συμβατικών προϋποθέσεων που αφορούν κυρίως τις εγκρίσεις των τραπεζικών ιδρυμάτων.(εδώ)

 

Στην ΕΛ.ΠΕ. μεταβιβάζεται η διαχείριση και το ποσοστό της TotalEnergies στην κοινοπραξία για έρευνα και παραγωγή υδρογονανθράκων της Κρήτης. Οι σχετικές διαδικασίες βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη και αναμένεται το όλο θέμα να έχει ολοκληρωθεί ως τα τέλη Μαΐου. To Euro2day.gr απηύθυνε σχετικό ερώτημα στην ΕΛ.ΠΕ. για τις εξελίξεις αυτές. Αρμόδιες πηγές του ομίλου δεν επιβεβαίωσαν, αλλά ούτε και διέψευσαν, τις σχετικές πληροφορίες. Στο μεταξύ, επί του παρόντος, δεν έχει ανοίξει ακόμη τα χαρτιά του ο τρίτος εταίρος του σχήματος, η ExxonMobil, με τις πληροφορίες να επιμένουν, ωστόσο, ότι κι αυτή θα ακολουθήσει τον ίδιο δρόμο με την TotalEnergies.(εδώ)

 

Η PREMIA Properties συνέχισε κατά το πρώτο τρίμηνο του 2022 την οργανική της ανάπτυξη εξασφαλίζοντας παράλληλα σημαντικά κεφάλαια για τη χρηματοδότηση του επενδυτικού της προγράμματος μέσω της επιτυχούς έκδοσης Κοινού Ομολογιακού Δανείου (ΚΟΔ) ύψους € 100 εκ. τον Ιανουάριο 2022. Τα έσοδα του Ομίλου διαμορφώθηκαν σε €3,2 εκ., διπλασιασμένα σε σχέση με την

αντίστοιχη περίοδο 2021.Τα λειτουργικά κέρδη προ φόρων τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) του Ομίλου ανήλθαν σε € 2,9 εκ. ενώ τα Προσαρμοσμένα EBITDA (Adjusted EBITDA) διαμορφώθηκαν σε € 1,6 εκ., έναντι € 0,6 εκ. και € 0,6 εκ. την αντίστοιχη περίοδο 2021. Τα ενοποιημένα κέρδη προ φόρων ανήλθαν σε € 1,8 εκ., έναντι € 0,2 εκ.(εδώ)

 

Πακέτο ακινήτων ύψους 100 εκατ. ευρώ περίπου δρομολογεί προς πώληση η Εθνική Τράπεζα, στο πλαίσιο της αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του ομίλου που αριθμεί πάνω από 4.000 ακίνητα. Σύμβουλος έχει οριστεί η Deloitte και στόχος είναι η διαδικασία να ανοίξει το γ’ τρίμηνο του έτους και να ολοκληρωθεί στις αρχές του επόμενου έτους. Το χαρτοφυλάκιο αποτελείται από οικιστικά και εμπορικά ακίνητα και με βάση όσα αναφέρονται στην ετήσια οικονομική έκθεση περιλαμβάνει την πλειοψηφία των 360 ακινήτων του ιστορικού χαρτοφυλακίου της τράπεζας αξίας 110 εκατ. ευρώ περίπου, τα οποία έχουν ενταχθεί στο χαρτοφυλάκιο REO με στόχο την αποεπένδυση.(εδώ)

 

Νέα κόκκινα δάνεια ύψους 5 δισ. ευρώ περίπου προέκυψαν το 2021, εντείνοντας την ανησυχία της ΤτΕ για τη δημιουργία μιας νέας γενιάς κόκκινων δανείων μετά και το ξέσπασμα της γεωπολιτικής και ενεργειακής κρίσης στις αρχές του 2022. Μιλώντας στο NPL Summit που διοργάνωσε η ethosEvents, η υποδιοικήτρια της ΤτΕ Χριστίνα Παπακωνσταντίνου σημείωσε ότι οι πρώτες ενδείξεις δείχνουν ότι «έχουμε νέες ροές μη εξυπηρετούμενων δανείων (ΜΕΔ) και αύξηση των ρυθμισμένων δανείων», κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου ενόψει της οριστικής απόσυρσης εντός του 2022 των μέτρων στήριξης των δανειοληπτών που είχαν ληφθεί για την προστασία από την πανδημία. Οπως δήλωσε, «η επίπτωση αυτή δεν μπορεί να εκτιμηθεί με ακρίβεια, αποτελεί όμως μια βάσιμη πηγή ανησυχίας, ειδικά αν η γεωπολιτική κρίση διατηρηθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα ή κλιμακωθεί περαιτέρω», και για αυτό, συμπλήρωσε, «δεν επιτρέπεται εφησυχασμός».(εδώ)

 

Για την Ελλάδα οι εκτιμήσεις για το πρώτο τρίμηνο του 2022 κάνουν λόγο για ρυθμό μεγέθυνσης της τάξης του 3% (ενώ η εκτίμηση ήταν για 2,8% το Μάρτιο), για το δεύτερο τρίμηνο του 2022 κάνουν λόγο για ρυθμό μεγέθυνσης της τάξης του 2,3% (ενώ η εκτίμηση ήταν για 0,9% το Μάρτιο), για το τρίτο τρίμηνο του 2022 κάνουν λόγο για ρυθμό μεγέθυνσης της τάξης του 2,3% (ενώ η εκτίμηση ήταν για -0,2% το Μάρτιο) και για το τέταρτο τρίμηνο του 2022 κάνουν λόγο για ρυθμό μεγέθυνσης της τάξης του 3,7% (ενώ η εκτίμηση ήταν για 1% το Μάρτιο). Αντίστοιχα, για την Ευρωζώνη για το πρώτο τρίμηνο ο ρυθμό μεγέθυνσης του ΑΕΠ αναμένεται να είναι της τάξης του 5% (από 4,8% το Μάρτιο) και 3,1%, 1,3% και 1,7% για τα επόμενα τρίμηνα του 2022 αντίστοιχα (από 2%, -1,1% και -1,5% αντίστοιχα το Μάρτιο).(εδώ)

 

Με τον πόλεμο στην Ουκρανία να βρίσκεται σε εξέλιξη για τρίτο μήνα, και χωρίς καμία ορατότητα για το πότε θα ολοκληρωθεί και ποια θα είναι η επόμενη ημέρα για την Ευρώπη, οι εκτιμήσεις ή πιο σωστά οι προσδοκίες περί σχετικά γρήγορου τερματισμού των συγκρούσεων και σταδιακής εκτόνωσης της κρίσης ξεφτίζουν. Με τις σχέσεις Δύσης – Ρωσίας να βρίσκονται στο ναδίρ, η κατάσταση διαγράφεται ζοφερή για τους επόμενους μήνες: αν συνεχιστεί ο πόλεμος, από το φθινόπωρο η ενεργειακή κρίση θα επιδεινωθεί και θα τεθεί θέμα ενεργειακής επάρκειας και αρκετές μεγάλες Ευρωπαϊκές οικονομίες θα διολισθήσουν σε ύφεση.(εδώ)

 

Η ώρα της αύξησης των επιτοκίων έφτασε, ύστερα από μια προετοιμασία της αγοράς και προσεκτικής προσαρμογής της νομισματικής πολιτικής επί έξι μήνες. Το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων APP θα λήξει στις αρχές του γ’ τριμήνου που σημαίνει ότι αύξηση των επιτοκίων τον Ιούλιο είναι πλέον πιθανή, οδηγώντας τα επιτόκια της ΕΚΤ στη θετική περιοχή μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου. Αυτό αναφέρει σε άρθρο της η πρόεδρος της ΕΚΤ κ. Κριστίν Λαγκάρντ που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, σημειώνοντας ότι οι επόμενες κινήσεις και η ταχύτητα των αυξήσεων επιτοκίων θα εξαρτηθούν από τις προβλέψεις για συγκράτηση του πληθωρισμού στο 2% μεσοπρόθεσμα.(εδώ)


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text