Αρχική | Χρηματιστήριο | Διεθνείς Αγορές | Bloomberg: Πόσο χαμηλότερα θα κατρακυλήσουν οι μετοχές το 2022;

Bloomberg: Πόσο χαμηλότερα θα κατρακυλήσουν οι μετοχές το 2022;

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Του Jonathan Levin

Τα εταιρικά κέρδη υποτίθεται ότι θα έσωζαν τη χρηματιστηριακή αγορά των ΗΠΑ, μπορεί όμως κάλλιστα να αποδειχθούν το όχημα της πτώσης της.

Στο τελευταίο παράδειγμα προβληματικής εταιρικής απόδοσης, ο κολοσσός εξοπλισμού δικτύωσης Cisco Systems ανακοίνωσε στους επενδυτές την περασμένη Τετάρτη ότι οι διαταραχές στην προσφορά αποκλείουν κάθε αύξηση πωλήσεων για το τρέχον τρίμηνο, προσθέτοντας ακόμη μία στη σειρά αρνητικών αναθεωρήσεων προοπτικών την ίδια εβδομάδα από τους μεγάλους "παίκτες" των λιανικών πωλήσεων Walmart και Target.

Ακολούθησε λουτρό αίματος στις μετοχές, η αγορά σε όλο το εύρος της δέχτηκε "επίθεση" πωλητών και οι αναλυτές άρχισαν να μειώνουν τις εκτιμήσεις τους για το πού θα μπορούσαν να κλείσουν οι τιμές των μετοχών στο τέλος της χρονιάς.

Αναθεωρήσεις

Ούτε λίγο ούτε πολύ 162 εταιρείες του S&P 500 έλαβαν μειώσεις τιμών-στόχων την Πέμπτη από τους αναλυτές, σε σύγκριση με μόλις 62 που έλαβαν αύξηση, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg.

Η διαφορά σηματοδότησε μια από τις πιο έντονες αλλαγές στο κλίμα μεταξύ των αναλυτών στα 11 χρόνια που τηρούνται στοιχεία.

Πόσο χαμηλότερα θα κατρακυλήσουν οι μετοχές το 2022;

Για μήνες, οι αισιόδοξοι της αγοράς πείθουν τον εαυτό τους ότι τα κέρδη θα στηρίξουν τη χρηματιστηριακή αγορά έναντι του υψηλότερου πληθωρισμού των τελευταίων 40 ετών και των αυξανόμενων επιτοκίων.

Κατά την άποψή τους, η ανθεκτικότητα της ζήτησης των καταναλωτών θα διατηρούσε τις πωλήσεις ισχυρές, ωστόσο λίγοι πόνταραν ότι θα συνεχίζονταν τα επίμονα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα, τα οποία μπορεί να οδηγούν σε άδεια ράφια τον ένα μήνα και σε υπερβολικές ποσότητες αποθεμάτων τον επόμενο.

Πλέον, οι αναλυτές επανεξετάζουν αυτές τις υποθέσεις, πιθανότατα όμως μόλις που ξεκινούν στα σοβαρά να το πράττουν και δεν έχουν καν αρχίσει να επεξεργάζονται την πιθανότητα μιας πλήρους ύφεσης.

Εάν οι τιμές των μετοχών - σε τελική ανάλυση - αποτυπώνουν τα αναμενόμενα κέρδη και τον πολλαπλασιαστή που τους αναλογεί - η αναλογία τιμής προς κέρδη ή P/E - τότε το πρώτο μέρος του 2022 αφορούσε κυρίως την P, ενώ το υπόλοιπο θα επικεντρωθεί στα E.

fsdgdgdfgdfg

Προσαρμογή

Σαφώς, οι προσδοκίες για τα κέρδη εξακολουθούν να έχουν πολλά περιθώρια προσαρμογής προς τα κάτω. Οι εκτιμήσεις περί των κερδών των εταιρειών του S&P 500 που συνέταξε το Bloomberg εξακολουθούν να υποδηλώνουν αύξηση προσαρμοσμένων κερδών 10,1% το 2022, σε περίπου 227 δολάρια ανά μετοχή. Ακόμη και αν εξαιρεθούν οι μετοχές του ενεργειακού κλάδου, οι οποίες επωφελούνται από την αύξηση των τιμών του πετρελαίου, οι προβλέψεις υποδηλώνουν άνοδο 5,7%.

Όπως έγραψε την Πέμπτη ο συνιδρυτής της DataTrek Research, Nicholas Colas, μεγάλο μέρος αυτής της αναμενόμενης αύξησης των κερδών ανά μετοχή (EPS) φορτώνεται στο υπόλοιπο μέρος του έτους. Οι επενδυτές πιθανόν να αισθάνονται την αδυναμία αυτών των προβλέψεων, κρίνοντας από το selloff 4% του S&P 500 την Τετάρτη, το χειρότερο από τον Ιούνιο του 2020, ωστόσο οι αναλυτές δεν έχουν φτάσει ακόμη εκεί.

"Αυτό το αφήγημα καταρρέει", ανέφερε ο Colas την Πέμπτη. "Κάθε κυκλική ύφεση έχει εκείνες τις εμβληματικές ημέρες όπου η αγορά αντιλαμβάνεται πρός τα πού πηγαίνει το πράγμα. Και νομίζω ότι η Τετάρτη ήταν μια από αυτές τις ημέρες".

fgdgdgdgdg

Πόσο χαμηλά θα κατρακυλήσουν λοιπόν οι μετοχές; Ο Colas προτείνει να εξετάσουμε τον "παλιό "Κανόνα του 20" της Wall Street:

Ο οποίος λέει ότι οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό συν τον δείκτη P/E για το σύνολο του S&P ισούνται με 20, με την πάροδο του χρόνου. Οι τρέχουσες προσδοκίες για τον πληθωρισμό σε ορίζοντα 10ετίας είναι 2,7%, οπότε η πλασματική "εύλογη αξία" είναι 17,3.

Συμπτωματικά, αυτό είναι περίπου το πολλαπλάσιο με το οποίο διαπραγματεύεται η αγορά σήμερα. Αν υποθέσουμε ότι ο εμπειρικός κανόνας του Colas είναι ορθός και τα κέρδη μειώνονται κατά 5% σε σχέση με τον προηγούμενη ρυθμό τους τα δύο τελευταία τρίμηνα του έτους, αυτό παράγει μια τιμή S&P 500 στις 3.616 μονάδες, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Colas, σε σύγκριση με το κλείσιμο των 3900,79 μονάδων της Πέμπτης. Αντίστοιχα, με πτώση κερδών κατά:

10% = 3.425 μονάδες

15% = 3.235 μονάδες

25% = 2.837 μονάδες

Κίνδυνοι

Σε μια τυπική ύφεση, τα κέρδη μειώνονται κατά 25%, λέει ο Colas, ωστόσο δεν χρειάζεται να φανταστείτε το χειρότερο σενάριο για να δείτε ότι οι μετοχές θα μπορούσαν να κατρακυλήσουν και χαμηλότερα από εδώ που βρίσκονται.

Υπάρχουν πολλοί άλλοι κίνδυνοι, φυσικά, συμπεριλαμβανομένου ενός νέου κύματος της πανδημίας του κορονοϊού, του πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας και της πιθανότητας ο πληθωρισμός να ριζώσει τόσο πολύ που να μην εξαφανιστεί καν σε μια οικονομική ύφεση - το εφιαλτικό σενάριο του στασιμοπληθωρισμού.

Αυτό που είναι ξεκάθαρο είναι ότι τα κέρδη δεν είναι πλέον μια βιώσιμη δικαιολογία για να παραμείνουμε θετικοί ως προς το μέλλον των μετοχών. Χωρίς αυτό το "μαξιλάρι", η αγορά θα μπορούσε να συνεχίσει να κοιτάζει προς τα κάτω για αρκετό καιρό.

 

Πηγή: www.capital.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text