Αρχική | Οικονομία | Ευρωπαϊκή Οικονομία | S&P Global: Συνεχίστηκε η ανάπτυξη στις δυο μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρώπης και τον Μάιο

S&P Global: Συνεχίστηκε η ανάπτυξη στις δυο μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρώπης και τον Μάιο

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
S&P Global: Συνεχίστηκε η ανάπτυξη στις δυο μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρώπης και τον Μάιο

Γερμανία και Γαλλία συνέχισαν να σημειώνουν οικονομική ανάπτυξη τον Μάιο, καθώς επωφελήθηκαν από ένα διατηρήσιμο ριμπάουντ στον κλάδο των υπηρεσιών που αντισταθμίζει τις αρνητικές επιπτώσεις από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Η χαλάρωση των περιορισμών κατά του κορωνοϊού στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρώπης στήριξε την οικονομική δραστηριότητα και στις δύο χώρες, ενώ τα εργοστάσια πλήττονται από τις αυξανόμενες τιμές και τα προβλήματα στις εφοδιαστικές αλυσίδες, σύμφωνα με έρευνες που εκπόνησε η S&P Global.

«Μια μετα-πανδημική ανάκαμψη στις δραστηριότητες των υπηρεσιών συνεχίζει να παρέχει ένα ισχυρό ρεύμα για τη γερμανική οικονομία», αναφέρει ο οικονομολόγος της S&P Global, Φιλ Σμιθ.

Πιο συγκεκριμένα, ο γερμανικός PMI μεταποίησης ενισχύθηκε από τις 54,6 μονάδες στις 54,7 τον Μάιο, ενώ ο PMI υπηρεσιών έπεσε από τις 57,6 στις 56,3 μονάδες. Ο σύνθετος PMI ενισχύθηκε στις 54,6 από 54,3 μονάδες προηγουμένως.

Στη Γαλλία, o PMI μεταποίησης υποχώρησε από τις 55,7 στις 54,5 μονάδες τον Μάιο. Ο υπηρεσιών από τις 58,9 στις 58,4, ενώ ο σύνθετος PMI υποχώρησε από τις 57,6 στις 57,1 μονάδες, παραμένοντας ωστόσο σε περιβάλλον επέκτασης.

Οι προοπτικές παραμένουν πάντως περιορισμένες, «με την αυξημένη αβεβαιότητα, τις έντονα αυξημένες τιμές και τα εφοδιαστικά προβλήματα να αρχίζουν να επηρεάζουν τη ζήτηση και να αποτελούν ρίσκα για τις προοπτικές του τομέα παραγωγής αγαθών συγκεκριμένα».

Το μείγμα των θεμάτων που αντιμετωπίζει η παγκόσμια οικονομία έχει οδηγήσει σε ανησυχίες για την εμφάνιση στασιμοπληθωρισμού, ένα σενάριο που παρουσιάζει ιδιαίτερες προκλήσεις για τους φορείς χάραξης πολιτικής. Τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν σήμερα υποδεικνύουν ότι ο τομέας των υπηρεσιών δίνει ακόμα αρκετή υποστήριξη (στην οικονομία) ώστε να αποφευχθεί αυτό το ενδεχόμενο, προς το παρόν.

Ο ρυθμός ανάπτυξης επιτάχυνε ελαφρώς σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα στη Γερμανία. Μειώθηκε στη Γαλλία, αν και παραμένει σε επίπεδα που υποδηλώνουν επέκταση.

Οι πιέσεις στις τιμές πάντως, παραμένουν ισχυρές, καθώς συνεχίζονται τα υψηλά κόστη σε μεταφορές, ενέργεια και εμπορεύματα, αναφέρει η S&P Global.

 

Πηγή:newmoney.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text