Αρχική | ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ | Διαβάσαμε | Διαβάσαμε - Τρίτη 24 Μαΐου 2022

Διαβάσαμε - Τρίτη 24 Μαΐου 2022

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Διαβάσαμε - Τρίτη 24 Μαΐου 2022

Την παράταση ισχύος της γενικής ρήτρας διαφυγής για το 2023 εισηγήθηκε επισήμως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο πλαίσιο της παρουσίασης του Εαρινού Πακέτου του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου. Η εισήγηση, την οποία θα πρέπει να εγκρίνουν οι υπουργοί Οικονομικών (πιθανότατα τον Ιούνιο), ισχύει για όλα τα κράτη-μέλη, ενώ η Κομισιόν δεν σκοπεύει σε αυτή τη φάση να ενεργοποιήσει τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος για καμία χώρα. (εδώ)

 

Αρκετά νωρίς ξεπέρασε το ένα εκατομμύριο αφίξεων η φετινή τουριστική στην Ελλάδα, επιβεβαιώνοντας ως ένα βαθμό την συγκρατημένη αισιοδοξία των εκπροσώπων του ΣΕΤΕ, μεγάλων tour operators, όπως ο TUI και η Thomas Cook αλλά και εκπροσώπων του ξενοδοχειακού κλάδου. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, ο αριθμός τουριστών που επισκέφθηκαν τη χώρα μας μέσα στο πρώτο τρίμηνο του έτους ήταν 1.073.000, αριθμός αυξημένος κατά 295,8% - δηλαδή τετραπλάσιος, περίπου - σε σχέση με τον αντίστοιχο αριθμό του α΄τριμήνου του 2021 που ήταν 271.000. (εδώ)

 

«Η έγκριση 3 έργων ΣΔΙΤ, λειτουργία & συντήρηση Δικτύου του Μετρό Θεσσαλονίκης, αξιοποίηση ΕΓΛ & ανέγερση & λειτουργία Πρωτοδικείου & Εισαγγελίας Αθηνών, προϋπολογισμού 300 εκατ. Euro επιβεβαιώνει πως με σχέδιο τα ΣΔΙΤ αποτελούν μοχλό ανάπτυξης», επισημαίνει στην ανάρτησή του ο κ. Οικονόμου.Πρόκειται ακριβώς για τρία νέα έργα ΣΔΙΤ τα οποία εγκρίθηκαν τη Δευτέρα 23 Μαϊου από τη Διϋπουργική Επιτροπή ΣΔΙΤ. Όπως τονίζουν πηγές, το έργο «Λειτουργία και συντήρηση του Δικτύου του Μετρό Θεσσαλονίκης με ΣΔΙΤ» αναμένεται να περιορίσει σημαντικά τις κυκλοφοριακές δυσκολίες και να αναβαθμίσει τις υποδομές των δημόσιων μεταφορών της πόλης, μειώνοντας τα επίπεδα ρύπων. (εδώ)

 

Σημαντική ελάφρυνση τόσο στον δείκτη χρέους όσο και στις ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες σε όλα τα σενάρια που εξέτασε, καταγράφει η νέα ανάλυση βιωσιμότητας χρέους που διενήργησε η Κομισιόν. Τα κρίσιμα στοιχεία είναι: α) το χαμηλότερο σημείο εκκίνησης, β) οι υψηλότερες προσδοκίες για τον πληθωρισμό και γ) η νέα δημοσιονομική πορεία με βάση την παραδοχή αμετάβλητης πολιτικής, εξηγεί στην έκθεση για την ενισχυμένη εποπτεία. Η μεθοδολογία που χρησιμοποιείται για την ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους για την Ελλάδα έχει πλέον πλήρως ευθυγραμμιστεί με την ενιαία  προσέγγιση της Επιτροπής που χρησιμοποιείται για όλα τα άλλα κράτη-μέλη και αυτό δημιουργεί επιπρόσθετα κέρδη για τη χώρα. (εδώ)

 

Δημοσίευση των οικονομικών αποτελεσμάτων του πρώτου τρίμηνου 2022 της ElvalHalcor, θυγατρικής της Viohalco, στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Το 2022 ξεκίνησε με ανοδική πορεία, διατηρώντας τη δυναμική που διαμορφώθηκε στο 2021, καθώς η ζήτηση διατηρήθηκε ιδιαίτερα έντονη στους περισσότερους τομείς  και η Εταιρία αξιοποίησε την αυξανόμενη δυναμικότητά της, κυρίως στον κλάδο αλουμινίου. Έτσι, οι ενοποιημένοι όγκοι πωλήσεων σημείωσαν αύξηση κατά 8,7%, οδηγούμενοι κυρίως από τα προϊόντα του κλάδου αλουμινίου κατά 10,9% και τα προϊόντα του κλάδου χαλκού κατά 5,0%. (εδώ)

 

Τον απόλυτο έλεγχο των υφιστάμενων εμπορικών της κέντρων αποκτά η Lamda Development ΛΑΜΔΑ+1,52% με την εξαγορά του 31,7% της Värde Partners στη Lamda Malls, ιδιοκτήτρια των Golden Hall στην Αθήνα και του Med Cosmos στη Θεσσαλονίκη. Η Lamda υπέγραψε στις 20.05.2022 δεσμευτική συμφωνία για την εξαγορά του μειοψηφικού ποσοστού στη θυγατρική της, έναντι τιμήματος 109 εκατ. σε μετρητά. Το ποσό αυτό παραπέμπει σε ένα premium της τάξεως του 8%, σε σχέση με την καθαρή αξία ενεργητικού (net asset value) της Lamda Malls η οποία με βάση τα στοιχεία  τέλος 2021 ήταν 318 εκατ. ευρώ (με το ποσό που αντιστοιχεί στο ποσοστό της Värde στα 101 εκατ.). (εδώ)

 

Το «πράσινο φως» για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, ύψους έως 130 εκατ. ευρώ, έδωσαν οι μέτοχοι της Intralot στην επαναληπτική έκτακτη γενική συνέλευση της εταιρίας που πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 23 Μαΐου. Η γενική συνέλευση, που πραγματοποιήθηκε με ποσοστό απαρτίας 34,04% του καταβεβλημένου μετοχικού κεφαλαίου, παρείχε τις απαιτούμενες εξουσιοδοτήσεις στο ΔΣ, προκειμένου να διενεργήσει όλες τις απαιτούμενες ενέργειες για την υλοποίηση της αύξησης, με ισχύ έξι μηνών από τη λήψη της απόφασης. (εδώ)

 

Ο Όμιλος Εταιριών EPSILON NET, υλοποιώντας με συνέπεια τον επιχειρηματικό του σχεδιασμό, σημείωσε και το 1ο τρίμηνο του 2022, ισχυρή αύξηση στο σύνολο των οικονομικών μεγεθών του, εδραιώνοντας την ηγετική του θέση στον τομέα του Business Software. Τα υψηλά ποσοστά ανόδου των οικονομικών μεγεθών με συνολική αύξηση 75,19% στον Κύκλο Εργασιών, αύξηση 75,48% στα EBITDA και αύξηση 80,26% στα Κέρδη προ φόρων είναι αποτέλεσμα, τόσο της δυναμικής οργανικής ανάπτυξης της EPSILON NET (αύξηση +36%), όσο και της συμβολής των στοχευμένων εξαγορών που υλοποίησε ο Όμιλος το 2020-2021 και συνεχίζει το 2022. (εδώ)

 

Σε τροχιά ανάπτυξης βρίσκεται το τελευταίο διάστημα, το μεγάλο λιμάνι της συμπρωτεύουσας. Ο Οργανισμός Λιμένα Θεσσαλονίκης έρχεται να καρπωθεί την αλλαγή πηδαλίου και πλέον είναι έτοιμος να υλοποιήσει το καινοτόμο σχεδιασμό του για την αναβάθμισή του: ταυτόχρονη εξυπηρέτηση μεγάλων πλοίων συνολικού μήκους 1 χιλιομέτρου, 11 γερανογέφυρες, blockchain, ψηφιακά ραντεβού για τα φορτηγά και "έξυπνα" εμπορευματοκιβώτια είναι μερικά από αυτά. Στην προβλήτα 6 του ΟΛΘ έδεσαν ταυτόχρονα τρία πλοία. Το ένα από τα τρία containers, με μήκος περίπου 400 μέτρων, ανήκει στην κατηγορία των Ultra Large Container Vessels (ULCV), για τα οποία οι παραγγελίες των ναυτιλιακών παγκοσμίως πληθαίνουν τις τελευταίες δύο δεκαετίες στα ναυπηγεία της Ασίας. (εδώ)

 

Τα εύσημα για τη μείωση του δείκτη «κόκκινων» δανείων στο 12,8% το 2021, έναντι 30% το 2020 και 40% το 2019 δίνει η Κομισιόν στις ελληνικές τράπεζες στο πλαίσιο της 14ης Έκθεσης Ενισχυμένης Εποπτείας που έδωσε στη δημοσιότητα. Με στόχο την επίτευξη μονοψήφιων ποσοστών το 2022 για το σύνολο του κλάδου, δρομολογούνται τρεις ακόμη τιτλοποιήσεις, οι οποίες ωστόσο θα έχουν μεγαλύτερο κόστος για τις εμπλεκόμενες τράπεζες. Αυτό οφείλεται, σύμφωνα με την Έκθεση, στην αύξηση του τιμήματος χρήσης της κρατικής εγγύησης (guarantee fees) που οφείλεται στον πόλεμο στην Ουκρανία και την άνοδο των spreads για το ελληνικό χρέος. (εδώ)

 

Γερμανία και Γαλλία συνέχισαν να σημειώνουν οικονομική ανάπτυξη τον Μάιο, καθώς επωφελήθηκαν από ένα διατηρήσιμο ριμπάουντ στον κλάδο των υπηρεσιών που αντισταθμίζει τις αρνητικές επιπτώσεις από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Η χαλάρωση των περιορισμών κατά του κορωνοϊού στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρώπης στήριξε την οικονομική δραστηριότητα και στις δύο χώρες, ενώ τα εργοστάσια πλήττονται από τις αυξανόμενες τιμές και τα προβλήματα στις εφοδιαστικές αλυσίδες, σύμφωνα με έρευνες που εκπόνησε η S&P Global. «Μια μετα-πανδημική ανάκαμψη στις δραστηριότητες των υπηρεσιών συνεχίζει να παρέχει ένα ισχυρό ρεύμα για τη γερμανική οικονομία», αναφέρει ο οικονομολόγος της S&P Global, Φιλ Σμιθ. (εδώ)

 

Ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα αυξήσει τα επιτόκια είναι… δεδομένο, το πότε θα το πράξει παραμένει ανοιχτό. Έπίσης, είναι ξεκάθαρο ότι θα τα αυξήσει το τρίτο τρίμηνο. Αυτό που δεν είναι σαφές είναι αν θα είναι στις αρχές, ή στα τέλη.Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε ότι η ευρωζώνη θα εγκαταλείψει την εποχή των αρνητικών επιτοκίων τους επόμενους μήνες καθώς το νομισματικό μπλοκ έχει φτάσει σε ένα «σημείο καμπής» στη νομισματική πολιτική. (εδώ)

 

«Η παγκόσμια οικονομία αντιμετωπίζει ίσως τη μεγαλύτερη δοκιμασία που έχει γνωρίσει μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο». Η ηχηρή και ανησυχητική αυτή δήλωση ανήκει στην επικεφαλής του ΔΝΤ Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, η οποία μιλώντας από το βήμα του Νταβός προειδοποίησε για τους κινδύνους, τονίζοντας ότι η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία «καταστρέφει ζωές, υπονομεύει και πλήττει την ανάπτυξη και εξωθεί ανοδικά τον πληθωρισμό». Η επικεφαλής του ΔΝΤ κάλεσε τις χώρες ανά τον κόσμο «να μην υποκύψουν στις δυνάμεις του γεωοικονομικού κατακερματισμού που θα κάνουν τον κόσμο μας φτωχότερο και πιο επικίνδυνο». (εδώ)

 

Μια πετρελαϊκή κρίση χτυπά την οικονομία σαν ένα μεγάλο κύμα το οποίο σκάει στην παραλία: ο αντίκτυπος είναι άμεσος και δραματικός, καθώς η κορυφή του κύματος βυθίζεται στην ακτή. Μια κρίση ηλεκτρικής ενέργειας είναι ένα άλλου είδους σοκ: μοιάζει με μια ανερχόμενη παλίρροια, είναι αργή αλλά αδυσώπητη και τότε - έκπληξη! - κατακλύζεσαι. Η συγκεκριμένη διαφορά εξηγεί το γιατί οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής και οι επενδυτές επικεντρώνονται στο πετρέλαιο και τείνουν να αγνοούν την ηλεκτρική ενέργεια. Αυτό είναι μεγάλο λάθος γιατί βρισκόμαστε εν όψει μιας άλλης κρίσης σχετικά με τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος, διόλου διαφορετική με εκείνη που έπληξε την Ευρώπη στα τέλη του περασμένου έτους. (εδώ)

 

Τα εταιρικά κέρδη υποτίθεται ότι θα έσωζαν τη χρηματιστηριακή αγορά των ΗΠΑ, μπορεί όμως κάλλιστα να αποδειχθούν το όχημα της πτώσης της. Στο τελευταίο παράδειγμα προβληματικής εταιρικής απόδοσης, ο κολοσσός εξοπλισμού δικτύωσης Cisco Systems ανακοίνωσε στους επενδυτές ότι οι διαταραχές στην προσφορά αποκλείουν κάθε αύξηση πωλήσεων για το τρέχον τρίμηνο, προσθέτοντας ακόμη μία στη σειρά αρνητικών αναθεωρήσεων προοπτικών από τους μεγάλους "παίκτες" των λιανικών πωλήσεων Walmart και Target. (εδώ)


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text