Αρχική | ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ | ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡA | Η θέση μας για την πορεία των αγορών, μέσα από την οπτική των διαρκώς επιδεινούμενων συνθηκών

Η θέση μας για την πορεία των αγορών, μέσα από την οπτική των διαρκώς επιδεινούμενων συνθηκών

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Η θέση μας για την πορεία των αγορών, μέσα από την οπτική των διαρκώς επιδεινούμενων συνθηκών

Εδώ και αρκετό καιρό, η ελληνική αγορά διανύει μία προβληματική πορεία. Η πορεία αυτή, δεν οφείλεται σε προβλήματα που εμφανίστηκαν σε κάποιο κλάδο, ή σε ένα γενικότερο φόβο απέναντι σε ένα αρνητικό γεγονός, όπως είναι ο πόλεμος στην Ουκρανία. Οφείλεται σε μία σοβαρή “στροφή” των μακροοικονομικών συνθηκών για ένα μεγάλο τμήμα της διεθνούς οικονομίας, λόγω του ανακύψαντος πληθωρισμού.

 

Η θέση μας είναι ότι, το παγκόσμιο χρηματοοικονομικό σύστημα, έχει εισέλθει σε μία πολύ δύσκολη φάση, από την οποία θα βγει δύσκολα, μετά από χρόνο και, βέβαια, δε θα βγει αλώβητο.

Καθώς ο πληθωρισμός θα κινηθεί σε υψηλότερα, από τα αναμενόμενα, επίπεδα και θα παραμείνει ενεργός για περισσότερο, από το αναμενόμενο, διάστημα, τα επιτόκια των κεντρικών τραπεζών θα αναγκαστούν να ακολουθήσουν, η οικονομική ανάπτυξη θα συναντήσει εμπόδια και συνεπώς, οι χρηματιστηριακοί δείκτες θα υποχωρήσουν σε χαμηλότερες τιμές.

 

Με βάση το ρυθμό εξέλιξης του πληθωρισμού, τις σχεδιαζόμενες αυξήσεις επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες, αλλά και τους μηχανισμούς αντίδρασης και προεξόφλησης των αγορών, εκτιμούμε ότι, στην καλύτερη περίπτωση, η πτώση θα φτάσει στα χαμηλότερα σημεία της, σε κάποια στιγμή, μέσα στο επόμενο 6μηνο.

 

Εν τούτοις, εκτιμούμε ότι, ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου της Αθήνας, θα υποχωρήσει αισθητά λιγότερο σε σχέση με άλλους διεθνείς χρηματιστηριακούς δείκτες. Αυτό, το βασίζουμε στην άποψη ότι: α) οι τιμές των ελληνικών μετοχών, δεν είχαν πετύχει αξιόλογα κέρδη κατά τα προηγούμενα χρόνια και β) η πορεία του ελληνικού ΑΕΠ, αναμένεται -τουλάχιστον με βάση τη σημερινή πορεία των πραγμάτων- να είναι ανώτερη από το μέσο όρο του ΑΕΠ των χωρών της Ευρωζώνης, ή άλλων μεγάλων διεθνών οικονομιών. Μέχρι στιγμής, η άποψη αυτή, δείχνει να επιβεβαιώνεται (δείτε τις απώλειες μεγάλων διεθνών δεικτών, από τα υψηλά κλεισίματα της περιόδου - εδώ).

 

Είναι γεγονός -και το έχουμε περιγράψει εκτεταμένα- ότι, ο τρόπος εμφάνισης του πληθωρισμού και η αρχική αντίδραση των αγορών, σήμερα, έχει πολλές ομοιότητες με τα αντίστοιχα γεγονότα του 1973 και του 1974. Δε μπορούμε να γνωρίζουμε αν οι ομοιότητες θα συνεχίσουν να εμφανίζονται. Όμως, μπορούμε να γνωρίζουμε ότι, αυτό που συμβαίνει σήμερα, θα καταγραφεί, όπως καταγράφηκε και η περίπτωση της δεκαετίας του 1970, ως ένα “σοβαρό περιστατικό” στην οικονομική και τη χρηματιστηριακή ιστορία.

 

Καθώς, στην παρούσα περίοδο, ο επενδυτικός κίνδυνος δείχνει αυξημένος, εκτιμούμε ότι, ο συνετός και συντηρητικός επενδυτής, θα πρέπει να απέχει από την επενδυτική (και τη συναλλακτική) δραστηριότητα. Οι αγορές, θα φτάσουν στα χαμηλά τους σημεία, όταν ο πληθωρισμός θα φτάσει στα υψηλά του και όταν θα γίνει γνωστή (ή έστω “γίνει αντιληπτή”) η πορεία των επιτοκίων και η επίδρασή, όλων αυτών, στην εξέλιξη της οικονομικής ανάπτυξης. Απέχουμε ακόμη αρκετά, από τη φάση αυτή. Οι οικονομίες, οι αγορές, κάποια στιγμή, θα ξεπεράσουν τη φάση του πληθωρισμού. Το ίδιο ισχύει και για τους επενδυτές -εφ’ όσον αντιληφθούν τους κινδύνους και κινηθούν συνετά.

 

Ένα πρόβλημα που εντοπίζουμε στην παρούσα φάση, είναι ότι, σε αντίθεση με τις “φάσεις κρίσης” των τελευταίων 40 ετών, οι οποίες ήταν σύντομες και η εξέλιξή τους συχνά κρίνονται από “γρήγορα” γεγονότα και εξελίξεις, η παρούσα “φάση κρίσης”, είναι αργή και η εξέλιξή της, αλλά και η επίλυσή της, θα απαιτήσουν χρόνο. Κάτι που, δυστυχώς, οι σύγχρονοι επενδυτές (σε όλο το κόσμο) δεν έχουν μάθει να διαχειρίζονται, καθώς η υπομονή, σπάνια υπήρξε αρετή τους. Ίσως επειδή, μαθημένοι στα γρήγορα κέρδη, ποτέ τους δεν ένιωσαν την ανάγκη να ασχοληθούν με τη χρηματιστηριακή ιστορία.

 

Στο τρέχον τεύχος του Μαΐου (Νο 240), του περιοδικού ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ, δημοσιεύουμε μία λεπτομερή χρηματιστηριακή αναδρομή για τον τρόπο που εξελίχθηκε η κρίση στη δεκαετία του 1970 και χρησιμοποιούμε πολλά στοιχεία που δύσκολα θα βρει κάποιος, ακόμη και στη διεθνή βιβλιογραφία. Ο τίτλος της είναι: ““Το πετρέλαιο, ο πληθωρισμός και οι χρηματιστηριακοί δείκτες”

Παρά το ότι, το τεύχος είναι συνδρομητικό, η πάγια θέση μας είναι ότι, η γνώση θα πρέπει να διαδίδεται, ιδίως σε κρίσιμες φάσεις. Αν κάποιος επιθυμεί πρόσβαση στο συγκεκριμένο άρθρο, μπορεί, με μήνυμά του στο eurocapital.gr@gmail.com, να ζητήσει να του σταλεί.

 

 

 

Γιάννης Σιάτρας

 


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text