Αρχική | Εταιρίες | Εισηγμένες Εταιρίες | Viohalco: Η θετική έκπληξη του Q1 και η «επόμενη μέρα»

Viohalco: Η θετική έκπληξη του Q1 και η «επόμενη μέρα»

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Viohalco: Η θετική έκπληξη του Q1 και η «επόμενη μέρα»

Όταν τέλειωνε το 2021, μια πολύ καλή χρονιά για την Viohalco, και ιδίως όταν ξεσπούσε ο πόλεμος στην Ουκρανία, πολύ λίγοι περίμεναν ότι ο εισηγμένος Όμιλος θα μπορούσε να σημειώσει ένα τόσο ανοδικό φετινό πρώτο τρίμηνο, τόσο σε λειτουργικό, όσο και σε συνολικό επίπεδο.

Η πλειονότητα των επενδυτών φοβόταν πως η εκτόξευση των τιμών σε ενέργεια, πρώτες ύλες και μεταφορές και η συνεπαγόμενη πληθωριστική έξαρση θα μπορούσαν να θέσουν σε ύφεση τη διεθνή οικονομία και να περιορίσουν έτσι τη ζήτηση και τα περιθώρια κέρδους ενός διεθνοποιημένου Ομίλου, όπως η Viohalco. Επίσης, οι αυξημένες ανάγκες σε κεφάλαιο κίνησης μέσα σε ένα περιβάλλον ανοδικών επιτοκίων θα μπορούσε να πληγώσει τον Όμιλο, ο οποίος έχει σημαντική δανειακή έκθεση.

Τα πράγματα ωστόσο εξελίχθηκαν για τη Viohalco πολύ καλύτερα από πέρυσι και μάλιστα οι ανοδικές τάσεις συνεχίζονται μέχρι και σήμερα, χωρίς ωστόσο κάποιος να μπορεί να παραβλέψει τις μεγάλες προκλήσεις και την έντονη αβεβαιότητα που υπάρχει στον ορίζοντα.

Η θυγατρική ElvalHalcor για παράδειγμα, αύξησε μέσα στο πρώτο φετινό τρίμηνο τον όγκο των πωλήσεών της κατά 8,7%, το λειτουργικό της κέρδος (προσαρμοσμένο EBITDA) κατά 78% (από τα 41,9 στα 74,7 εκατ. ευρώ) και την καθαρή της κερδοφορία από τα 34,8 στα 65,3 εκατ. ευρώ. Τελικά, η ζήτηση εξελίχτηκε σε πρωτόγνωρα υψηλά επίπεδα μέσα στο πρώτο τρίμηνο, με αποτέλεσμα η εταιρεία να ανεβάσει τους όγκους των πωλήσεών της, να μετακυλήσει στις τιμές τις όποιες αυξήσεις στο κόστος της και επιπλέον να διευρύνει σημαντικά το λειτουργικό της περιθώριο!

Η Cenergy (η δεύτερη εισηγμένη θυγατρική της Viohalco) ανέβασε τον όγκο των πωλήσεών της περίπου κατά 10%, το προσαρμοσμένο EBITDA κατά 25% (στα 22,6 εκατ. ευρώ) και τα καθαρά της κέρδη από τα 4,62 στα 9,64 εκατ. ευρώ, μεταφέροντας και αυτή το αυξημένο κόστος στις τιμές πώλησης των προϊόντων της.

Οι μη εισηγμένες θυγατρικές Σιδενόρ και Sovel (κλάδος χάλυβα) δεν εξέδωσαν τριμηνιαία αποτελέσματα, ωστόσο εκτιμάται ότι σημείωσαν ένα πολύ ικανοποιητικό σετ επιδόσεων, στο βαθμό που η ζήτηση διατηρήθηκε σε ικανοποιητικά επίπεδα και η τιμή του μετάλλου συνέχισε την ξέφρενη ανοδική της πορεία κατά το πρώτους τρεις μήνες του 2022.

Όσο για την Noval ΑΕΕΑΠ συνεχίζεται κανονικά το επενδυτικό της πρόγραμμα, εισπράττοντας ενοίκια και βλέποντας την εγχώρια αγορά ακινήτων να διατηρεί το έντονο ενδιαφέρον των επενδυτών.

Η «επόμενη μέρα»

Τα στελέχη του Ομίλου εκφράζουν την αισιοδοξία τους σε μεσομακροπρόθεσμη βάση, ωστόσο δεν αποκλείουν κάποιες ενδιάμεσες διακυμάνσεις λόγω του κλίματος αβεβαιότητας που επικρατεί διεθνώς και των ενδεχόμενων παρενεργειών.

Στη Cenergy οι τομείς των καλωδιακών έργων και των Σωληνουργείων Κορίνθου έχουν εξασφαλισμένο υψηλό όγκο εργασιών για τους επόμενους μήνες του έτους (συνολικό ανεκτέλεστο υπόλοιπο έργων στο ένα δισ. ευρώ), ενώ η ισχυρή ζήτηση συνεχίζεται μέχρι τώρα και στα προϊόντα καλωδίου (με κάποια παρατηρούμενη κόπωση στην ελληνική αγορά, η οποία όμως αποτελεί μικρό ποσοστό εργασιών για τον Όμιλο). Παράλληλα, θέμα χρόνου είναι η ολοκλήρωση του deal για την κατασκευή μονάδας υποβρυχίων καλωδίων στις ΗΠΑ σε συνεργασία με το δανέζικο κολοσσό Orsted.

Στην ElvalHalcor η ξέφρενη διεθνής ζήτηση του πρώτου τριμήνου, σύμφωνα με αναλυτές, δείχνει να παρουσιάζει κάποια τάση αποκλιμάκωσης -ιδιαίτερα σε ότι αφορά την αυτοκινητοβιομηχανία- παραμένοντας ωστόσο σε ικανοποιητικά επίπεδα. Στα συν του Ομίλου συγκαταλέγονται η επικείμενη ολοκλήρωση της επένδυσης που θα αυξήσει το capacity της μονάδας αλουμινίου στα Οινόφυτα, καθώς και η απόκτηση συμμετοχής στην ιδιαίτερα κερδοφόρο και εξωστρεφή εταιρεία προφίλ αλουμινίου Cosmos Aluminium, μέσω συνεισφοράς της θυγατρικής ΕΤΕΜ.

Στον Όμιλο Viohalco πέρα από το ενδεχόμενο μείωσης της ζήτησης λόγω των διεθνών εξελίξεων, προβληματίζονται και για το γεγονός ότι η εκτίναξη των τιμών των μετάλλων έχει ανεβάσει το απαιτούμενο κεφάλαιο κίνησης, σε ένα περιβάλλον όπου η τάση των επιτοκίων είναι ανοδική. Απέναντι σε ένα τέτοιο περιβάλλον, ο Όμιλος έχει ήδη «κλειδώσει» τα επιτόκια για ένα σημαντικό ποσοστό των δανείων του (πχ εταιρικά ομόλογα των ElvalHalcor και Noval, κινήσεις hedging για τμήμα του υπόλοιπου δανεισμού) ενώ παράλληλα έχει εγκριθεί και δάνειο με ευνοϊκούς όρους, ύψους 75 εκατ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (στην ElvalHalcor).

Στα ενδιαφέροντα ζητήματα της χρονιάς, περιλαμβάνεται και η υποχρέωση εισαγωγής της Noval ΑΕΕΑΠ στο Χρηματιστήριο της Αθήνας. Το εγχείρημα δεν είναι εύκολο (αν κάποιος θέλει μια τιμή εισαγωγής στο ύψος του NAV) λόγω του γενικότερου χρηματιστηριακού κλίματος, πλην όμως κύκλοι της αγοράς εκτιμούν πως θα μπορούσε και η Viohalco -αν κριθεί επωφελές- να ακολουθήσει μια «συνταγή» ανάλογη με αυτή της Fourlis, δηλαδή μια μικρή δημόσια εγγραφή σε συνδυασμό με μια μερική διάθεση ποσοστού της Noval στους μετόχους της Viohalco.

 

Στέφανος Kοτζαμάνης

Πηγή: www.euro2day.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text