Αρχική | Εταιρίες | Εισηγμένες Εταιρίες | ΕΛΤΟΝ Χημικά: Εκτίναξη πωλήσεων και κερδών στο α’ τρίμηνο

ΕΛΤΟΝ Χημικά: Εκτίναξη πωλήσεων και κερδών στο α’ τρίμηνο

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
ΕΛΤΟΝ Χημικά: Εκτίναξη πωλήσεων και κερδών στο α’ τρίμηνο

Μετά την εκτίναξη των περυσινών οικονομικών επιδόσεων της ΕΛΤΟΝ Χημικά, με υψηλά διψήφια ποσοστά συνεχίζεται και φέτος ο ρυθμός αύξησης τόσο του κύκλου εργασιών, όσο και της κερδοφορίας του εισηγμένου ομίλου.

Μάλιστα, αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι οι θυγατρικές του εξωτερικού είναι πλέον σαφώς αποδοτικές καθώς «τρέχουν» με τις ίδιες ή και ακόμη μεγαλύτερες ταχύτητες σε σύγκριση με τη μητρική εταιρεία που απευθύνεται στην εγχώρια αγορά.

Ειδικότερα, όπως ανέφερε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Νέστωρ Παπαθανασίου, κατά το πρώτο φετινό τρίμηνο, οι πωλήσεις παρουσιάζονται αυξημένες κατά 34% και τα προ φόρων κέρδη κατά 105%, ενώ από την αρχή του έτους έως τώρα, ο κύκλος εργασιών του ομίλου «τρέχει» με +35% (+32% στην Ελλάδα).

Ωστόσο, ο CEO της ΕΛΤΟΝ Χημικά έσπευσε να διευκρινίσει ότι τα φετινά κέρδη έχουν επηρεαστεί από μια σειρά συγκυριών και ένα περιβάλλον που χαρακτηρίζεται από μεγάλη άνοδο τιμών (κατά κύριο λόγο εκεί οφείλεται η τόσο μεγάλη αύξηση του κύκλου εργασιών και δευτερευόντως στον όγκο των πωλήσεων που διατηρήθηκε σχεδόν σταθερός) και ελλείψεις προϊόντων.

«Δεν μπορούμε να προβλέψουμε με ασφάλεια για το πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα στο μέλλον, ωστόσο αισιοδοξούμε ότι και κατά τους υπόλοιπους μήνες του έτους θα συνεχίσουμε να σημειώνουμε εξαιρετικά αποτελέσματα. Το μόνο βέβαιο είναι πως οι ανατιμήσεις έχουν επηρεάσει αρνητικά την αγορά και πως εμείς συνεχίζουμε κερδίζοντας μερίδια και εδραιώνοντας περαιτέρω τη θέση μας» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τέλος, η διοίκηση της εισηγμένης εταιρείας απαντώντας σε σειρά ερωτημάτων των μετόχων, απάντησε, μεταξύ άλλων:

- Η πρόσφατη έκδοση ομολόγου έγινε με πολύ συμφέρον επιτόκιο και αναχρηματοδότησε προϋπάρχοντα δανεισμό υψηλότερου κόστους. Για το σκοπό αυτό, ετοιμάζεται η έκδοση ενός ακόμη ομολογιακού δανείου με ελκυστικούς όρους.

- Η θυγατρική της Τουρκίας επιτυγχάνει ικανοποιητικές επιδόσεις και η εταιρεία έχει προσαρμοστεί στις έντονες συναλλαγματικές διακυμάνσεις εφαρμόζοντας κατάλληλες πολιτικές.

- Η θυγατρική στην Ουκρανία επαναλειτουργεί και δουλεύει στο 35%-40% της προηγούμενης δυναμικότητάς της. Σε αντίθεση με άλλες πολυεθνικές εταιρείες που έχουν φύγει από τη χώρα, η ΕΛΤΟΝ Χημικά παραμένει προσδοκώντας ότι η Ουκρανία θα παραμείνει όταν τελειώσει ο πόλεμος ως «δυτική χώρα» στην οποία ο ελληνικός Όμιλος θα μπορέσει να πρωταγωνιστήσει.

- Εξακολουθεί να υπάρχει ζωηρό ενδιαφέρον της εισηγμένης για εξαγορά νέας εταιρείας στο εξωτερικό.

- Δεν υπάρχει σκέψη για πώληση της εταιρείας. «Όσο και αν λένε πως όλα εκποιούνται αν δοθεί το ανάλογο τίμημα, δεν εξετάζουμε το ζήτημα πώλησης της εταιρείας. Άλλωστε έχουμε ήδη δεχτεί προτάσεις κατά το παρελθόν» υποστήριξε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαθανασίου.

Στα πλαίσια της χθεσινής τακτικής γενικής συνέλευσης των μετόχων, αποφασίστηκε η διανομή μερίσματος ύψους 0,10 ευρώ ανά μετοχή, αυξημένο σε σχέση με το 0,08 ευρώ της περυσινής χρονιάς..

 

Στέφανος Kοτζαμάνης

Πηγή: www.euro2day.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text